Sfatul detectivilor, la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de detectivi particulari s-au întâlnit, la Timişoara, la sfârşitul acestei săptămâni. Toţi sunt membri ai Asociaţiei Naţionale a Detectivilor din România (ANDR), cea mai mare de acest

Zeci de detectivi particulari s-au întâlnit, la Timişoara, la sfârşitul acestei săptămâni. Toţi sunt membri ai Asociaţiei Naţionale a Detectivilor din România (ANDR), cea mai mare de acest gen (160 de societăţi şi 700 de detectivi persoane fizice). Ei nu au uitat să-şi aducă şi o parte din gadget-urile atât de necesare profesiei: aparate foto ultraperformante sau reportofoane minuscule.
Este pentru prima dată când detectivii particulari ies din conul de umbră şi acceptă să vorbească destul de deschis despre meseria lor. "Societatea românească nu este în cunoştinţă de cauză cu privire la serviciile oferite de detectivii particulari. Se limitează doar la nişte ştiri spectaculoase referitoare la infidelitatea în cuplu. Ne ocupăm şi de dispăruţi, copii cu probleme, cunoaşterea partenerilor de afaceri sau verificarea angajaţilor", spune Maria Bumbaru, preşedinta ANDR, psiholog de profesie.
Prezenţa lui Bujor Florescu, şeful Direcţiei Investigaţii Criminale, le-a dat ocazia detectivilor să încerce să obţină un privilegiu: de a ajunge pe căi mai scurte decât un cetăţean obişnuit la informaţiile de care au nevoie.

Abraham - vedeta asociaţiei
Vedeta Asociaţiei Naţionale a Detectivilor din România este Pavel Abraham, preşedintele de onoare, care n-a venit însă la întâlnire. El este şi autorul unui manual al detectivului particular, prima publicaţie de acest gen apărută în România. Breasla are şi o revistă cu circuit intern, "Lumea detectivilor", care conţine de la informaţii detaliate cu privire la aparatura de supraveghere până la sfaturi cum să se deghizeze: cu perucă, haină cu două feţe, măcar două perechi diferite de ochelari, pălărie, geantă comună şi discretă.

Cine poate deveni detectiv particular
Orice absolvent de studii superioare poate deveni detectiv particular. Condiţia este să urmeze cursuri de specialitate în cadrul asociaţiei sau, din toamnă, cursuri postliceale la Universitatea Vasile Goldiş din Arad. Maria Bumbaru, preşedintele ANDR, spune că salariul mediu la care se poate aştepta un detectiv particular angajat la o agenţie este de zece milioane de lei.

Supăraţi pe impostori
"Suntem supăraţi pe cei care se autointitulează detectivi particulari", spune Maria Bumbaru. Ea a lansat şi un avertisment amatorilor de astfel de servicii prin mica publicitate: "Cereţi licenţa de lucru!". În prezent, singurul organism de control împotriva exceselor profesionale sau imposturii funcţionează doar în interiorul asociaţiei: o comisie de etică şi disciplină. Vinovaţii se pot alege cu avertisment, suspendare, excludere din asociaţie sau, după caz, sesizarea autorităţilor. Până acum, nu a fost "judecat" niciun caz.

Tarife orientative
- consultanţă - 20 de euro
- studiu de caz - 100-1.000 de euro
- o oră de supraveghere - peste 25-30 de euro

Sfaturi pentru detectivi (din revista "Lumea detectivilor"):
"Capacitaţi şi cultivaţi relaţii reciproc profitabile cu agenţii de poliţie, ospătarii, şoferii de taxi, barmanii, vânzătorii de ziare, funcţionarii publici"
"Pentru a-şi face munca, un detectiv particular trebuie să se bazeze în totalitate pe persuasiune, tact, diplomaţie şi tertipuri"
"Nu pleca la vânătoare fără armă sau, în detaliu, nu uita: binoclul, aparatul de fotografiat, reportofonul. Aceste instrumente sunt indispensabile muncii detectivului"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite