Serviciile plătite ale Fiscului nu au căutare printre firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o lună, nicio companie nu a solicitat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emiterea soluţiei fiscale individuale anticipate sau a acordului de preţ în avans Ideea fostului

Într-o lună, nicio companie nu a solicitat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emiterea soluţiei fiscale individuale anticipate sau a acordului de preţ în avans

Ideea fostului şef al Fiscului, Sebastian Bodu, de a face rost de bani în plus pentru angajaţii Fiscului se pare că nu dă roade, deşi a fost pusă în practică de mai bine de o lună. Şi asta pentru că firmele nu apelează, deocamdată, la serviciile contra cost oferite de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu, propunea anul trecut ca instituţia să ofere contra cost anumite servicii care presupun un volum de muncă foarte mare. Din sumele încasate ar fi trebuit remuneraţi, direct proporţional cu munca depusă, şi angajaţii Fiscului.

Chiar dacă Sebastian Bodu nu se mai află la conducerea instituţiei, actul normativ cu pricina a intrat în vigoare în urmă cu mai mult de o lună. Contrar aşteptărilor, aceste servicii plătite ale Fiscului nu şi-au găsit însă până acum clienţi.

Solicitările primite anterior apariţiei legii, soluţionate gratis

Hotărârea de Guvern 529/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a soluţiei fiscale individuale anticipate şi a acordului de preţ în avans a intrat în vigoare începând cu 12 iunie 2007.

"Până la momentul apariţiei acestui act normativ au existat două solicitări, una pentru soluţia fiscală individuală anticipată, iar cealaltă pentru acordul de preţ în avans", a precizat, pentru "Adevărul", ANAF. Potrivit legislaţiei, emiterea celor două acte costă 1.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

"Solicitările primite înaintea intrării în vigoare a actului normativ respectiv vor fi soluţionate gratis", au explicat, pentru "Adevărul", surse din ANAF, ştiut fiind faptul că nicio lege nu se aplică retroactiv.

Nicio cerere nu a fost rezolvată

Teoretic, ANAF a avut posibilitatea să emită astfel de acte fiscale, încă din 2003, conform articolului 42, din Ordonanţa Guvernului 92/2003. Practic însă, în lipsa unei proceduri, Fiscul nu a putut oferi astfel de servicii, chiar dacă a primit de la multinaţionale mai multe solicitări în acest sens.

"De la intrarea în vigoare a art. 42 din OG 92/2003, au fost înregistrate 12 solicitări, din care una pentru acordul de preţ în avans, iar 11 pentru soluţia fiscală individuală anticipată. În total, există spre soluţionare două solicitări pentru acordul de preţ în avans şi 12 solicitări pentru soluţia fiscală individuală anticipată", ne-a mai precizat ANAF.

Din toate acestea, nu a fost soluţionată însă niciuna, din cauza faptului că procedura de emitere a celor două acte fiscale a intrat în vigoare abia pe 12 iunie. "Iar până la această dată nu a existat posibilitatea emiterii acestor soluţii fiscale", conchide Fiscul.

Ţinând cont şi de acest fapt, ANAF nu poate spune deocamdată care este termenul mediu pentru soluţionarea unei astfel de cereri. Legal însă, o cerere pentru soluţia fiscală individuală anticipată trebuie soluţionată în maximum 45 de zile, în timp ce termenul pentru acordul de preţ în avans unilateral este de 12 luni sau 18 luni, în cazul celui bilateral sau multilateral.

Avantajul firmelor care apelează la aceste servicii

ANAF a explicat pentru "Adevărul" şi care sunt avantajele firmelor care apelează la aceste servicii.

"Avantajele contribuabililor care solicită şi obţin acordul de preţ în avans sau soluţii fiscale individuale sunt anticiparea costurilor fiscale, siguranţa tratamentului fiscal, eliminarea situaţiilor conflictuale dintre administraţia fiscală şi contribuabili, precum şi stimularea de noi investiţii şi atragerea de capital străin", precizează Fiscul. Soluţia fiscală individuală anticipată este un act administrativ emis de ANAF, în vederea soluţionării unei cereri a firmei respective, referitoare la reglementarea unor situaţii fiscale viitoare.

Practic, prin intermediul acestui act, Fiscul stabileşte, dar doar la cererea firmei în cauză, cuantumul obligaţiilor bugetare datorate statului de către societatea respectivă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite