Şi Franţa critică dur Guvernul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alain Lamassoure este şeful  Comisiei Buget  din Parlamentul European
Alain Lamassoure este şeful Comisiei Buget din Parlamentul European

După ce mai mulţi eurodeputaţi germani au reacţionat la evoluţiile politice de la Bucureşti, reprezentanţii Franţei cer Bruxelles-ului să pună România „sub monitorizare“.

Doi importanţi preşedinţi de comisii din Parlamentul European (PE), Elmar Brok (Germania), şeful Comisiei pentru Afaceri Externe, şi Alain Lamassoure (Franţa), şeful Comisiei Buget, au reacţionat ieri şi au cerut sancţionarea României din cauza derapajelor democratice.

Lamassoure este un cunoscut politician francez, cu convingeri proeuropene, şi a fost implicat în conceperea Tratatului de la Lisabona. Atitudinea critică a politicienilor din Hexagon este cu atât mai interesantă cu cât Franţa are un preşedinte socialist, Francois Hollande, pe care Victor Ponta l-a susţinut în timpul recentei campanii electorale din Franţa.

Printre sancţiunile pe care tot mai multe voci din PE le cer ca urmare a situaţiei din România sunt cele stipulate de Tratat, cu trimitere la nerespectarea valorilor fundamentale ale UE, printre care, statul de drept.  

Comisia Europeană, chemată să facă evaluări

„Seria deciziilor luate în ultimele zile de Guvernul de la Bucureşti este foarte îngrijorătoare, iar Comisia Europeană trebuie să acţioneze acum şi să pună România sub monitorizare", susţin cei doi deputaţi într-o scrisoare comună transmisă ziarului „Adevărul". „Multe decizii ridică semne de întrebare în legătură cu respectarea statului de drept în România: nesocotirea de către şeful Guvernului a unei decizii a Curţii Constituţionale, preluarea de către Guvern a Monitorului Oficial aflat până acum sub controlul Parlamentului, planul de a înlocui judecătorii Curţii Constituţionale şi, mai nou, procedura de suspendare a şefului statului", au declarat cei doi.

De asemenea, felul în care preşedintele Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului au fost înlocuiţi, într-o procedură de urgenţă, este în egală măsură îngrijorător, mai spun cei doi eurodeputaţi PPE. Ei au cerut Comisiei Europene să ţină cont de toate aceste aspecte în raportul privind monitorizarea justiţiei din România pe care Executivul de la Bruxelles se pregăteşte să-l finalizeze în următoarele două săptămâni. „Raportul Comisiei Europene ar trebui să se refere şi la măsuri. Concluziile acestui raport ar putea genera invocarea articolului 7 din Tratatul de la Lisabona", au mai precizat cei doi eurodeputaţi.

Procedura de suspendare a dreptului de vot

 Eurodeputatul german Markus Ferber a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul", că va începe procedurile prevăzute de articolul 7 din Tratatul UE, pentru a sancţiona România la cel mai înalt nivel, din cauza ameninţărilor asupra statului de drept, una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, aşa cum este stabilit în articolul 2 al aceluiaşi Tratat. Articolul 2 stabileşte: „Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor". 

Articolul 7 descrie procedura prin care unui stat membru al UE i se pot suspenda anumite drepturi, inclusiv dreptul de vot în Consiliul European. Potrivit acestui articol, „la propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă de către un stat membru a valorilor prevăzute la articolul 2".

Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări. Următorul paragraf precizeză ce sancţiuni pot fi aplicate unui stat membru. „Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru", se arată în tratat.

"Seria deciziilor luate în ultimele zile de Guvernul de la Bucureşti este foarte îngrijorătoare, iar Comisia Europeană trebuie să acţioneze acum şi să pună România sub monitorizare."
Alain Lamassoure şeful Comisiei Buget din Parlamentul European

S-a sesizat şi Ministerul de Externe al Franţei

Franţa a luat poziţie faţă de ultimele evenimente din România şi prin oficialii aflaţi la Paris. Conform AFP, Ministerului de Externe din Franţa, prin vocea purtătorului de cuvânt Bernard Valero, a atenţionat Guvernul Ponta că trebuie să ţină cont de valorile democratice. „Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să respecte atât valorile democratice şi statul de drept, cât şi echilibrul puterilor în cadrul instituţiilor lor", a declarat Valero în cadrul unei conferinţe de presă.

Alte reacţii internaţionale

Urmăriţi de nemţi. Ambasada Germaniei la Bucureşti a transmis ieri un comunicat în care se arată: „Guvernul Federal observă cu atenţie recentele evoluţii din politica internă a României şi se aşteaptă ca partidele şi instituţiile politice să acţioneze bazându-se pe principii democratice şi ale statului de drept. Acest fapt vizează, îndeosebi, şi respectarea independenţei Curţii Constituţionale a României".

Criticaţi pe blogul unui laureat Nobel. Guvernul Ponta este criticat dur într-un post apărut pe blogul lui Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2008: „Acum e rândul acelora dintre noi cărora le pasă de constituţionalism, democraţie şi statul de drept să ne facem griji pentru România, ţară cuprinsă de o criză politică de când premierul de stânga Victor Ponta face slalom şi arde etape într-un efort de eliminare a concurenţei politice. În doar câteva luni de la numire, Guvernul Ponta a produs mari daune."

Lecţia ambasadorului. Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, şi-a adaptat discursul ţinut cu ocazia recepţiei din 4 iulie la situaţia tensionată din România. Oficialul american a criticat în mod aluziv acţiunile Guvernului condus de Victor Ponta, care a asistat şi el la discurs. „Naţiunile care eşuează sunt cele ale căror instituţii sunt slabe şi manipulate. În cazul României, trăinicia acestor instituţii va decide dacă prosperaţi şi dacă copiii voştri vor hotărî să trăiască aici. Atunci când creează instituţii economice şi politice cuprinzătoare, ţările prosperă, iar atunci când puterea este concentrată în mâinile câtorva persoane, ele eşuează", a spus ambasadorul american.

Ungurii cer dezbatere. Andras Gyurk, liderul eurodeputaţilor ungari PPE, le-a cerut eurodeputaţilor din opoziţie să sprijine introducerea unei dezbateri pe tema situaţiei din România pe agenda Parlamentului European. „Guvernul social-liberal de la Bucureşti a depăşit limitele legalităţii atunci când a interferat în funcţionarea unor instituţii democratice independente", susţine Gyurk.

„Orbanizarea României"

Presa internaţională scria ieri despre declanşarea procedurilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi despre încercările majorităţii parlamentare de a prelua controlul asupra sistemului judiciar şi a altor instituţi de stat.
 
Reuters: „Suspendarea preşedintelui face parte dintr-un conflict politic mai larg, care a paralizat procesul legislativ şi a ridicat semne de întrebare cu privire la abilitatea României de a respecta un acord de ajutor de 5 miliarde de euro cu FMI, afectând cursul valutar şi mărind costurile datoriei".

AFP:„Traian Băsescu, fost căpitan de vas, ar putea pierde cârma ţării.

Preşedintele român, pe care majoritatea de centru-stânga vrea să îl suspende, a pozat în apărător neobosit al reformelor de la primul său mandat în 2004, împotriva tuturor, ca „un tiran", după cum îi reproşează adversarii săi".

The Economist: „Tacticile lui Ponta ar putea întări sprijinul pentru Traian Băsescu. Cine spune că politicienii români nu-şi merită salariile? Chiar dacă nu prea sunt îndrăgiţi de popor, nimeni nu le poate reproşa că nu sunt energici şi ingenioşi. Democraţie sau demagogie ?"

Népszabadság: „UE răsună de orbanizarea României", scrie publicaţia maghiară preluând luările de poziţie ale demnitarilor europeni care şi-au manifestat temerile faţă de evoluţia situaţiei din România şi periclitarea procesului democratic.

Vocea Rusiei: „Nu există nicio îndoială că Alianţa Social-Liberală de guvernământ face un «joc mare» şi se pregăteşte să înceapă procedura demiterii preşedintelui Traian Băsescu", notează postul de radio citându-l pe politolog rus Aleksei Makarkin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite