Serviciile au oferit informaţii greşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Harnagea, fostul şef al SIE în perioada 1997-2001, a analizat, în exclusivitate pentru Adevărul, demisiile celor trei şefi ai principalelor servicii secrete în urma dispariţiei lui

Cătălin Harnagea, fostul şef al SIE în perioada 1997-2001, a analizat, în exclusivitate pentru Adevărul, demisiile celor trei şefi ai principalelor servicii secrete în urma dispariţiei lui Omar Hayssam.
- Cazul Hayssam era suficient pentru ca domnii Timofte, Fulga şi Ardelean să-şi dea demisia ?
- Cred că demisiile celor trei erau un lucru previzibil, având în vedere şi disparaţia lui Hayssam, dar şi neputinţa serviciilor de a-l localiza, dar şi datorită gafelor făcute în ultimul an de serviciile de informaţii. Mă refer la informaţii oferite publicului prin presă, care, ulterior, s-au dovedit a fi greşite sau incomplete. În opinia mea, a lucra cu media şi cu societatea civilă este o mare responsabilitate şi nu poţi să dai informaţii sau să declari lucruri pe care nu le cunoşti în întregime. Este vorba şi de informaţiile transmise despre anumiţi terorişti prinşi sau urmăriţi în România, ca şi de cazul gripei aviare. Demisiile celor trei reprezintă, din câte ştiu eu, un gest unic în istoria serviciilor de informaţii. Gestul lor este atât de neobişnuit, iar reacţiile interne şi internaţionale vor aduce în discuţie multe întrebări. Prima este cât de important era Hayssam, încât, după dispariţia sa, trei şefi de servicii secrete să îşi dea demisia.
- Care ar fi rolul SIE în acest caz şi de ce credeţi că şi-a dat demisia Gheorghe Fulga ?
- Dintre cele două principale servicii de informaţii, SIE are, la o privire atentă, cea mai mică vină în cazul dispariţiei. Să nu uităm că serviciile de informaţii externe nu îşi desfăşoară activitatea în interiorul României, conform legii. Ofiţeri SIE pot participa numai la operaţiuni pe teritoriul României numai în cazul unor cooperări cu celelalte servicii interne. Dar, probabil, legăturile pe care SIE le-a avut în exterior ar fi putut ajuta la găsirea lui Hayssam dacă acesta ar fi părăsit România. Înţeleg din gestul demisiei că directorul SIE şi-a asumat vina de a nu fi acţionat conform uzanţelor. Cei trei şefi de servicii vor fi din acest moment consideraţi principalii vinovaţi în dispariţia lui Hayssam.
- Ce ar fi trebuit să se facă în cazul Hayssam ? Pe cine consideraţi responsabil de această situaţie ?
- Aş vrea să încep cu declaraţia purtătorului de cuvânt al SRI, care spunea că dacă justiţia i-a dat drumul lui Omar Haysam, justiţia să îl găsească. Mi s-a părut nelalocul lui acest răspuns din partea unei instituţii a statului care are un rol principal în a veghea la apărarea şi integritatea României, iar acest lucru presupune şi găsirea unor infractori consideraţi de statul român terorişti. Sigur că dacă ar fi să facem o analiză cine este mai vinovat: justiţia, SRI, Poliţia sau SIE, am putea descoperi un lanţ întreg de slăbiciuni, care nu au început nici ieri, nici alaltăieri şi care ţin de o neînţelegere între instituţiile care ar trebui să îşi coreleze şi să îşi întregească activitatea pentru a găsi o soluţie cât mai bună în cazul depistării unor persoane bănuite a face parte din grupări teroriste.
- Vi s-a propus postul de director al SIE ?
- Nu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite