Jan C. Garavaglia: „Serialele exagerează ce facem în medicina legală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jan C. Garavaglia: „Serialele exagerează ce facem în medicina legală“
Jan C. Garavaglia: „Serialele exagerează ce facem în medicina legală“

Jan C. Garavaglia este cunoscută din emisiunea „Dr G: Medic legist“. Al patrulea sezon al show-ului este difuzat în fiecare vineri, de la ora 21.00, la Discovery Channel. Dr G, medic legist-şef în statul american Florida, are responsabilitatea de a rezolva cazurile şi de a aduce linişte familiilor victimelor.

„Adevărul“: De ce aţi devenit medic legist?

Dr G: Intenţionam să mă specializez în medicină generală şi să am grijă de oameni vii. Cu toate astea, mi-a plăcut că, prin medicină legală, construiam un puzzle din multe piese diferite. Nu caut doar cauza morţii, ci aflu povestea lor de viaţă, iar raportul toxicologic îţi aduce noi piese de analizat. Îmi place şi că trebuie să ai o gândire originală pentru această meserie.

Cum vedeţi serialele TV despre criminalişti?

Majoritatea dintre ele exagerează ceea ce putem face noi în medicina legală. Foarte des condensează o poveste care, în realitate, este mult mai greu de desluşit. Serialele folosesc tehnologii încă netestate şi care nu pot fi dovezi la tribunal. De asemenea, fac să pară că toate cazurile pot fi rezolvate cu tehnologii de ultima oră, atunci când mare parte din investigaţie este rezolvată intuitiv.

Vă înfioară elementele „de groază“ ale crimelor?

Trec peste sentimentele acelea pentru că nu este treaba mea să jelesc acea persoană. Sunt acolo pentru a ajuta victimele să obţină dreptate. Trebuie să fiu detaşată pentru a analiza situaţia.

Au prejudecăţi oamenii din jurul dumneavoastră faţă de meseria de legist?

Cred că, în anumite culturi, slujba mea este subestimată. Dar, într-adevăr, mass-media şi mai ales serialele de televiziune au arătat meseria într-o lumină pozitivă, iar oamenii o consideră, mai nou, interesantă. Însă, de exemplu, mama unui prieten al copiilor mei a aflat cu ce mă ocup şi mi-a interzis să vorbesc cu fiii ei despre meseria mea.

A existat vreun moment în care aţi vrut să renunţaţi la acest job?

Nu. Îmi iubesc meseria şi aş putea petrece fiecare zi efectuând autopsii. Însă nu-mi place partea de birocraţie şi depusul de mărturie la tribunal. Câteodată eşti criticat în cadrul unui proces şi nu trebuie să o iei personal. Aşa că cel mai aproape de a-mi da demisia a fost la sfârşitul unei zile rele la tribunal.

Sunteţi mai precaută cu copiii dumneavoastră după tot ceea ce vedeţi la serviciu?

Tot ce văd la serviciu mi-a schimbat viaţa în multe feluri. Văd că mulţi oameni au murit din ghinion. Cred că există multe lucruri pe care le putem face pentru a evita să ajungem la morgă. Iau aceste lucruri şi le aplic în viaţa mea şi a copiilor mei şi aşa am devenit mai precaută. Nu vreau să mor dintr-un accident stupid, pentru că nu am gândit bine lucrurile.



Copiii dumneavoastră vor să vă calce pe urme?

Nu. Am doi băieţi. Cel mic nu poate suporta să vadă sânge, probabil şi pentru că la patru ani a intrat din greşeală în sala în care efectuam o autopsie. Nu vrea să aibă legătură cu medicina. Celălalt, care are 15 ani, ar putea alege medicina, dar nu patologia.

Cum vă relaxaţi după o zi de muncă?

Mereu am câte ceva de muncit. Când termin un caz trebuie să aştept raportul toxicologic. De obicei jonglez cu până la 100 de cazuri, aşa că munca mea nu se termină niciodată. Dar, după o zi la serviciu, îmi place să alerg sau să merg la sală, aşa mi-e cel mai uşor să uit de morgă.

Credeţi că aţi devenit o persoană cunoscută?

Câteodată, oamenii vin la mine în locuri publice, dar de obicei nu-şi dau seama cine sunt. Se gândesc de unde mă cunosc sau dacă sunt o verişoară îndepărtată de-a lor. Unele persoane îşi dau seama de unde mă ştiu. Am observat că ei, cei care se uită la emisiunea mea, sunt oameni de treabă. Trebuie să fii un om bun pentru a te uita la „Dr G“, pentru că trebuie să-ţi pese de victime, de povestea lor.

În spatele scenei: Dr. G: Medic legist.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite