Serviciile de consultanţă, o necunoscută pentru IMM-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modalităţile de finanţare ale întreprinderilor mici şi mijlocii sunt multiple, condiţiile accesului la credite fiind diferite, în funcţie de tipul programului derulat de către solicitanţi.

Modalităţile de finanţare ale întreprinderilor mici şi mijlocii sunt multiple, condiţiile accesului la credite fiind diferite, în funcţie de tipul programului derulat de către solicitanţi. Înainte însă de întocmirea unui dosar de finanţare, solicitanţii trebuie să se pună la punct în special cu termenii de referinţă utilizaţi la întocmirea proiectelor.
Paşi de urmat la întocmirea unui dosar de finanţare
"O regulă esenţială la întocmirea unui dosar de finanţare este verificarea gradului de eligibilitate a afacerii pe care respectivii întreprinzători vor să o demareze", ne-a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu. Pe locul doi pe lista priorităţilor este cunoaşterea în amănunt a metodologiei respective, cu accent pe criteriile de evaluare atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic. Potrivit lui Nicolescu, este necesar ca, în parcurgerea acestor paşi, agenţii economici să apeleze la consultanţi. "Este adevărat că există o reticenţă în a apela la aceste servicii, însă cei care solicită finanţări trebuie să se obişnuiască", a precizat Nicolescu. În opinia sa, întocmirea unui dosar durează foarte mult, pentru că agenţii economici nu sunt destul de informaţi, nu cunosc mecanismele pentru a începe şi elabora un proiect, dar nici nu au încredere în cei care gestionează aceste programe.

Atunci când vine vorba de banii europeni, în speţă cei acordaţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, prin intermediul băncilor locale, intervin alte cerinţe esenţiale:
* Planuri viabile pentru începerea sau extinderea unei afaceri
* Management solid dovedit de acţiunile anterioare
* Produse care sunt competitive pe piaţă
* Informaţii despre proprietari - parteneri
* Istoric financiar
* Garanţii sau ipoteci pentru garantarea siguranţei
* Fondurile oferite trebuie folosite doar cu scopul declarat în planul de afaceri iniţial
* Băncile prin care BERD acordă aceste sume trebuie să se asigure că toate propunerile respectă normele privind mediul înconjurător
* Contribuţii de circa 35% din partea companiilor existente sau a celor care se întemeiază

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite