Şereş se simte presat de "coaliţia Gazelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi urmăriţi toată ziua, indiferent de programul pe care ni-l alegem. Dacă la nivelul ministrului, membru al Consiliului Suprem de Apărare a ţării se fac astfel de presiuni, nu vreau să mă

şi urmăriţi toată ziua, indiferent de programul pe care ni-l alegem. Dacă la nivelul ministrului, membru al Consiliului Suprem de Apărare a ţării se fac astfel de presiuni, nu vreau să mă gândesc care sunt presiunile la care trebuie să facă faţă directorul general de companie, care trebuie să aplice legea şi să semneze acele contracte", a declarat Şereş.
El a adăugat că presiuni vin din partea membrilor tuturor partidelor politice, într-o "colaborare transpolitică". "Înainte se spunea că PSD este partidul atotputernic care face şi drege. În momentul de faţă, probabil pentru că e coaliţie, acesta este modul în care încearcă să funcţioneze un fel de coaliţie, pentru satisfacerea unor interese economice", a afirmat Şereş.
Presiunile, pentru Turceni şi Rovinari
Potrivit acestuia, cercetând numele de firme care au fost implicate în scandalul vânzării de energie electrică de la Turceni şi Rovinari, din această primăvară, vom vedea cine sunt cei care fac presiuni. "În funcţie de dependenţa politică a acţionarilor, veţi vedea şi care sunt persoanele care mă abordează", a spus Şereş. El a adăugat că a primit prin poştă o scrisoare în care i se cerea să amâne cu şase luni termenul de aplicare a ordinului prin care toţi producătorii de energie erau obligaţi să vândă energia disponibilă prin intermediul bursei, şi nu prin negociere directă. Ordinul a fost emis şi a intrat în vigoare în vara acestui an. În această primăvară a izbucnit un amplu scandal pe piaţa de energie, în care cei doi producători erau acuzaţi că vând electricitate unor furnizori privaţi, sub preţul pieţei. În scandal au fost implicate nume de companii precum Energy Holding, Green Energy sau Grivco, patronată de liderul conservator, Dan Voiculescu. Ministrul economiei a adăugat că firmei Grivco îi încetează contractul încheiat cu Rovinari la sfârşitul acestui an. "I-am spus directorului general să respecte legea şi ordinul ministrului", a spus ministrul.
Directorii Electrica şi Romgaz, suspendaţi
Între timp, Corpul de control al ministrului a început o anchetă la Electrica şi Romgaz, în urma mai multor sesizări care acuză nereguli în achiziţii. "Sunt anumite firme, cel puţin la Romgaz, care câştigă anumite contracte", a spus ministrul. Directorul Electrica, Nicolae Coroiu (Partidul Democrat), şi al Romgaz, Alexa Iakob (UDMR), au fost suspendaţi din funcţie, săptămâna trecută, astfel încât controlul să se poată desfăşura fără a exista semn de întrebare. "În perioada celor 30 de zile în care cei doi directori sunt suspendaţi, cu certitudine că vom avea concluziile acestor rapoarte. La Romgaz e mai avansat, pentru că acolo controalele au pornit în urmă cu două săptămâni", a spus Şereş. Potrivit acestuia, dacă rezultatele controlului vor arăta că responsabilitatea este a directorilor generali, aceştia vor fi înlocuiţi. De asemenea, privatizările din sectoul energetic sunt în stand-by, în aşteptare, deşi Uniunea Europeană a solicitat, în luna august, printr-o scrisoare, urgentarea acestui proces, a mai declarat, ieri, Şereş.

Serviciile de informaţii nu au primit solicitarea lui Sereş
Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe nu au primit nicio solicitare oficială din partea ministrului Codruţ Sereş referitor la persoanele necunoscute care l-ar urmări. Doar SPP-ului i s-a cerut să asigure paza demnitarului, începând de ieri la prânz. Toate serviciile de informaţii au declarat la unison că nu au indicii referitoare la o ameninţare la adresa ministrului. Totuşi, conform competenţelor sale legale, SPP va pune la dispoziţia acestuia o echipă operativă care să-l supravegheze, urmând apoi să aştepte o decizie a CSAT-ului legată de acest caz. La rândul său, SRI-ul a spus că aşteaptă din partea lui Sereş orice fel de date pe care le-ar avea, cu privire la eventualele ameninţări la adresa siguranţei naţionale. (Dan B.)

PC şi PD îi cer lui Sereş "să vină cu nume"
Surprinşi neplăcut de acuzaţiile colegului Sereş la adresa grupului de firme Grivco, conservatorii s-au recules rapid, anunţând că "îl susţin şi îl sprijină fără echivoc pe ministru în demersul său". "PC doreşte însă ca Şereş să facă publice numele tuturor celor care au făcut presiuni, indiferent din ce zonă politică sau economică provin", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă. Tot nume ar dori şi PD. Partidul lui Emil Boc i-a cerut, ieri, "imperativ", ministrului economiei să facă publice numele acelor reprezentanţi ai PD care ar fi făcut presiuni politice asupra sa pentru a favoriza vreun contract. "PD consideră că generalizarea făcută de ministrul economiei şi comerţului, în sensul că toate partidele politice ori parlamentari din toate partidele au făcut presiuni asupra sa nu este menită să limpezească în niciun fel situaţia în care se află, ci mai degrabă poate ascunde adevăratele presiuni din anumite zone politice", se arată într-un comunicat al PD, semnat de preşedintele executiv Adriean Videanu. Premierul Tăriceanu le-a solicitat constant miniştrilor să nu cedeze la intervenţii şi presiuni făcute pentru a-i determina să servească diverse interese private, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Oana Marinescu. (Mircea Marian, Marius Vulpe)

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite