Sfatul Bătrânilor face ordine la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Octogenari din nouă sate îi obligă pe aleşii locali din comuna Corneşti să facă economii Sfatul Bătrânilor din comuna Corneşti, judeţul Cluj, a venit cu propuneri revoluţionare,

Octogenari din nouă sate îi obligă pe aleşii locali din comuna Corneşti să facă economii

Sfatul Bătrânilor din comuna Corneşti, judeţul Cluj, a venit cu propuneri revoluţionare, încă de ieri, la prima şedinţă de consiliu local la care a fost invitat.

Bătrânii au cerut înlocuirea unei firme care nu a respectat termenul de finalizare a lucrărilor la şcoli, dar şi reducerea cheltuielilor bugetare, prin diminuarea numărului de consilieri.

Bătrânii au fost aduşi cu microbuzul elevilor, de dimineaţă, la întâlnirea cu consilierii locali. Pentru că primăria nu are o sală suficient de încăpătoare, s-au deplasat cu toţii alături, la şcoală, în cea mai mare sală de clasă. Consilierii s-au aşezat în băncile de la geam, bătrânii, mai greu, sprijiniţi în toiag, pe scaunele de la uşă.

Vor "oameni serioşi"

Primul punct al ordinii de zi a fost raportul privind starea şcolilor. Directorul şcolii locale, Alexandru Zăgrean, a atras atenţia asupra întârzierii lucrărilor la finalizarea grupului sanitar şi a centralelor termice. Reprezentanţii Sfatului Bătrânilor au replicat prompt: constructorul trebuie înlocuit.

Ioan Mureşan, venerabilul preşedinte al sfatului, în vârstă de 83 de ani, a apreciat că lucrarea trebuie urgentată apelând la altă firmă: "Când gândeşti şi primeşti o treabă, te ţii de ea şi o faci. Dacă nu face treabă, îl dai la o parte. Să se caute oameni serioşi".

Consilierii au fost mai prudenţi, de teamă să nu rămână şi cu banii daţi şi cu lucrările nefinalizate. Până la urmă s-a căzut de acord că recepţia lucrărilor trebuie făcută "la sânge".

Mai puţini consilieri

La punctul al doilea, secretarul Valentin Muncaciu a prezentat proiectul de hotărâre privind majorarea taxelor locale cu 10%. Bătrânii au venit cu soluţii alternative, pentru economii la buget: "să fie consilieri mai puţini şi să nu se plimbe angajaţii primăriei cu maşinile instituţiei.

Să fie doar câte un consilier dintr-un sat", a opinat Mureşan, punându-l în dificultate pe deputatul liberal Horea Uioreanu, care a asistat la şedinţă. "Numărul consilierilor e prevăzut prin lege", a spus Uioreanu. "Atunci să vină la şedinţe prin rotaţie", a dat soluţia, prompt, bătrânul şef de sfat.

Cer păşunile înapoi

Nici la punctul "diverse" nu a fost linişte. Seniorii s-au plâns că laptele se dă pe bani puţini, iar ţuica de prune a devenit un lux, din cauza guvernanţilor, care impun reguli restrictive de producţie.

"Pomicultura şi zootehnia sunt la noi. Alta nu merge. Păşunile trebuie să revină în proprietatea obştei. Iar primăria ar trebui să-şi deschidă puncte în teritoriu, pentru a afla baiurile ţăranilor", a conchis, sfătos, bătrânul Mureşan, fost şef al CAP-ului local.

Cum a luat fiinţă Sfatul

Sfatul Bătrânilor a fost înfiinţat în comuna Corneşti acum o lună, chiar la iniţiativa lui Ioan Mureşan, şeful acestuia.

Din el fac parte ţărani având în jur de 80 de ani, în total 11, din toate cele nouă sate ale comunei. Sfatul Bătrânilor funcţionează ca un organism consultativ pe lângă consiliul local: seniorii primesc ordinea de zi înainte cu câteva zile de şedinţă, după care sunt invitaţi la aceasta, pentru a-şi spune părerea.

Mihai Viteazul, Brătianu şi Bodnăraş au trecut pe la noi. Să vină şi Tăriceanu şi Băsescu, să vadă ce probleme avem
Ioan Mureşan, preşedintele Sfatului Bătrânilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite