Sfârşitul crizei politice în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnarea, în seara zilei de joi, a Pactului unităţii naţionale a marcat sfârşitul crizei parlamentare în Ucraina, permiţându-i preşedintelui Iuşcenko să propună, după îndelungi

Semnarea, în seara zilei de joi, a Pactului unităţii naţionale a marcat sfârşitul crizei parlamentare în Ucraina, permiţându-i preşedintelui Iuşcenko să propună, după îndelungi şovăieli, candidatura rivalului său, Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, pentru postul de premier.
Documentul semnat coincide în mare parte cu programul preelectoral al lui Iuşcenko, reprezentând, mai curând, o victorie morală a acestuia. Pactul confirmă caracterul unitar al statului şi menţine statutul limbii ucrainene ca limbă de stat pe teritoriul întregii ţări. Documentul mai prevede, de asemenea, că aderarea Ucrainei la NATO se va face în urma unui referendum. Într-un interviu televizat, Iuşcenko a declarat că va garanta drepturile opoziţiei.

Timoşenko a refuzat pactul
Aşa a definit Pactul unităţii naţionale Iulia Timoşenko, care aproape că reuşise să-l convingă pe preşedinte să dizolve parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate. Aceasta a subliniat, totodată, că "trădarea este o boală infecţioasă a politicii ucrainene", anunţând că Blocul pe care-l conduce a refuzat să semneze pactul şi să se alăture coaliţiei largi.

Ianukovici, noul premier al Ucrainei
În şedinţa de ieri a Radei Supreme a fost supusă dezbaterii candidatura pentru funcţia de premier a lui Viktor Ianukovici, pentru care au votat deputaţii din partea coaliţiei anticriză: Partidul Regiunilor, socialiştii şi comuniştii. Nemulţumiţi de propunerea preşedintelui Iuşcenko, o parte din deputaţii blocului "Ucraina Noastră" au votat împotrivă. În semn de protest faţă de canditura noului premier, deputaţii din partea Blocului Iulia Timoşenko au decis să boicoteze lucrările şedinţei Radei Supreme.

Interesul, linia de conduită a viitorului guvern
În opinia analiştilor politici ucraineni, documentul semnat joi seara la Kiev nu are nicio valoare juridică, reprezentând, mai curând, o declaraţie de intenţii, care va fi uitată imediat ce va fi format noul guvern. Îndeplinirea prevederilor acestuia depinde de buna voinţă a semnatarilor şi de influenţa politică a preşedintelui Iuşcenko, în evidentă scădere în ultima vreme. După părerea politologului Vladimir Polohalo, cercetător la Institutul de economie mondială şi relaţii internaţionale al Academiei de ştiinţe a Ucrainei, viitorul guvern va fi, mai degrabă, un guvern al oligarhilor şi intereselor de clan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite