Seismul povestit de supravieţuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Totul se mişca şi mă simţeam uşor ca o frunză. Într-un minut am avut senzaţia că se crapă pământul…", povesteşte un profesor Bilanţul celui mai violent seism care a

"Totul se mişca şi mă simţeam uşor ca o frunză. Într-un minut am avut senzaţia că se crapă pământul…", povesteşte un profesor

Bilanţul celui mai violent seism care a afectat China în ultimii 30 de ani începe să se apropie de 30.000 de morţi şi dispăruţi în regiunea de sud-vest.

Eforturile de căutare a supravieţuitorilor continuă. Salvatorii se străduiau să se apropie prin aer, pe cale fluvială sau pe drumuri, de zonele devastate. Intervenţia este mult îngreunată de ploile torenţiale care au început şi care degradează produsele de primă necesitate. Armata a reuşit să paraşuteze alimente şi medicamente în zona unde a fost localizat epicentrul cutremurului, cel mai grav din ultimii 30 de ani.

Sinistraţii au nevoie de hrană, apă şi haine

În oraşul Mianyang, numeroase persoane s-au adunat în jurul sălilor de sport şi în alte locaţii, în care sunt adăpostiţi cei rămaşi fără locuinţe, cu fotografii ale rudelor dispărute, încercând să obţină informaţii.
"Nu ne-au spus nimic despre ce se va întâmpla cu noi.

Este doar un adăpost temporar. Nu ştiu dacă sau când vom putea să ne întoarcem acasă", a spus Hu Luobing, o localnică dintr-un sat din districtul Beichuan, unde susţine că totul a fost distrus de seism. Mulţi dintre cei 10.000 de localnici din Beichuan au plecat în împrejurimi, în căutare de haine, hrană şi apă.

"Nu am mai mâncat nimic de marţi. Mi s-a dat doar puţină pâine şi o sticlă de apă pentru copil", a declarat Bai Chenchu. "În acest moment nu am decât hainele cu care sunt îmbrăcat", a spus, la rândul lui, un adolescent de 15 ani.

Fetiţă de trei ani, salvată după două zile

O fetiţă de trei ani din districtul Beichuan, una dintre zonele cele mai afectate de puternicul seism, a supravieţuit în mod miraculos sub cadavrele părinţilor timp de aproape două zile.

Fără să pară prea şocată, fetiţa le-a spus salvatorilor ei că o cheamă Song Xinyi şi le-a povestit că îi place să picteze şi să se uite la televizor. O femeie însărcinată în opt luni, Zhang Xiaoyan, a fost salvată ieri de echipele de intervenţie după ce a petrecut 50 de ore sub dărâmăturile unui imobil.

Cauzele prăbuşirii clădirilor

Corupţia şi nerespectarea standardelor în construcţia clădirilor reprezintă două dintre cauzele prăbuşirii multor clădiri în timpul cutremurului, a apreciat Ashley Howlett, partenerul lui Jones Day, care coordonează lucrările de construcţie în cadrul Greater China. "Dacă un cutremur similar s-ar fi produs în apropiere de Beijing, nu cred că am vedea astfel de pagube", a continuat expertul.

Semnele prevestitoare ale cutremurului

Exasperaţi de efectele devastatoare ale cutremurului, blogerii şi mass-media chineză caută explicaţii mistice şi semne de rău augur. Mai mulţi blogeri observă că mişcarea telurică s-a produs cu 88 de zile înainte de Jocurile Olimpice, care încep pe 8.08.2008, la ora 8 după-amiază. Chinezii au început să îşi piardă încrederea în cifra 8, considerată până acum norocoasă.

În China imperială, seismele semnalau, prin tradiţie, sfârşitul unei dinastii, scriu blogerii. În epoca modernă, cutremurul din Tangshan (nord-estul Chinei), din 1976, a ucis circa 300.000 de oameni şi s-a produs cu circa două luni înainte de moartea lui Mao Zedong.

Chiar dacă nu există precedente privind prezicerea cutremurelor, mulţi chinezi spun că ar fi fost de dorit ca guvernul lor să facă progrese în această direcţie.

Cotidianul "China Daily" aminteşte că, în 2002, un seismolog a prevestit un cutremur major "în următorii ani". Presa a descoperit o declaraţie a unui birou guvernamental local din Sichuan, care încerca să înăbuşe zvonul privind iminenţa unui cutremur, cu circa o săptămână înainte de dezastru.

Fenomene naturale bizare

Acelaşi ziar semnalează un fenomen ciudat, petrecut în oraşul Mianzhu, situat la aproximativ 100 de kilometri de epicentrul cutremurului. Este vorba de emigrarea în masă a broaştelor ţestoase, cu câteva săptămâni înainte de seism.

În aceeaşi zonă, s-ar fi întregistrat şi o migraţie în masă a circa un milion de fluturi. La sfârşitul lui aprilie, presa a consemnat un alt fenomen ciudat: 80.000 de tone de apă au dispărut subit dintr-un heleşteu din provincia Hubei, la est de zona calamitată. "Facem cercetări pentru a vedea dacă aceste fenomene au legătură cu seismul", a declarat Zhang Xiaodong, directorul adjunct al Centrului Seismic al Chinei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite