Severin şi-a dat pedeapsa minimă, cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte al PSD, după ce a fost acuzat în scandalul european „Amendamente contra bani“. Liderii politici de la Bruxelles îi cer însă demisia din PE. Adrian Severin nu s-a autosuspendat şi din funcţia de vicepreşedinte al grupului socialiştilor din Parlamentul European, acolo unde a comis faptele de care este acuzat.

Adrian Severin a ales ieri doar să se autosuspende din funcţiile politice deţinute la Bucureşti, în PSD, după o negociere prealabilă cu Victor Ponta şi cu Ion Iliescu. El n-a optat şi pentru o măsură similară faţă de poziţiile politice deţinute la Strasbourg, în Grupul Socialist, deşi faptele de care este acuzat au legătură cu calitatea sa de membru al Parlamentului European (PE). Deşi ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandalul "Amendamente contra bani" au demisionat, Adrian Severin a declarat ieri că exclude categoric demisia, cel puţin până la o discuţie cu liderul socialiştilor europeni, Martin Schulz, programată pentru ieri-seară. „Nu intenţionez să demisionez, nu am o vină a-mi recunoaşte. Orice măsură va putea fi în discuţie după rezultatele anchetei din Parlamentul European", a declarat Adrian Severin pentru „Adevărul Europa".

Între ei, la PSD

Ieri-dimineaţă, eurodeputatul a avut o întrevedere cu liderii PSD pentru a da explicaţii în legătură cu acuzaţiile referitoare la primirea unor sume de bani de la o firmă-fantomă de consultanţă, drept răsplată pentru promovarea unor amendamente la legislaţia europeană. „Vreau ca situaţia să se clarifice cât mai repede", le-a aruncat Severin jurnaliştilor la sosirea în Kisellef, unde membrii Biroului Permanent Naţional al PSD urmau să ia în discuţie situaţia sa. După aproape o oră, el a părăsit grăbit reuniunea, anunţând că a decis să se autosuspende din toate funcţiile politice deţinute în PSD pentru ca scandalul izbucnit în jurul său să nu afecteze imaginea partidului. Severin urma să ia avionul spre Bruxelles unde fusese convocat de preşedintele Grupului Socialist, Martin Schulz.

Tăcere şi stânjeneală

Potrivit unor surse din partid, cazul a fost „rezolvat" rapid de membrii Biroului Permanent, fără să stârnească discuţii contradictorii şi fără ca europarlamentarul să fie luat la întrebări. Severin şi-a susţinut nevinovăţia în faţa conducerii PSD apoi a anunţat că a decis să se suspende. Nu a omis însă să strecoare în discursul său că i-ar plăcea să simtă solidaritate din partea PSD. Cum niciunul dintre participanţi nu a luat cuvântul, nici ca să ceară explicaţii, nici ca să-şi exprime eventuala solidaritate, Victor Ponta le-a recomandat să accepte solicitarea europarlamentarului.

Întrebat de jurnalişti cine a propus această soluţie a autosuspendării, Severin a răspuns: „Este propunerea mea, este voinţa mea". Cu toate acestea, Victor Ponta a recunoscut ulterior că Adrian Severin a luat decizia suspendării la solicitarea sa, după întâlnirea de ieri-dimineaţă. Social-democraţii s-au eschivat de la o măsură tranşantă care să-l vizeze pe Adrian Severin. Victor Ponta a declarat că PSD va aştepta rezultatul anchetei întreprinse la nivelul Parlamentului European, iar dacă acuzaţiile aduse lui Severin se vor confirma, atunci acesta va suporta consecinţele. Întrebat dacă europarlamentarul ar putea fi exclus din PSD, Ponta a evitat să răspundă.

„Dacă nu demisionează, îl excludem"

Liderul socialiştilor din Parlamentul European, Martin Schulz, s-a arătat mult mai drastic decât socialiştii români. El a cerut ieri demisia lui Adrian Severin nu doar din funcţiile politice, ci a precizat că el nu ar mai trebui să fie nici măcar membru al grupului social-democrat.
„Decizia mea e clară. Voi recomanda Biroului socialiştilor europeni să ia decizia excluderii domnului Adrian Severin în caz că nu va demisiona. Severin nu mai poate sta în grupul nostru nu doar ca vicepreşedinte, ci nici măcar ca simplu membru. Prin ceea ce au făcut, cei trei eurodeputaţi au dezonorat instituţia şi nu ar mai trebui să rămână în ea", a spus Schulz.

„Trebuie schimbate regulile"

„Sunt surprins şi şocat de ceea ce s-a întâmplat. Trebuie acum să luăm măsurile necesare. Ca şi în viaţă, şi în politică sunt personalităţi slabe care nu respectă regulile. Trebuie să ne uităm foarte atent la ce s-a întâmplat şi cum a fost posibil. Trebuie schimbate proceduri, codurile de conduită, registrul lobbyiştilor", a spus Schulz.

Martin Schulz, preşedintele grupului socialiştilor europeni   Foto: AFP

image

Preşedintele grupului popularilor, cel mai influent din Parlamentul European, Joseph Daul, a condamnat şi el comportamentul celor trei deputaţi acuzaţi că au acceptat bani în schimbul depunerii unor amendamente legislative. Liberalii europeni au apreciat şi ei că "este de bun-simţ" ca cei trei europarlamentari să-şi depună mandatul. 

Ce sancţiuni riscă

Prima sancţiune pe care un europarlamentar acuzat de corupţie o poate primi este din partea liderilor grupului politic din care face parte, au declarat oficiali ai Parlamentului European.  Toate detaliile şi problele investigaţiei publicaţiei britanice „The Sunday Times" vor fi analizate de PE.

„Măsuri pot fi luate de organismele Parlamentului, dar normele permit doar pedepse prin care europarlamentarilor li se pot suspenda unele drepturi băneşti. În cazul în care însă Parlamentul European va aprecia acest caz ca fiind unul foarte grav, atunci va fi alertat Oficiul European de Luptă Antifraudă.În paralel, de regulă, asupra europarlamentarului sunt luate măsuri de către propriul partid sau grup politic", a declarat, pentru „Adevărul Europa", un oficial al Parlamentului European.

O eventuală suspendare din Parlamentul European poate fi decisă doar după solicitarea autorităţilor din ţara din care europarlamentarul provine. Regulamentul de procedură al PE spune că doar o autoritate competentă a unui stat membru poate face cerere de ridicare a imunităţii. Parlamentarii europeni nu au o imunitate specială, ci se supun regulilor privind imunitatea din ţările din care provin. În România, imunitatea protejează doar declaraţiile politice, dar nu şi faptele de natură penală, care pot fi investigate fără ridicarea prealabilă a imunităţii. Doar pentru arestare preventivă şi percheziţie e necesară aprobarea Parlamentului.

Severin nu pleacă

Adrian Severin a anunţat după întâlnirea de ieri seară cu Martin Schulz, liderul socialiştilor europeni, că ia în calcul doar retragerea din grupul politic, dar în niciun caz demisia din Parlamentul European. „Dacă este nevoie să rămân singur ca să-mi dovedesc nevinovăţia o voi face. Dar nu demisionez din cauza unor acuzaţii false", a declarat Severin. Acesta mai are doi ani şi trei luni de mandat, răstimp în care primeşte o indemnizaţie lunară de 7.000 de euro.

Şi slovenul Zoran Thaler a demisionat

Adrian Severin este singurul din cei trei eurodeputaţi acuzaţi de corupţie care refuză să părăsească Parlamentul European, după ce, ieri, slovenul Zoran Thaler (foto), fost ministru de Externe, şi-a anunţat demisia din Legislativul european. „Aş vrea să informez publicul că începând de azi demisionez din calitatea de membru al Parlamentului European. Demisia mea ar trebui să permită o investigaţie asupra tuturor faptelor şi circumstanţelor acestei tentative de a-mi compromite numele, în afara oricărei presiuni", se arată în declaraţia lui Thaler.

„Conform cu standardele mele etice, aş vrea ca adevărul să iasă la iveală şi să arate cine a acţionat legal şi cine a acţionat ilegal", mai spune el. Membru al Grupului socialiştilor europeni, ca şi Adrian Severin, fostul ministru de Externe sloven şi-a înaintat demisia înainte de întâlnirea la care a fost convocat de liderul grupului Martin Schulz. Duminică, la doar câteva ore de la dezvăluirile făcute de jurnaliştii britanici de la „The Sunday Times", austriacul Ernst Strasser  s-a retras din toate funcţiile politice, la presiunea şefului său de partid, Josef  Proll, liderul Partidului Popular Austriac. 

Scandalul „Lista lui Severin"

Adrian Severin a intrat în politică imediat după prăbuşirea regimului comunist, ocupând în 1990 funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. În perioada 1996-1997, a deţinut portofoliul de ministru al Afacerilor Externe, din partea PD, funcţie pe care avea să o părăsească în urma unui scandal celebru. Severin a anunţat public că are o listă cu „spioni" care activează atât în interiorul partidelor politice, cât şi la nivelul conducerii unor redacţii. Declaraţia sa a zguduit scena politică, şeful diplomaţiei române fiind obligat să demisioneze. Între 2000 şi 2004, a fost deputat PSD, iar în 2005 a fost desemnat euroobservator din partea României. Fostul ministru de Externe devine eurodeputat în noiembrie 2007 şi este reales în iunie 2009, deţinând poziţia de vicepreşedinte al Grupului socialist.

Şi-a mascat veniturile reale

image



Europarlamentarul Adrian Severin a omis să-şi declare toate veniturile obţinute din activitatea extraparlamentară. În declaraţia de interese, el a menţionat "variabil în funcţie de caz" în locul sumelor pe care le-a încasat ca membru al Curţilor de Arbitraj ale Maltei, Sloveniei şi de la Paris. De asemenea, Adrian Severin a mai consemnat 5.000 de euro pe şedinţă,  câştigaţi în calitate de membru în „advisory board" la Unicredit International. Pentru aceeaşi calitate la Chayton Capital Duna Property Fund, Severin a mai declarat 30.000 de euro. Sumele reale încasate de la cele două entităţi nu pot fi însă cuantificate, câte vreme Severin nu a declarat numărul şedinţelor la care a participat.

Aceasta pare o tehnică a europarlamentarului de a-şi masca veniturile reale. Strategie împărtăşită şi pretinşilor lobbyişti de la „Sunday Times", care i-au întins cursa. "Severin ne-a spus că va masca suma reală menţionând doar cu cât este plătit pentru fiecare întâlnire. Suma pare mai mică deoarece nu menţionezi câte întâlniri ai avut pe an", a notat „Sunday Times".

Ulterior, Adrian Severin a venit cu explicaţii pentru a se apăra de această acuzaţie."Mi-au spus câte şedinţe şi le-am spus că în declaraţia financiară nu are sens să pun o sumă ipotetică, ci voi menţiona cât voi primi pe o şedinţă", a declarat Severin.

Europarlamentar de milioane de euro

Liderul eurodeputaţilor PSD, Adrian Severin, deţine o avere de peste un milion de euro. Potrivit declaraţiei de avere, Severin are în conturi aproximativ 840.000 de euro, 234.000 de lei şi 36.000 de dolari. Europarlamentarul este proprietarul unui teren intravilan, de 451 mp, în staţiunea prahoveană Buşteni, deţinut împreună cu soţia acestuia, Emilia Severin. Familia Severin a moştenit două apartamente, în Bucureşti, de 77 mp, respectiv 80 mp. Adrian Severin mai are două autoturisme Volkswagen Golf , obiecte de artă (picturi, gravuri, desen), în valoare de 22.000 de euro, icoane de lemn şi bijuterii de familie, în valoare de 10.000 de euro.

Activitatea de europarlamentar a rotunjit conturile social-democratului. Severin a încasat anual o indemnizaţie de peste 40.000 de euro, la care se adaugă 177.000 de euro pentru cheltuieli legate de transport (2009-2010) şi 50.000 de euro pentru cheltuieli la biroul parlamentar.
Adrian Severin a mai încasat 5.000 de euro - salariu de profesor la Universitatea "Titu Maiorescu" şi 13.000 de euro - salariu de director coordonator al Institutului "Ovidiu Şincai". Pentru colaborările editoriale, acesta a primit drepturi de autor care însumate depăşesc 17.000 de euro. 

Scrisoare adresată Parlamentului European

În atenţia Preşedintelui Parlamentului European, dl. Jerzy Buzek (foto)

Stimate Domnule Preşedinte,

Opinia publică din România a fost dezamăgită de prezenţa unui europarlamentar român, Dl. Adrian Severin, pe lista celor trei europarlamentari care au intrat într-o combinaţie ruşinoasă cu o presupusă firmă de lobby, în spatele căreia se afla de fapt o echipă de ziarişti de la „The Sunday Times".

Din probele video produse de jurnalişti, rezultă că Dl. Severin, asemeni celorlalţi doi europarlamentari implicaţi, „a acceptat plăţi secrete pentru modificarea unor legi ale Uniunii Europene în detrimentul a milioane de cetăţeni ai UE", după cum scrie „The Sunday Times".

În primele două zile de după publicarea informaţiilor, doi dintre cei trei europarlamentari implicaţi, respectiv Dl. Ernst Strasser (Austria) şi Dl. Zoran Thaler (Slovenia), şi-au dat demisia din Parlamentul European.În schimb, Dl. Adrian Severin, sfidând bunul-simţ politic, a anunţat că refuză să demisioneze din Parlamentul European.

De aceea, în numele cititorilor săi, ziarul „Adevărul" - liderul presei quality din România - vă solicită, Stimate Domnule Preşedinte, să folosiţi toate prerogativele Dvs. legale pentru a elimina această anomalie şi, pe cale de consecinţă, a lua de pe umerii noştri, ai românilor, această imensă ruşine, produsă de Dl. Adrian Severin. Am fi bucuroşi să ştim că Dl. Severin, asemeni domnilor Strasser şi Thaler, nu va mai reprezenta o ţară europeană în calitate de europarlamentar.

Vă rugăm să primiţi, Domnule Preşedinte, dovada înaltei preţuiri pe care v-o purtăm.

Bucureşti, 21 martie 2011

Redactor-şef „Adevărul", Grigore Cartianu

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite