Sfaturile presei străine pentru preşedintele Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Financial Times: Traian Băsescu, vizat de un referendum privind demiterea sa, ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular printre români, iar în loc să se amestece în instituţii, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei, îndeamnă FT într-un editorial publicat în ediţia online de luni.

Lupta pentru putere de la vârful scenei politice româneşti a atins punctul culminant la sfârşitul săptămânii, scrie Financial Times (FT) în acest editorial intitulat „Votul de la Bucureşti". Românii s-au prezentat la urne pentru a decide dacă să îl demită sau nu pe preşedinte „pe o căldură feroce", iar rezultatul a fost o „victorie în stilul lui Pirus".

Die Zeit:  Referendumul nu-l va opri pe Ponta, scrie publicaţia germană. Cine are poporul de partea sa nu se ştie exact. Ce vor românii greu de spus. Preşedintele Băsescu afirmă că lipsa cvorumului înseamnă susţinerea sa. Premierul Ponta se prevalează de numărul celor care au votat „Da" duminica trecută. Nici democraţie nu se ştie exact ce înseamnă în România.

LibÉration: În România, războiul şefilor a intrat în prelungiri, constată cotidianul francez. Ca după fiecare scrutin în care e implicat, Traian Băsescu îşi strigă triumfal victoria. Dar, de data aceasta, succesul său e mare cât o înfrângere. Peste 7 milioane de români s-au pronunţat pentru plecarea lui şi preşedintele scapă de destituire doar graţie regulii impuse de Curtea Constituţională, care a fixat un prag de participare de 50%.

Le Monde:  În România, „Popeye Marinarul" îşi salvează din nou scaunul, titrează publicaţia franceză. Adversarii săi liberali şi socialişti îl supranumesc „Scorpionul", concetăţenii săi „Popeye Marinarul". Preşedintele român de centru-dreapta Traian Băsescu a scăpat la limită, duminică, 29 iulie, de destituire. Cu toate că peste 86% din alegători s-au pronunţat pentru plecarea sa, rata de participare cerută pentru validarea scrutinului nu a fost atinsă, partizanii săi făcând apel la boicotarea acestui scrutin.

Kommersant: Preşedintele României, salvat de unguri, titrează publicaţia rusă care aminteşte că patru procente nu le-au ajuns susţinătorilor suspendării lui Băsescu pentru a-l priva de putere. Astfel, referendumul nu doar că nu a condus la soluţionarea crizei politice din România, dar a intensificat confruntarea dintre preşedinte şi premier, afundând ţara într-o şi mai mare incertitudine şi tensionând relaţia cu Uniunea Europeană.

Vocea Rusiei: Postul de radio rusesc insinuează faptul că îndemnul premierului Viktor Orban către maghiari de a boicota referendumul „poate fi considerat drept o confirmare indirectă a existenţei unui acord între Traian Băsescu şi premierul Ungariei în privinţa autonomiei Ţinutului Secuiesc".  Este al doilea articol în ultimele zile apărut pe site-ul postului de radio guvernamental rusesc destinat străinătăţii, în care este prezentată teza implicării Ungariei în referendumul de demitere a lui Traian Băsescu. Luni „Vocea Rusiei" îi îndemna pe liderii USL să continue lupta pentru demitere a preşedintelui.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite