Seriozitatea şoferului va face diferenţa în cazul poliţelor de asigurare Casco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuantumul poliţei se va calcula în funcţie de numărul de kilometri parcurşi şi de frecvenţa amenzilor de circulaţie Numărul mare al daunelor provocate de accidentele auto a determinat

Cuantumul poliţei se va calcula în funcţie de numărul de kilometri parcurşi şi de frecvenţa amenzilor de circulaţie

Numărul mare al daunelor provocate de accidentele auto a determinat companiile de asigurări să gândească un alt set de criterii în vederea încheierii unei poliţe Casco. Allianz , Generali, Asitrans şi Asirom sunt primele societăţi care au introdus un sistem diferenţiat de calcul al unei poliţe de asigurare.

Frecvenţa daunelor Casco a ajuns anul trecut la 65% din totalul pieţei. Ceea ce înseamnă că din 100 de asiguraţi, 65 au înregistat daune în fiecare an. Compania de asigurări Generali România (care a înregistrat anul trecut o pierdere de 6,9 mililoane euro din cauza daunelor auto) a introdus de curând un sistem de tarifare pentru asigurările Casco care ia în calcul, la stabilirea valorii primei de asigurare, atât caracteristicile autovehiculului, cât şi pe cele ale proprietarului (conducătorului auto). Noul tarif segmentat se aplică împreună cu sistemul bonus-malus, prin care proprietarii de autovehicule vor plăti, la aniversare, o primă de asigurare mai redusă dacă în anul anterior nu au produs accidente, sau una majorată, dacă au raportat daune. Prima de asigurare este direct proporţională cu riscul.

Compania Asitrans a lansat şi ea un nou tip de asigurare pentru autoturisme pe o perioada determinată, DailyCasco, care acoperă doar riscurile de avariere. Poliţa are o primă de asigurare de un euro pe zi. Limita de despăgubire este de 500 de euro în cazul asigurărilor încheiate pentru până la şapte zile şi urcă la 5.000 de euro pentru poliţe cu termen mai mare, indiferent de valoarea autoturismului. Riscurile acoperite sunt cele privind avarierea autoturismelor ca urmare a unor accidente de circulaţie, derapări, răsturnări sau căderi de obiecte. În plus, poliţa acoperă şi cheltuielile de transport ale autoturismului la atelierul de reparaţii. "O să procedăm la o ajustare a tarifelor Casco doar pentru cei cu daune", a declarat, pentru "Adevărul", Cătălin Stroe, sales&marketing manager la Asirom. Societatea evaluează încă evoluţia acestui tip de poliţe în 2006 şi intenţionează să-l segmenteze pe anumite tipuri de autovehicule.

Dacă s-a constatat că un anumit tip de autovehicul este mai expus daunelor, pentru acea marcă preţul poliţei va fi mai mare. "Problema care se pune însă este inexistenţa unei baze unice privind daunalitatea", mai spune Stroe. În acest context, acesta apreciază că diferenţierile făcute de celelalte societăţi după amenzile primite şi rulaj nu sunt justificate, pentru că nu pot fi controlate.

Pe viitor se aşteaptă ca şi alte societăţi să-şi anunţe criteriile de calcul al poliţelor Casco.

Diferenţieri făcute de asigurători în încheierea poliţei Casco

- rulajul mediu/an (nr. de kilometri parcurşi)

- amenzile primite de şofer în ultimii doi ani

- incidente avute la alte societăţi

- frecvenţa de utilizare a autoturismului

- modalitatea de achiziţionare (nou sau second-hand)

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite