Serialul „Misterele Revoluţiei“ revine cu un nou sezon de dezvăluiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul“ continuă să publice rezultatele investigaţiilor despre „Decembrie 1989“. Reluăm ancheta cu peste 40 de episoade conţinând mărturii zguduitoare şi documente nepublicate. Multe au descoperit reporterii ziarului „Adevărul“, în ultimii doi ani, de când trăiesc între umbrele Revoluţiei. Şi ce e mai important abia urmează!

După ce în „primăvară-vară" am scris despre Revoluţia în oraşele mici şi mijlocii, pentru sezonul „toamnă-iarnă" vă propunem cu totul altceva: întoarcerea în epicentrul cutremurului de stradă care a dus la căderea ceauşismului. Am fost în zeci de oraşe-n România, de la Bacău la Giurgiu, şi de la Constanţa la Miercurea-Ciuc. Pentru finalul acestui an, am revenit la centru - în Bucureşti, kilometrul zero al diversiunilor. Nu am abandonat nici pista falşilor revoluţionari, impostorii cu patalama, cocoloşiţi încă de la cel mai înalt nivel de către statul român.

Două luni de acum înainte, „Adevărul" va publica mărturii nepreţuite despre Revoluţia trăită la Televiziune, la Radio, pe străzi, printre gloanţe, acolo, cu moartea. O atenţie deosebită a fost acordată mitingului din 21 decembrie - una dintre cheile fără de care nu se deschide niciuna dintre porţile înţelegerii Revoluţiei. E lungă lista persoanelor care îşi vor povesti Revoluţia în acest sezon al „Misterelor". Sunt voci fără de care o înţelegere adecvată nu ar fi posibilă. Reţineţi, pentru început, câteva nume: Cazimir Ionescu, Ilie Ciurescu, Mihai Tatulici, Ion Caramitru, Andrei Pleşu, Alexandru Arşinel, Dumitru Graur, Alexandru Mironov, Dumitru Iliescu, Sergiu Nicolaescu.

Legea tăcerii

Cazimir Ionescu - îl ştiţi de la Revoluţie; este poate omul care a urlat cel mai mult atunci, la Televiziune - ne-a povestit ce fel de relaţie a avut cu serviciile secrete, cum a fost în Polonia, să vadă cu ochii lui, cum se prăbuşeşte un sistem comunist. A pretins că l-a trimis un ziar local românesc. Am verificat - nu l-au trimis ei. Întrebat cum se face că oamenii care au preluat Puterea în decembrie 1989 se cunoşteau deja între ei, Cazimir Ionescu se retrage în defensivă: „Nu ne cunoşteam ca prieteni, dragii mei". Chiar şi cu acest balet printre amintiri, confesiunile lui Cazimir Ionescu pun într-o nouă lumină multe dintre personajele care s-au aflat atunci în faţa reflectoarelor.

Ilie Ciurescu era, în decembrie 1989, un om important în logica sistemului. Era puţin lucru să fii adjunct la Actualităţi, să călătoreşti cu Ceauşeştii peste hotare, să ai grijă cum se prezintă, apoi, în ţară vizitele Tovarăşilor? Ilie Ciurescu a fost cu Nicolae Ceauşescu până şi în ultima călătorie a acestuia, în Iran.

Numele lui Ilie Ciurescu era rostit cu o teamă respectuoasă pe culoarele Televiziunii. Se spunea că însăşi Elena Ceauşescu îl simpatizează. Ilie Ciurescu a păşit în redacţia „Adevărului" sprijinit într-un baston cu cap de bufniţă. Era la primul său interviu amplu despre Revoluţie. A spus multe, dar nu tot, nu încă. Reţineţi această confesiune: „Nu vreau să spun tot ce ştiu. Am nepoţi".

Nici generalul Dumitru Iliescu nu a mai acordat, până la noi, un interviu amplu despre Revoluţie. A fost acuzat că a fost printre cei care au spulberat baricada de la Inter, în noaptea de 21 spre 22 decembrie. Varianta lui Dumitru Iliescu despre acea noapte a fost până acum o necunoscută. Nu va mai fi, iar rezultatul este cu adevărat spectaculos.

Actorului Ion Caramitru îi e jenă, stimaţi cititori. Îi e jenă să se uite la imaginile filmate la Revoluţie - imaginile cu care a început libertatea, câtă e. Ion Caramitru a fost primul om care a vorbit la Televiziunea Română Liberă. 22 de ani mai târziu, e stânjenit şi consideră că a pierdut partida: „A învins Revoluţia lui Sergiu Nicolaescu, nu Revoluţia mea".

Şi dacă tot am ajuns la Sergiu Nicolaescu, „Adevărul" vă va prezenta mărturia unui fost ofiţer de Armată care dezvăluie modul în care regizorul l-a pregătit timp de un an pentru evenimentele din decembrie 1989. Iată şi un titlu din seria de articole dedicate regizorului: „Armata personală a lui Sergiu Nicolaescu a mitraliat Bucureştiul". Totul - cu cifre, fapte, nume.

Revoluţia merge mai departe

Ediţia toamnă-iarnă 2011 a „Misterelor Revoluţiei" este a treia, după succesele fulminante înregistrate în martie-mai 2010, respectiv aprilie-iulie 2011.

" Eu, la Radio,  am încercat să liniştesc poporul, nu să inflamez. La Televiziune a fost altfel... Televizorul te face să joci teatru, mulţi au sărit în faţă, ca să-şi spele păcatele. "
Alexandru Mironov
revoluţionar

121 de episoade au adunat „Misterele Revoluţiei" în primele două sezoane.

Zeci de personaje în căutarea unui adevăr

Ştiaţi că actorul Alexandru Arşinel este revoluţionar cu acte? Ştiaţi că le-a vorbit oamenilor din ceea ce a fost „primul balcon liber din România - cel de la Radio"? Ştiaţi că acolo s-a strigat prima dată „Arşinel preşedinte!"? Revoluţia lui Arşinel este tragică şi ea, sigur că este, că doar mor oameni (vă mai amintiţi de actorul Horia Căciulescu?), dar are şi un comic nebun. Reţineţi doar un aspect: Alexandru Arşinel a dezminţit pentru revoluţionarii care aveau urechi să audă acest zvon teribil care a cutreierat Bucureştiul - că Stela Popescu e teroristă şi că mitraliază cetăţenii dintr-un Trabant!



Comentatorul Dumitru Graur, Dadi pentru microbişti, este revoluţionar şi el, ba este chiar rănit în Revoluţie. Dumitru Graur şi-a amintit cum a păzit terorişti, cu mătura, în Televiziune. Nu are nicio îndoială: „Erau libieni!"­. Şi iată şi această concluzie a lui Dadi Graur: „La Televiziune a fost o intoxicaţie fabuloasă!".

Mihai Voicu este primul revoluţionar care a intrat pe poarta Televiziunii. Şi nu era orice revoluţionar - îmbrăcat la costum, frumos. Atunci s-a recomandat „securist", acum spune că a minţit şi că a fost doar un agent acoperit al Securităţii divine. „Adevărul" vă arată cine era Mihai Voicu, cum şi de ce a acţionat la Revoluţie.

Altceva: Marian Mierlă, revoluţionar, dezvăluie cum a fost racolat de un personaj misterios care l-a învăţat cum să „contamineze" o mulţime aflată în stradă şi cum să acţioneze atunci când va veni momentul. După 1989, Mierlă a fost chemat şi el în  structurile Puterii.

info



EPILOG

Pe 21 decembrie 1989, Alexandru Mironov l-a vizitat pe Ion Iliescu la Editura Tehnică şi i-a spus aşa „Daţi-mi voie să vă doresc tot ce ne dorim amândoi acum". A doua zi, Alexandru Mironov a coordonat Revoluţia de la Radio. Mironov a vorbit ţării de la microfonul Radioului şi e sigur că, spre deosebire de Televiziune, Radioul nu a contribuit în niciun fel la baia de sânge în care s-a înecat România după fuga dictatorilor. Primiţi această explicaţie: „Eu am încercat să liniştesc poporul, nu să inflamez. La Televiziune a fost altfel...Televizorul te face să joci teatru, mulţi au sărit în faţă, ca să-şi spele păcatele. Pe Brateş l-a luat valul. El avea multe păcate pentru douăzeci de ani de... mă rog, dar atunci a fost sincer; aşa a crezut el că e bine".

Serialul „Misterele Revoluţiei" se întoarce, oameni buni! Se întoarce şi rămâne alături de voi, atât timp cât va fi nevoie.

EPILOG
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite