Sergentul-major Mihail Anton Samuila, a doua victima a atacului talibanilor, a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din pacate, in cursul noptii de joi spre vineri a decedat si sergentul-major Mihail Anton Samuila, militarul ranit grav in Afganistan in cursul atacului de marti al talibanilor asupra unei patrule

Din pacate, in cursul noptii de joi spre vineri a decedat si sergentul-major Mihail Anton Samuila, militarul ranit grav in Afganistan in cursul atacului de marti al talibanilor asupra unei patrule romanesti, din apropiere de Kandahar, cand a fost ucis sublocotenentul Silviu Fogorasi. Cu numai cinci zile in urma, Mihail Samuila implinise 35 de ani. Aflat la spitalul militar american din Bagram, unde fusese operat a doua oara de medici militari americani, care, intre altele, i-au extirpat duodenul, Samuila a incetat din viata joi noaptea, la 3h25 (ora Romaniei), in urma deteriorarii bruste a tuturor functiilor vitale, fara posibilitatea de a opri acest proces. Despre ambuscada s-a aflat ca talibanii au planificat-o, ea avand loc la ora pranzului, exact cand soldatilor de la punctul de control din Toor Kotal (15 km sud de aeroportul din Kandahar) li se servea masa, atentia lor fiind astfel distrasa. In momentul in care convoiul de vehicule blindate romanesti s-a apropiat, a fost intampinat cu focuri de arma trase de un lunetist. Acesta l-a nimerit in plin pe Fogorasi, iar Samuila a fost ranit foarte grav la sold. In invalmaseala creata, lunetistul a disparut, zona fiind considerata si azi drept un fief al talibanilor, acestia trecand cu usurinta din Pakistanul invecinat. Transportat de urgenta la spitalul din Kandahar, Samuila a suferit o prima interventie chirurgicala. Intrucat starea sanatatii sale se deteriora, a fost transferat la spitalul american de campanie din Bagram, unde a fost operat imediat, medicii respectivi comunicand ulterior ca starea sa este critica, dar stabila. Din nefericire, dupa numai 48 de ore, in lupta lui cu moartea a fost infrant, la scurta vreme dupa ce, la Bucuresti, devenise public decretul de decorare a lui cu medalia Virtutea Militara, clasa a II-a, cu insemne de razboi, "in semn de recunostinta si apreciere pentru devotamentul dovedit in indeplinirea misiunii executate in cadrul Detasamentului Enduring-Freedom din Afganistan, aparand valorile fundamentale de libertate, democratie si pace". Ieri, imediat dupa deces, prin ordin al ministrului Apararii, si sergentul-major Mihail Samuila a fost inaintat, post-mortem, ca si Fogorasi, la gradul de sublocotenent. Intre timp, o aeronava a fortelor aeriene romane avand la bord oficialitati militare si membri ai familiei eroului a plecat la Bagram, pentru a aduce corpul lui neinsufletit, nu inainte de a se organiza o ceremonie militara de adio.
Sotia casnica a sublocotenentului
post-mortem Samuila va fi angajata de MApN Sublocotenentul post-mortem Mihail Antoniu Samuila, cel de-al doilea militar bihorean care a murit la inceputul acestei saptamani, in incidentul de la Kandahar, a implinit pe 9 noiembrie 35 de ani. Locuia impreuna cu sotia, Speranta, si cei doi copii ai sai - un baiat (Eduard) de sapte ani si o fetita (Andreea) de 13 ani - la Beius. Abia se mutasera in casa noua, urmand sa plateasca rate lunare de 250 de dolari timp de 20 de ani. Sotia sa este casnica, iar pentru a o ajuta, Ministerul Apararii Nationale o va angaja la o unitate militara din Beius. In plus, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al MApN, lt. col. Gelaledin Nezir, suma pe care o mai are de platit familia Samuila pentru retunarea creditului bancar, de 11.000 USD, va fi achitata integral de Guvern. La inmormantarea sublocotenentului bihorean vor participa seful SMG, generalul Mihail Popescu, aflat in prezent la Bruxelles, precum si secretarul de stat in MApN Gheorghe Matache. Mihail Samuila si Silviu Fogorasi erau prieteni buni. S-au cunoscut la scoala de subofiteri de la Fagaras si au participat impreuna la cursurile de pregatire pentru misiunea Enduring Freedom din Afganistan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite