Senatorii au dat "delete" mailurilor citite de procurorii DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanţa de Urgenţă 131/2006 pentru modificarea Legii privind înfiinţarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) nu a întrunit,

Ordonanţa de Urgenţă 131/2006 pentru modificarea Legii privind înfiinţarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) nu a întrunit, luni, numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată de Senat, Camera decizională în acest caz.

Concret, ordonanţa care şi-a produs deja efectele ar putea duce la crearea unui nou haos în Justiţie. În afară de declinările a sute de dosare care prin respingerea OU 131/2006 vor trebui să ajungă la Parchetele competente, efectele cercetărilor efectuate până în prezent ar putea duce România din nou la judecata CEDO.
Ordonanţa permitea procurorilor DIICOT să supravegheze conturile bancare, să aibă acces la e-mailuri, dar să şi intercepteze comunicaţiile.

Specialiştii în Drept au reclamat că prin adoptarea acestui document s-ar încălca, practic, secretul corespondenţei şi cel bancar, drepturi garantate de Constituţie. Procurorii DIICOT aveau dreptul, potrivit ordonanţei, de a solicita băncilor orice date despre conturile bancare ale unei persoane împotriva căreia se aprecia că există "indicii temeinice" cu privire la comiterea unei infracţiuni.

De asemenea, procurorilor li se dădea dreptul să monitorizeze, pe o perioadă de 60 de zile, persoane cu ajutorul investigatorilor acoperiţi, colaboratori sau informatori ai poliţiei judiciare. Durata filajelor putea fi extinsă până la un an.

Toate probele adunate devin nule

Acum, toate probele strânse de procurori în baza "puterilor" sporite date de ordonanţa de urgenţă devin nule, iar persoanele împotriva cărora s-au efectuat aceste proceduri au toate motivele să se plângă că asupra lor s-au exercitat acţiuni ilegale. Concret, interceptările efectuate, indiferent de importanţa lor în anchetă, nu mai pot fi folosite de procurori ca mijloc de probă în dovedirea săvârşirii unei infracţiuni. În decembrie anul trecut, Executivul, la iniţiativa fostului ministrul al justiţiei, Monica Macovei, a adoptat ordonanţele de urgenţă 99 şi 131.

Niciunul dintre cele două documente nu a primit avizul CSM.

Consiliul a stabilit că procurorii DIICOT pot supraveghea, intercepta comunicaţii şi pot accesa sisteme informatice numai cu mandat de la judecător, magistrat inamovibil şi independent. Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat, luni seară, la postul public de televiziune, că va face o cerere de retrimitere de la preşedinte la parlament a ordonanţei privind funcţionarea DIICOT. "Ţinem ca activitatea DIICOT să nu fie perturbată", a spus ministul Tudor Chiuariu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite