Serveşte primul-ministru!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL trebuie să priceapă că la această cotitură a istoriei sau va reuşi să schimbe structura socială a României, sau raţiunea lui de a fi în viaţa publică a ţării încetează de a

PNL trebuie să priceapă că la această cotitură a istoriei sau va reuşi să schimbe structura socială a României, sau raţiunea lui de a fi în viaţa publică a ţării încetează de a mai exista". Nu, nu este un fragment din discursul de ieri al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe care l-a redactat personal, potrivit unor "surse liberale".

Ideea îi aparţine lui Ion I.C. Brătianu - de şapte ori premier - care la sfârşitul lui 1913 voia să înfăptuiască două reforme esenţiale pentru apariţia României moderne: electorală şi agrară. Deciziile politice din acei ani aduc ca însemnătate cu momentul postaderare şi cu hotărârea liberalilor de a-şi asuma integral guvernarea. Deşi mulţi dintre noi ar putea fi tentaţi să acorde atenţie noului capitol din războiul preşedinte-premier, interesant de văzut rămâne ce se va întâmpla la nivelul PNL. Oamenii lui Tăriceanu au reuşit, în sfârşit, să iasă din corzi. Până acum au încasat coate colegiale de la pedişti, interesaţi să ia caimacul guvernării. Preşedintele le-a administrat doar directe, pentru a fi sigur că se vede cine-i şeful între el şi primul-ministru. Totuşi, instinctul politic al lui Traian Băsescu s-a gripat, probabil din cauza aerului rarefiat de la Cotroceni. Adriana Săftoiu ştie mai bine. Şeful statului nu pare să se fi aşteptat ca "încasatorul" Tăriceanu să iasă brusc "la bătaie".

Oricum, până la o eventuală suspendare a lui Băsescu, săgeţile liberalilor îi vor atinge mai mult pe democraţi, care se văd scoşi din Palatul Victoria pe uşa din dos. Este greu să nu te gândeşti la ce-o fi în sufletul domnului Vasile Blaga, care ştie, ca nimeni altul, că mult din ce a acumulat PD în doi ani se duce acum pe apa sâmbetei. Consecinţa directă a isteriei bileţelelor, declanşată prin Elena Udrea.

Cert este că liberalii au, poate pentru prima oară din 1990 încoace, mingea în terenul lor. Oamenii care vor primi portofoliile Justiţiei, Internelor, Educaţiei şi Transporturilor sunt cei care pot să-l învingă pe Traian Băsescu sau să-i asigure un al doilea mandat. Presiunea electorală va fi, cu siguranţă, pe miniştrii PNL, cu atât mai mult cu cât au UDMR-ul înfipt în coaste. Retorica naţionalistă a opoziţiei, alimentată de autonomiştii maghiari, va deschide un alt front împotriva liberalilor, ce se va adăuga celor trei deja clasice: preşedinţie, PD şi PLD. În aceste condiţii, singurele arme electorale eficiente ale liberalilor sunt relansarea economiei şi atragerea de fonduri europene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite