Shoppingul înfloreşte la sud de Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcările hipermarketurilor din Ruse sunt pline, la sfârşit de săptămână, de maşini venite din Bucureşti, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa sau Constanţa Tot mai mulţi români merg la

Parcările hipermarketurilor din Ruse sunt pline, la sfârşit de săptămână, de maşini venite din Bucureşti, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa sau Constanţa

Tot mai mulţi români merg la sfârşit de săptămână în Kaufland sau Metro. Este vorba însă despre supermarketurile aflate în Bulgaria, mai precis la Ruse. Produsele cel mai des cumpărate sunt alimentele, dar şi detergenţii sau hainele de sezon.

Vestea că la bulgari se găsesc produse mai ieftine i-a convins pe tot mai mulţi români să treacă graniţa pentru shopping. Mulţi dintre ei s-au obiş nuit deja să facă acest drum săptămânal, chiar dacă, spun ei, luând în calcul şi celelalte costuri, "afacerea" costă cam tot atât. "Cel puţin, schimbăm peisajul", ne-a spus un român, care s-a obişnuit deja să treacă graniţa, doar pentru a face cumpărăturile obişnuite de la sfârşit de săptămână.

Coşurile românilor, pline cu brânzeturi, carne şi mezeluri

Dar ce cumpără românii în special? "Lactate şi mezeluri. Am găsit caşcaval la ofertă specială. 6 leva, adică 12 lei - două kilograme şi jumătate", ne-a spus un bucureştean, aflat deja la a doua "rundă" de cumpărături în Bulgaria.

La raft, preţurile produselor din import sunt asemănătoare cu cele din România, mai ieftine fiind însă produsele autohtone. Telemeaua de vacă se vinde începând de la 2,25 leva kilogramul, cea din producţia autohtonă (n.r.- 5 lei), dar ajunge şi până la 5,36 leva(10,7 lei). "Merită să cumperi şi carne, atât cât permite vremea", ne spune un alt cumpărător. Pulpa de porc costă sub 10 lei kilogramul, iar cotletele sau şniţelele au preţuri de până la 8 lei/kilogram. "Am luat pui şi peşte, pe care am dat, în bani româneşti 5 lei/kilogram. Şi salamurile uscate au preţuri bune, de la 12-13 lei, în sus", ne-a spus un giurgiuvean, venit la cumpărături în Bulgaria cu întreaga familie. La prima vedere, produsele de băcănie par, dacă nu mai scumpe, la acelaşi preţ ca în România.

Uleiul costă de la 3 lei litrul, iar zahărul, începând de la la 2,5 lei kilogramul. Făina, orezul sau mălaiul au şi ele preţuri asemănătoare cu cele din ţară, respective 1,7 lei, 2,5 lei sau 1,2 lei. La capitolul "afacere avantajoasă" mai intră totodată şi produsele de curăţenie. Detergenţii - unii dintre ei produşi chiar în România - au preţuri cu până la 10-15% mai mici, la fel ca şi cosmeticele sau produsele de curăţenie. La capitolul băuturi, mai ieftine sunt produsele autohtone. Cele din import au însă preţuri cu până la 20% mai mari decât în România. În afara alimentelor, românii mai cumpără de la Russe şi îmbrăcăminte sau încălţăminte. "Diferenţa nu este foarte mare, dar mai găseşti şi oferte", ne-a spus un bucureştean care tocmai cumpărase o jachetă din piele contra sumei de 1,7 milioane lei.

Încălţămintea din piele costă începând de la 70 lei, excepţie făcând produsele de firmă, ale căror preţuri sunt aproximativ egale cu cele din România.

Taxele de călătorie scumpesc shoppingul

Oricine pleacă să facă cumpărături în Bulgaria trebuie să ştie însă că trebuie să mai suporte şi alte costuri, cum ar fi taxele de pod sau rovignetele, la trecerea frontierei, ori parcările, în oraş. La Giurgiu, spre exemplu, se achită în primul rand o taxă de pod care, în cazul unui autoturism este de 25 lei (n.r. - se achită doar în lei). Aceeaşi taxă de pod, dar ceva mai mică, în valoare de 6 euro (n.r. - se poate plăti atât în Leva, cât şi în euro), se achită la bulgari, la întoarcere. Totodată, românii mai trebuie să achite în momentul intrării în Bulgaria şi rovigneta, în valoare de 5 euro. "Graniţa" se poate trece în baza doar a cărţii de identitate, dar şi a paşaportului.

În cazul autovehiculelor în leasing, posesorii trebuie să prezinte în punctul de frontieră şi împuternicirea de la firmă.

În oraş, staţionarea se plăteşte în funcţie de zona aleasă. Astfel, un loc într-o parcare plătită, situată în centrul oraşului Ruse, poate costa aproximativ 6 lei, faţă de doar 2 lei, în apropierea zonei pietonale de cumpărături. Majoritatea caselor de schimb valutar cumpără sau vând inclusiv lei. În acest moment, o leva - moneda naţională în Bulgaria, poate fi cumpărată în schimbul a doi lei. Pentru moneda europeană, cea mai bună paritate este de 1,93 leva pentru un euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite