Serban Mihailescu l-a concediat pe consilierul-spagar Virgil Teodorescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzat de coruptie, consilierul a fost bagat la prelucrat de Autoritatea Nationala de Control, inainte de a se prezenta la PNA

Consilierul SGG, Virgil Teodorescu, de negasit in primele zile ale scandalului de coruptie lansat de denuntatorul Octavian Ionescu, dat absent chiar si de premierul Adrian Nastase, a aparut la Autoritatea Nationala de Control la numai cateva ore dupa declaratia de miercuri a primului-ministru. "Prin mijloace specifice, l-am gasit in tara pe consilierul guvernamental Virgil Teodorescu. In asta consta forta ANC, gestioneaza informatii (?!). In urma unei convorbiri telefonice, l-am convocat ieri (n.r. - miercuri) la sediul ANC, la orele 15,00. S-a prezentat. Intre orele 15,00 si 21,30 au avut loc audieri conduse de mine personal, fiind un caz foarte important. Audierile s-au finalizat cu o declaratie scrisa de Virgil Teodorescu, privind implicarea sa in proiectul OMU", ne-a declarat, ieri, ministrul Controlului, Ionel Blanculescu. "Tot ieri s-a prezentat la o intrevedere, nu audiere, pentru ca el este organ ales, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, care ne-a prezentat o serie de documente cu referire la acuzele aduse de Octavian Ionescu. Pe noi ne intereseaza numai aspectele pe relatia cu Virgil Teodorescu, deoarece cercetarea pe care o desfasoara ANC este una administrativa", a subliniat ministrul Controlului. Acesta a aratat ca vastele investigatii demarate pe tema scandalului de coruptie de ANC, Corpul de Control al primului-ministru si PNA "sunt trei operatiuni ce nu se suprapun, nu se intersecteaza". Reamintim ca daca PNA a inceput activitatea de cercetare inca din luna mai a acestui an, celelalte doua institutii au intrat pe fir in ultimele zile.
Seful SGG vrea sa reorganizeze tot ministerul
Ministrul Serban Mihailescu, secretarul general al Guvernului, a anuntat, ieri seara, ca a dispus masurile legale fata de Virgil Teodorescu pentru incetarea raporturilor sale de munca cu SGG, imediat dupa terminarea concediului de odihna, respectiv astazi, 17 octombrie 2003. Totodata, Serban Mihailescu a precizat intr-un comunicat de presa: "Am luat cunostinta despre acest proiect, inceput in anul 2000, prin intermediul autoritatilor locale ale judetului, in calitate de deputat de Prahova si inca de la inceput am fost un sustinator al realizarii acestei investitii straine. De altfel, am constatat ca acest proiect este sustinut de toate autoritatile cu competenta in domeniu. In aceste conditii, mi se par complet nejustificate orice insinuari care se fac pe tema luarii unor masuri speciale pentru realizarea proiectului si, cu atat mai mult, a efectuarii unor interventii pe langa autoritatile centrale sau locale". Ministrul a mai aratat ca intalnirile sale cu investitorii interesati sau "cu cei care se recomanda ca reprezentanti ai acestora in Romania au avut caracter exclusiv oficial". Respingand orice aluzie referitoare la pretinse avantaje de ordin material oferite direct sau indirect de persoane interesate in realizarea "Proiectului OMU", seful SGG a promis ca, in prima sedinta a Executivului, va propune masuri pentru imbunatatirea activitatii SGG, in functie de rezultatele verificarilor administrative facute de organele competente. Seful ANC, Ionel Blanculescu, a apreciat ca in cursul acestei zile ii va prezenta primului-ministru Adrian Nastase raportul continand concluziile acestei anchete administrative. "Daca aceste concluzii pot fi de folos PNA, atunci noi le vom pune la dispozitia acestui parchet", a aratat ministrul, facand, totodata, aprecieri privind acuzatia de deturnare de fonduri. "Nu este o deturnare de fonduri, ci o schimbare a unui proiect privat intr-unul public", s-a pronuntat ministrul, aratand ca rezultatele controlului pe acest segment vor fi transmise Corpului de Control al primului-ministru, Directia OLAF.
Proiectul OMU, castigat de o firma greceasca
Seful Corpului de Control al primului-ministru, secretarul de stat Victor Ponta, nu a ajuns insa la o concluzie. Acesta ne-a declarat: "Noi efectuam ancheta privind derularea fondurilor PHARE, pentru a constata daca au existat neregularitati in derularea celor cinci milioane de euro. Saptamana viitoare, marti sau miercuri, urmand sa avem rezultatele finale pe care i le vom prezenta si domnului Brunner, seful OLAF, care vine la Bucuresti pentru un simpozion important". Legat de acest cap de acuzare, Agentia Regionala de Dezvoltare Sud-Muntenia (care cuprinde si judetul Prahova) ne-a confirmat ca "Proiectul OMU exista, dar sub alta denumire, si anume: "Modernizarea infrastructurii de acces Busteni - Valea Alba - Calinderu". Pentru realizarea acestui proiect, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei a organizat licitatie internationala, in anul 2002, care a fost castigata de firma greceasca Efklidis, potrivit sursei citate. Parchetul National Anticoruptie nu a facut inca precizari lamuritoare in acest caz, ancheta procurorilor fiind in plina desfasurare. Daca audierea lui Octavian Ionescu a continuat, nu putem spune ca aceea a lui Virgil Teodorescu a inceput, deoarece acesta este un secret pazit cu strasnicie de catre procurori. Virgil Teodorescu, impreuna cu alti noua functionari au fost acuzati de coruptie si deturnare de fonduri europene, de catre cetateanul roman, rezident in Elvetia, Octavian Ionescu. La inchiderea editiei, ancheta PNA nu se terminase.
Guvernul protejeaza coruptia impunand functionarilor publici legea tacerii
Guvernul vrea sa impuna omerta - legea tacerii - in randul functionarilor publici, care vor fi obligati sa nu dezvaluie informatii la care au acces si care ar putea "prejudicia imaginea institutiei sau a unor functionari publici, precum si a persoanelor fizice si juridice". Interdictia de a dezvalui astfel de informatii este extinsa, prin proiectul de lege privind codul de conduita al functionarilor publici, la o perioada de doi ani dupa ce functionarul respectiv a incetat relatiile de serviciu. Aceste prevederi interzic practic unui functionar sa vorbeasca, de exemplu, despre coruptia din institutia in care lucreaza sau despre comportamentul incorect al unui sef. In plus, prevederi referitoare la pastrarea tacerii chiar si dupa pensionare apar de obicei in regulamentele serviciilor secrete si sunt impuse doar celor care au acces la informatii clasificate, nu functionarilor care lucreaza cu documente publice. Totusi, codul nu prevede decat sanctiuni disciplinare, care vor fi stabilite "conform legii". Codul le mai interzice functionarilor publici sa acorde asistenta si consultanta celor care vor sa promoveze o "actiune juridica sau de alta natura, impotriva statului ori autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea". In ceea ce priveste relatiile cu presa, functionarii sunt avertizati ca doar cei desemnati in acest sens de conducatorul institutiei mai pot discuta cu ziaristii. In expunerea de motive la acest proiect, premierul Adrian Nastase explica necesitatea ca, "in raport cu mijloacele de informare in masa", functionarii sa aiba "o anumita conduita, de natura sa nu lezeze in nici un fel autoritatile sau institutiile publice". In Suedia, de exemplu, functionarii nu numai ca sunt lasati sa discute cu ziaristii si sa le furnizeze informatii sub acoperirea anonimatului, dar sunt chiar protejati, prin lege, de deconspirare. Legea suedeza ii pedepseste cu inchisoarea pe sefii care incearca sa-i depisteze pe subalternii care, sub acoperirea anonimatului, au dat informatii ziaristilor. Suedezii considera ca in acest fel functionarii pot ajuta presa sa dezvaluie coruptia din institutiile lor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite