Sfaturi islamice despre sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Heba Kotb este o musulmană conservatoare, care apare la televizor o dată pe săptămână pentru a vorbi cu toată sinceritatea şi cu lux de amănunte despre sex. Educaţie sexuală la

Heba Kotb este o musulmană conservatoare, care apare la televizor o dată pe săptămână pentru a vorbi cu toată sinceritatea şi cu lux de amănunte despre sex.
Educaţie sexuală la televizor
În emisiunea ei, intitulată "Big Talk", Kotb răspunde la întrebările musulmanilor din întreaga regiune. Evident, întrebări despre cele mai intime subiecte din dormitor la care răspunde cu o francheţe care este şocantă şi revoluţionară într-o societate în care asemenea conversatii sunt tabu. "Cum vorbesc despre aceste subiecte? Într-un mod cât se poate de serios", a răspuns sexoloaga egipteană. "Îmi afişez ca un fel de mască pe faţă şi am grijă să folosesc un ton potrivit al vocii". Kotb vorbeşte despre sex într-o manieră islamică, argumentând că religia este în favoarea plăcerii, care trebuie simţită şi de bărbat, cât şi de femeie, însă cu o singură notificare: acest lucru trebuie să se întâmple în contextul mariajului. "Sunt foarte mândră de religia mea", a declarat Kotb într-un interviu dat la Universitatea Cairo, pentru Associated Press. "Studiile pe care le-am urmat mi-au arătat cât se poate de mult că islamismul este foarte avansat cu privire la problemele sexuale. Am descoperit că Islamul a înţeles sexul cu mult înainte ca restul lumii să o facă." De exemplu, "forţa şi importanţa preludiului", care, spune Kotb, trebuie simţit şi de o femeie. Francheţea lui Kotb reprezintă un mare succes în regiunile unde educaţia sexuală de abia dacă există şi unde contactul dintre o femeie şi un bărbat este adeseori descurajat, iar subiectele se discută numai într-un mod şoptit. A ţinut predici în Arabia Saudită şi în Yemen de curând şi foarte mulţi dintre bărbaţii prezenţi au fost şocaţi, în schimb femeile unele cu feţele acoperite -, au bombardat-o cu întrebări. Kotb are 39 de ani şi este măritată şi mamă a trei fete. A studiat sexologia la Universitatea Maimonides, o facultate privată din Florida, şi a combinat cele învăţate cu tot ce ştia despre religia sa şi a produs aşa-numita "Sexualitate în Islam". A deschis o clinică de sexologie în Cairo în 2002, a scris diverse articole de sfaturi sexuale în ziare, a apărut la talk-show-uri şi are şi un Web site Arabic unde răspunde constant la întrebări. A început să realizeze emisiunea "Big Talk" pe canalul egiptean independent El Mehwar în urmă cu două luni. Multe dintre sfaturile sale sunt strict biologice evidenţiind multe dintre lucrurile despre care rare ori se discută. Nimic nu este prea "deochiat".
Discuţii deschise
Heba Hotb discută despre poziţii sexuale, orgasmul femeilor, sexul oral (care este în totalitate permis având în vedere că nu există niciun text religios care să îl interzică), chiar şi despre masturbare (destul de practicată însă nu şi în afara mariajului, fiindcă este "haram", adică interzisă de religie).
Prezentatoarea emisiunii ia o poziţie strict islamică împotriva homosexualităţii, pe care o consideră o boală. Ea aduce diverşi invitaţi pentru show-ul său, cum ar fi medici şi clerici islamici. Foarte mulţi telespectatori sună şi pun întrebări tot timpul despre regulile religioase şi subiectele sexuale. Având în vedere discuţiile cu tentă islamică, mulţi cred că poate fi vorba despre o viziune care trebuie adoptată prin prisma religiei. "După bănci islamice, modă islamică, canale de televiziune islamice, stilişti islamici, costume de baie islamice şi scriitori islamici acum şi sex islamic? Este prea mult!", a protestat scriitoarea feministă Mona Helmi într-o rubică din săptămânalul "Rose el-Youssef". "Sexul este o condiţie umană emoţională, nu un subiect de identitate religioasă", a mai adăugat Helmi.
E bine sau nu?
Alte persoane se plâng pentru că sunt mult prea mulţi adolescenţi care se uită la emisiune. "Acum, fetele şi băieţii au urmărit show-ul cu discuţii sexuale al Hebei Vor afla mai multe decât trebuie să afle şi acest lucru îi va tulbura", a declarat, pentru Associated Press, Somie, o casnică, care a fost mult prea jenată pentru aş-i spune întregul nume. Kotb spune că sinceritatea şi discuţiile libere sunt esenţiale şi crede că 80% din divorţurile arabe se întâmplă din cauza problemelor sexuale şi ale ignoranţei şi presiunilor sociale, cum ar fi faptul că un bărbat trebuie să se însoare cu o fecioară. "Multe femei nu ştiu nimic despre corpul lor, fără să mai menţionez că nu au habar despre ce înseamnă sexul şi au crescut cu ideea că sexul este numai pentru bărbaţi şi pentru ele reprezintă un lucru murdar". Kotb face educaţie sexulă cu tineri, însă numai cu acordul părinţilor; consultanţă sexuală practică doar cu persoanele căsătorite.
Consiliera sexuală spune că are programări făcute de două luni, cu persoane din întreaga regiune arabică. "Face un lucru minunat", a declarat Abier El-Barbary, o psihoterapeută şi o membră a Universităţii Americane din Cairo. "Este un subiect mult discutat şi atent realizat de către Heba".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite