Serviciu secret ecologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE ia măsuri drastice împotriva invaziei crescute de obiecte şi alimente dăunătoare Bătrânul continent îşi construieşte un scut de protecţie pentru a se apăra de obiectele contrafăcute

UE ia măsuri drastice împotriva invaziei crescute de obiecte şi alimente dăunătoare

Bătrânul continent îşi construieşte un scut de protecţie pentru a se apăra de obiectele contrafăcute sau produsele alimentare ce nu respectă normele de sănătate. În acest scop, a fost înfiinţată o adevărată reţea de agenţi secreţi, o echipă de experţi care acţionează incognito pe teritoriul european, şi nu numai. Scopul lor este depistarea produselor care pun în pericol viaţa oamenilor.

Planul de protecţie are două compartimente distincte: pe de-o parte, reţeaua de control a alimentelor toxice, pe de alta, cea care se ocupă cu depistarea şi confiscarea produselor cu grad mare de risc, cum ar fi aparatele electrodomestice, prizele sau jucăriile ce nu prezintă nicio garanţie. De siguranţa alimentară se ocupă comisarul european pe sănătate Markos Kyprianou, care este ajutat de o echipă formată din 150 de experţi.

Aceştia au ca primă misiune controlarea punctelor prin care intră în Uniunea Europeană produse de origine animală. Reglementări recente stabilesc că un stat extracomunitar are nevoie de o autorizaţie specială pentru a exporta produse de acest gen în ţările bătrânului continent.

SUA şi Iranul, printre exportatorii cu risc

Dacă "agenţii secreţi" depistează un produs "letal", alertează imediat Comisia Europeană. Aceasta transmite mai departe un buletin informativ ţărilor UE, prin care sunt atenţionate de periculozitatea respectivului produs. De asemenea, sunt luate în vizor obiecte precum jucării, becuri, lămpi sau electrocasnice. Campioana "făcăturilor" în acest domeniu este China, urmată îndeaproape de Turcia.

De la începutul acestui an însă, experţii "incognito" au semnalat obiecte periculoase provenite şi din ţări precum Germania, SUA, Iran ori Spania.

Task Force pentru siguranţa nucleară

Forurile europene au decis şi constituirea unui grup de specialişti pe probleme nucleare şi gestionarea reziduurilor radioactive. Din această echipă vor face parte experţi din ţările cu programe nucleare dezvoltate, care vor verifica în ce măsură sunt menţinute promisiunile de închidere a unor centrale sau cum sunt respectate normele de siguranţă nucleară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite