Shimon Perez, favorit pentru preşedinţia Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul israelian Ehud Olmert studiază schimbarea sistemului de alegere a preşedintelui, pentru a-l ajuta pe vicepremierul Shimon Perez (foto) să acceadă în această funcţie. Votul

Prim-ministrul israelian Ehud Olmert studiază schimbarea sistemului de alegere a preşedintelui, pentru a-l ajuta pe vicepremierul Shimon Perez (foto) să acceadă în această funcţie. Votul pentru alegerea preşedintelui este acum secret, dar ar putea deveni public, ceea ce ar fi în avantajul lui Peres, relatează ziarul "Haaretz".

Premierul Olmert a cerut echipei sale guvernamentale întocmirea unui proiect de lege care să modifice actualul sistem de alegere a preşedintelui, în scopul promovării candidaturii lui Perez. După ce procurorul general, Menachem Mazuz, a decis, în principiu, la începutul acestei săptămâni, inculparea preşedintelui Moshe Katsav pentru viol şi alte abuzuri sexuale, a cerut Knessetului (parlamentului) să aprobe suspendarea acestuia din funcţie pentru o perioadă de trei luni, păstrându-şi astfel imunitatea, cerere ce a fost acceptată joi. Totuşi, se crede că, în cele din urmă, Katsav va renunţa la funcţie, ajungându-se la noi alegeri dacă Mazuz va renunţa la inculpare, în timpul audierilor.

Pentru prima oară, o femeie ţine locul preşedintelui

Se spune că Perez este favorit, în cazul unor noi alegeri. Olmert şi Perez cred că, dacă votul va fi deschis, şansele ca vicepremierul să devină preşedinte vor creşte. Ehud Olmert îl vrea preşedinte şi l-a sunat joi seara pe Shimon Perez pentru a-l asigura că va depune toate eforturile în acest sens, potrivit ziarului mai sus-amintit. De fapt, un deputat al Knessetului, Yoel Hasson, membru al Partidului Kadima, a prezentat deja un proiect de lege pentru schimbarea sistemului de votare prezidenţial, într-un efort de accelerare a aprobării sale, iar Comitetul Ministerial de Legislaţie îl va discuta duminică. Deocamdată, autosuspendarea temporară a lui Katsav a făcut ca, pentru prima oară, o femeie, Dalia Itzik, preşedinte al parlamentului, să fie şi preşedintă a Israelului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite