Sfârşitul guvernării cu poporul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deciziile Curţii Constituţionale sunt favorabile Monicăi Macovei şi lui Traian Băsescu, dar cei doi s-ar fi pripit dacă ar fi destupat sticlele cu şampanie în cinstea evenimentului.

Deciziile Curţii Constituţionale sunt favorabile Monicăi Macovei şi lui Traian Băsescu, dar cei doi s-ar fi pripit dacă ar fi destupat sticlele cu şampanie în cinstea evenimentului. Titulara de la Justiţie nu este obligată să demisioneze, dar rămâne la mâna lui Tăriceanu, care, bazându-se pe votul din Senat, îi poate face zile fripte. Cu cât va fi mai dură confruntarea premierului cu Băsescu şi cu PD, cu atât poziţia Monicăi Macovei va fi mai vulnerabilă. În ceea ce îl priveşte pe şeful statului, hotărârea Curţii Constituţionale este o monedă cu două feţe, chiar dacă Traian Băsescu a fost considerat câştigător.

Pe de o parte, Curtea a năruit speranţele opoziţiei PSD, PRM, PC de a impune la referendum un prag mai mic pentru demiterea şefului statului. Cu toate că Mircea Geoană face pe viteazul, PSD, ca portdrapel al acţiunii de suspendare, a intrat într-o fundătură din care nu ştie cum să mai iasă.

Pe de altă parte, hotărârea Curţii Constituţionale năruieşte şi visul lui Băsescu de a guverna cu poporul. În momentele sale de furie la adresa clasei politice, preşedintele şi-a clădit această strategie prin care ar fi urmat să ocolească instituţiile fundamentale ale democraţiei, în special parlamentul, şi să consulte electoratul ori de câte ori i-ar fi venit pe chelie. Poporului i s-ar fi dat iluzia că participă la marile decizii politice, iar preşedintelui i-ar fi venit pe tavă întreaga guvernare, fără să se mai încurce cu farafastâcuri cum ar fi separaţiunea puterilor în stat. În urma deciziilor Curţii Constituţionale, e nevoie de aproape nouă milioane de voturi pentru a-l demite pe preşedinte, ceea ce scoate din ecuaţie problema, dar aceeaşi majoritate este necesară şi pentru validarea referendumului iniţiat de preşedinte, conform legii vechi. Ies nouă milioane de români din casă, dintre care vreo două aflaţi prin UE, arşi de dorinţa de a aproba votul uninominal? Mai riscă preşedintele o consultare populară pe tema votului uninominal în condiţiile în care nu se mai pune problema demiterii sale printr-un referendum care ar urma eventualei sale suspendări în parlament? Dacă s-ar fi simţit cu cuţitul la os, Traian Băsescu nu ar fi ezitat. Dar aşa, fără nicio miză, de ce să mai tragă cu arma referendumului când ştie că are gloanţe oarbe?

Curtea Constituţională a cimentat fotoliul preşedintelui, dar, în acelaşi timp, a stabilit un nou cadru în care se va da de acum încolo bătălia politică. Preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu se află în situaţia coabitării între un şef de stat şi un guvern de opoziţie. Singura reminiscenţă a Alianţei D.A. este prezenţa în Executiv a miniştrilor PD. Un amănunt pe care liberalii se gândesc să-l corecteze în foarte scurt timp.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite