Shopping la Ruse şi Cernăuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Românii de la graniţa cu Bulgaria şi Ucraina au devenit clienţii fideli ai hipermarketurilor şi bazarurilor din ţările vecine. Atracţia principală de la Cernăuţi sunt hainele din blană

>> Românii de la graniţa cu Bulgaria şi Ucraina au devenit clienţii fideli ai hipermarketurilor şi bazarurilor din ţările vecine. Atracţia principală de la Cernăuţi sunt hainele din blană naturală de Siberia, iar la Ruse bătălia se dă pe electronice.

Preţurile mici, produsele de calitate şi amabilitatea negustorilor de la Ruse şi Cernăuţi i-au convins pe românii din sudul şi din nordul ţării să-şi facă cumpărăturile de sărbători peste graniţă.

Fie că este vorba de o simplă aprovizionare, de alimentare cu benzină sau de achiziţionarea unei haine de blană, preţurile în Ucraina sunt cu aproximativ 30% mai mici decât în România. La Ruse, chilipirul este televizorul LCD Philips cu diagonala de 107 cm, care costă 1798,80 leva, adica nici 900 de euro, faţă de peste 1.000 de euro, cât ajunge la noi.


Bazarul din Cernăuţi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 10 ha şi este la doilea ca mărime din Ucraina, după cel de la Odessa. Aleile înguste ale bazarului sunt ticsite cu haine, aduse din Turcia sau Polonia, pentru buzunare modeste. Sunt însă şi lucruri de calitate, dar pentru a ajunge la ele ai nevoie de o călăuză. Aici, la mare căutare sunt blănurile aduse din Siberia.

Comercianţii de blănuri spun că românii sunt cei mai fideli clienţi. Emilia Cimpoi este o româncă din Cernăuţi şi vânzătoare în bazar de ani buni. Ea spune că, de vreo doi ani, cumpărătorii care vin din România vor lucruri de calitate. "Zilnic vând cel puţin o blană. Cred că după 1 ianuarie, când se va renunţa la vize, or să crească şi vânzările. Acum, o blană din nurcă se vinde cu 800 de dolari, iar una din nutrie, cu 600 de dolari", a precizat Emilia Cimpoi.

Cartele de fidelitate

Dintre magazinele aflate în Cernăuţi, cel mai căutat este Pakko. Aici, jumătate din maşinile aflate în parcare au număr de România. Înăuntru se vorbeşte româneşte la tot pasul. Cel mai dificil lucru este acela că cei veniţi la cumpărături trebuie să calculeze mereu cât dau pe un produs, făcând echivalenţa grivnă (moneda naţională ucaineană - n.r.) - euro/dolar.

"Românii nu fac cumpărături minore. În plus, cu o maşină vin trei-patru persoane, iar per total, asta înseamnă vânzări suplimentare cu 50% faţă de zilele din cursul săptămânii", a explicat Serghei Demetrovici Scripnic, directorul magazinului Pakko din Cernăuţi. Deveniţi clienţi fideli ai magazinelor din Cernăuţi, românii beneficiază şi de reduceri, pe bază de cartele de fidelitate furnizate de magazin, la achiziţionarea produselor.

Lanţul de magazine

Pakko are patru tipuri de cartele. Cu tipul de cartelă standard, într-un interval de trei luni, se pot face cumpărături în valoare de 12.000 de grivne, echivalentul a circa 1.600 de euro. "Toate aceste facilităţi, precum şi preţurile mai mici decât cele din România fac ca numărul clienţilor să crească, în special în această lună, în ajunul sărbătorilor de iarnă", a mai spus Serghei Demetrovici Scripnic.

În weekend, 80% din clienţii Metro Ruse sunt români

La Ruse, orăşelul bulgăresc aflat la 18 km de Giurgiu, valurile de cumpărători români dictează preţurile în magazine şi îi obligă pe comercianţi să ne înveţe limba.

Weekendul trecut, la Metro din Ruse, aproape 80% din cumpărători erau români. Parcarea era ticsită de maşini din România, iar la intrare, angajata care eliberează legitimaţiile "de o zi" vorbea excelent româneşte. Pe de altă parte, bulgarii de rând sunt necăjiţi că din cauza avalanşei româneşti au crescut preţurile în supermarketuri.

Românii cu care te întâlneşti în magazine îţi explică cum să transformi suma afişată la preţ în euro. Preţul afişat în leva se împarte la doi şi suma rezultată este costul produsului în euro. Spre exemplu, un LCD Philips cu diagonala de 107 cm este 1.798,80 leva, adică nici 900 de euro. "În interiorul magazinului Metro este casă de schimb, şi cu 400 de euro poţi să cumperi 776 de leva", ne-a explicat o româncă.

Sunt persoane care vin la cumpărături, la bulgari, odată la două-trei săptămâni. Românii cu care am vorbit ne spun că fac cumpărături periodic pentru calitatea produselor şi pentru preţurile mai mici. "Decât să cheltuiesc 250 de euro în ţară, mai bine cheltuiesc aici 150 de euro", ne spune Bogdan Petrache, din Bucureşti.

Între Bucureşti şi Ruse, giurgiuvenii aleg Ruse

Multe dintre produse sunt la aceleaşi preţuri ca şi cele din ţară, însă cele mai ieftine sunt cele bulgăreşti, produse ieftine în comparaţie cu cele de import.

"O explicaţie a acestor preţuri este puterea mică de cumpărare a bulgarilor, care au salariile mai mici decât românii. În restaurantele bulgăreşti, mâncarea e foarte ieftină, porţii mai mari şi servirea de o calitate superioară faţă de cea din ţară. Au făcut chiar şi meniuri în limba română", ne-a explicat Vasile Culiţă, din Giurgiu. Acesta din urmă ne povesteşte că giurgiuvenii nu au hipermarketuri în oraş, şi le rămân decât două variante: Bucureşti sau Ruse.

Balanţa s-a înclinat spre Ruse datorită distanţei mici, a calităţii produselor şi a preţurilor. Românii cumpără, în general, băuturi alcoolice şi mâncare. Preţul sticlelor de whisky variază între 12 lei şi 76,5 lei, iar vinurile bulgăreşti, considerate de români ieftine şi bune, dispăruseră de pe rafturi. Kilogramul de cârnaţi de casă este 10,2 lei, pieptul de pui îl găsim la 15,3 lei, iar mezelurile au preţuri cuprinse între 8 lei şi 28 de lei.

Românii îşi umplu portbagajele cu alimente de la bulgari

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite