De Sf. Dimitrie, oamenii vizează o latură trăită a rugăciunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de creştini urcă în aceste zile dealul Patriarhiei pentru a se închina la moaştele Sf. Dimitrie Basarabov. Despre semnificaţia acestei sărbători ne-a vorbit Pr. Bogdan Ciobotaru,

Sute de creştini urcă în aceste zile dealul Patriarhiei pentru a se închina la moaştele Sf. Dimitrie Basarabov. Despre semnificaţia acestei sărbători ne-a vorbit Pr. Bogdan Ciobotaru, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Bucureşti.
- De ce vin credincioşii în număr foarte mare acum şi nu se-nghesuie în celelalte zile la moaştele sfântului?
- Este, în primul rând, o dovadă a cinstirii de care Sf. Dimitrie se bucură în ziua pe care Biserica a fixat-o ca zi de cinstire. Oamenii vin la ziua sfântului. şi venind la ziua sfântului, oamenii de fapt fie că ştiu, fie că nu ştiu, dar simt lucrul acesta vizează o latură trăită a rugăciunii noastre. Cei mai mulţi, chiar dacă nu ştiu asta, dar sunt îndemnaţi, vin acum, în perioada aceasta a sărbătorii Sf. Dimitrie, să-l slăvească, să-i mulţumească pentru binefacerile pe care le-a primit de la Dumnezeu şi, bineînţeles, să-i ceară. Ei cer Sfântului să mijlocească pentru ei la Dumnezeu pentru a se împlini rugile cele bune - sănătatea sufletească, sănătatea trupească, bunăînţelegerea, ajutorul şi binecuvântarea de la Dumnezeu şi de la sfinţii săi.
- La astfel de ocazii se constată şi diverse fenomene colaterale. Sunt mulţi care vând diverse produse mai mult sau mai puţin de cult. Puteţi gestiona cumva, puteţi îngrădi comercializarea acestora - când este vorba de kitsch-uri?
- Aş vrea să vă spun că, pentru anul acesta, de Sf. Dimitrie Basarabov s-a făcut o selecţie extrem de riguroasă şi de bine gândită a celor care vor să comercializeze pe dealul Patriarhiei diverse obiecte de cult. S-au solicitat aprobări foarte multe. Atunci când nu au fost considerate obiecte de cult, nu a fost dată aprobarea spre a le vinde. Este un an în care se pare că va fi mult mai multă ordine. şi, într-adevăr, pelerinii care vor veni pe dealul Patriarhiei vor putea să aleagă dintr-o ofertă diversificată doar a obiectelor de cult.
- Cine dă aceste aprobări, cine face selecţia?
- Selecţia se face de către Arhiepiscopia Bucureşti, sectorul social-economic, unde există o comisie formată din persoane competente. Cei care au primit aprobarea să vândă sunt numai reprezentanţi ai unor mănăstiri, biserici parohiale sau asociaţii religioase, în nici un caz persoane particulare.
- Cum sunt ajutaţi cei care stau la cozile imense pentru a se închina? Ei râmân şi peste noapte, iar noaptea este destul de frig...
- Prin colaborare cu Primăria Sectorului 4 s-au instalat două corturi care asigură asistenţă medicală. Există şi aprobarea pentru ca diverşi sponsori să ajute cu ceaiuri, astfel încât oamenii care stau la cozi să poată măcar să se întremeze în privinţa hranei materiale, pe lângă hrana spirituală, pentru care a venit fiecare pelerin.
- Iar cei care au probleme - bătrânii, gravidele, bolnavii - ajung mai repede în faţă?
- În general, oamenii care au neputinţe fizice se străduiesc să stea la coadă pentru a-şi aduce partea lor de recunoştinţă. În cazul în care există persoane care nu pot să stea la coadă, în colaborare cu jandarmeria, se organizează grupuri formate din copii, persoane gravide, persoane bolnave sau cu handicap, bătrâni, grupuri care să se poată închina la Sf. Dimitrie fără să trebuiască să stea la aceste cozi foarte mari. Ordinea o menţine jandarmeria, în primul rând. Dar există şi acreditări la nivelul Arhiepiscopiei pentru anumite persoane care pot să intervină pentru astfel de cazuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite