Sforăitul, analizat pe îndelete la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2006, peste 350 de pacienţi au vizitat Laboratorul de Somnologie Banalul sforăit, căruia multă lume nu-i dă foarte mare importanţă, poate anunţa boli grave, ca hipertensiunea

Din 2006, peste 350 de pacienţi au vizitat Laboratorul de Somnologie

Banalul sforăit, căruia multă lume nu-i dă foarte mare importanţă, poate anunţa boli grave, ca hipertensiunea arterială sau diabetul

Câteodată, printre motivele unui divorţ se numără şi faptul că unul din parteneri sforăie de mama focului şi nu-l lasă pe celălalt să se odihnească. Sforăitul este doar partea vizibilă a unui aisberg care cuprinde mai multe boli ce pot cauza chiar moartea.

"O persoană care sforăie în orice poziţie prezintă mai mult ca sigur Sindromul de Apnee în Somn (SAS)", ne-a explicat conf. dr. Doina Todea, coordonatorul Laboratorului de Somnologie din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca.

"În cazul în care nu se urmează un tratament adecvat pentru SAS, se poate ajunge la diabet, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic. Mai mult, bolnavii ajung să adoarmă în timpul zilei şi când sunt la volan, putând provoca accidente grave", avertizează dr. Todea.

Ce este SAS?

Sindromul de Apnee în Somn se caracterizează prin întreruperi repetate ale respiraţiei în timpul somnului, urmate de scăderi ale oxigenului în sângele arterial şi fragmentarea somnului prin multiple treziri. Practic, bolnavul nu mai atinge starea de somn profund şi astfel nu se mai produce refacerea organismului. În plus, apar tulburări ale funcţiei aparatului cardio-vascular.

Simptomele SAS sunt somnolenţă excesivă, tulburări de memorie, dificultăţi de concentrare şi dureri de cap, în timpul zilei, respectiv sforăit intens, permanent, întreruperi ale respiraţiei, treziri frecvente şi disfuncţii sexuale, în timpul nopţii.

Laboratorul de Somnologie din Cluj-Napoca poate diagnostica SAS cu ajutorul unui polisomnograf care înregistrează activitatea cerebrală, mişcările globilor oculari, tonusul muscular, activitatea cordului, fluxul respirator, sforăitul etc.

Se tratează acasă

După diagnosticare, se poate începe tratamentul la domiciliu, cu ajutorul unor aparate de ventilaţie, prin intermediul unei măşti etanşe cu care bolnavii vor trebui să doarmă. "Din ianuarie 2006, am avut peste 350 de pacienţi.

Din păcate, mulţi dintre ei vin abia în fazele avansate, atunci când tratamentul e mult mai dificil. De multe ori, lumea îşi ascunde boala, nu vrea să recunoască că suferă de tulburări de memorie sau, mai ales, de disfuncţii sexuale", mărturiseşte dr. Todea.

Un obstacol major în calea tratamentului SAS îl constituie faptul că pacienţii trebuie să suporte integral costul terapiei. În acest context, dr. Todea a spus că trebuie făcute demersuri pentru ca CNAS să suporte o parte din aceste costuri, aşa cum este şi cazul oxigenoterapiei la domiciliu.

Boală scumpă

Diagnosticarea SAS costă 100 de lei, pacientul fiind monitorizat cu ajutorul polisomnografului. Aparatele de ventilaţie folosite la tratament costă 1.500 de euro plus TVA, sau pot fi închiriate pentru 210 lei/lună. De asemenea, masca este personală şi costă între 300 şi 700 de lei. Laboratorul de somnologie de la Cluj are un salon cu 2 paturi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite