Serviciile departamentale de informaţii vor avea şefi politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii SRI şi SIE au nevoie de girul parlamentului

premierului Tăriceanu. În realitate, liberalii au dorit să tragă de timp pentru a avea şi ei un cuvânt de spus în ceea ce priveşte pachetul de legi respectiv.
Printre declaraţiile preşedintelui se numără şi cea privind numirea directorilor principalelor servicii de informaţii, SRI şi SIE. Aceştia vor fi instalaţi în funcţie după votul parlamentului, la propunerea şefului statului. În schimb, în cazul celorlalte structuri informative, Traian Băsescu a afirmat că "numirea este o chestiune de decizie politică". Pachetul de legi care urmează să fie luat la puricat de preşedinţii principalelor comisii parlamentare cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale conţine şase acte normative. Este vorba de legea apărării naţionale, legea privind activitatea de informaţii, contrainformaţii şi securitate, legea sistemului naţional de management al crizelor, noile legi ale SRI şi SIE, precum şi legea statutului ofiţerilor de informaţii. Acestea au fost secretizate şi date spre consultare grupurilor parlamentare din Alianţă.

Audiat în dosarul "Rompetrol",
Vicepreşedintele CNVM Paul Miclăuş, acuzat de asociere infracţională
VicepreŞedintele Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare Paul Miclăuş a fost audiat ieri în dosarul "Rompetrol", declarând că pe numele său s-a început urmărirea penală pentru favorizarea infractorului, dar şi pentru aderare la un grup infracţional. "Procurorii acuză practic că, prin poziţia mea, în care am spus că nu sunt convins că nu este manipulare, neavând probe care s-o demonstreze, aş fi tergiversat aflarea adevărului în cazul respectiv. Asta aş fi făcut-o pentru că, fiind la CNVM încă din 2000 pe poziţia rezultată din negocierile parlamentare ale PNL, aş avea vreo legătură cu învinuitul Patriciu. Pot să vă spun că, din punctul meu de vedere, acuzele care mi se aduc şi infracţiunile care mi se pun în cârcă sunt complet nefondate, fără niciun fel de temei legal sau faptic", a susţinut Miclăuş, la finalul a patru ore de audieri. Miclăuş a declarat că nu ştie dacă în acest caz se poate vorbi de manipularea pieţei bursiere.

Dinu Patriciu cere despăgubiri de la SRI de un milion de euro
Rompetrol va acţiona, astăzi, în judecată Serviciul Român de Informaţii pentru interceptarea, pe parcursul mai multor ani, a convorbirilor telefonice purtate de Dinu Patriciu şi managementul grupului. Ascultarea posturilor telefonice s-a făcut, în opinia avocaţilor companiei, cu încălcarea gravă, repetată şi iresponsabilă a legii procedurale în vigoare, respectiv Codul de procedură penală şi Legea siguranţei naţionale. Daunele morale pe care Rompetrol le va cere SRI se ridică la un milion de euro. În plus, Patriciu va cere daune patrimoniale în momentul în care vor fi calculate prejudiciile materiale rezultând din culegerea şi stocarea informaţiilor private referitoare la planurile comerciale de dezvoltare ale Grupului Rompetrol, cât şi cele legate de suspiciunile lansate la adresa reprezentanţilor companiei privind o eventuală implicare în activităţi teroriste care să ameninţe siguranţa statului.

Cererile pentru dovedirea vechimii în muncă, scutite de taxe
Camera Deputaţilor a adoptat ieri, prin vot final, un proiect legislativ pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, prin care cererile pentru dovada vechimii în muncă şi cele necesare dosarului de pensionare vor fi scutite de plata taxelor. De asemenea, vor fi scutite de taxe şi cererile scrise formulate pentru a dovedi timpul util la pensie pentru agricultori şi a duratei de asigurare, necesare în vederea stabilirii sau completării dosarului de pensionare.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite