Seism de 7,5 grade pe scara Richter, în Mozambic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri seară, în Mozambic, provocând panică în capitala Maputo şi în al doilea oraş ca mărime al ţării, Beira, dar nu

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri seară, în Mozambic, provocând panică în capitala Maputo şi în al doilea oraş ca mărime al ţării, Beira, dar nu pare să se fi soldat cu victime sau pagube materiale.
"Deocamdată, nu avem nici o informaţie despre eventuale pagube", a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei din Beira, Raoul Magaissa. Numeroşi localnici şi-au părăsit casele şi au ieşit pe străzi, temându-se de un al doilea seism. şi populaţia din Maputo a intrat în panică, dar nu există informaţii despre eventuale victime sau pagube materiale. Cutremurul, care pare să fi fost cel mai puternic produs în regiune, a avut loc la 22h19 GMT (00h19, ora României), la circa 530 kilometri nord de Maputo şi 225 kilometri sud-vest de portul Beira. Observatorul seismologic din Strasbourg a înregistrat la aceeaşi oră un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade şi l-a localizat la 21,32 grade latitudine sudică şi 33,20 grade longitudine estică, în Mozambic, în apropierea frontierei cu Zimbabwe.
Centrul american pentru alerte de tsunami a anunţat că seismul s-a produs la o adâncime prea mare pentru a putea provoca valuri seismice în Oceanul Indian. Cutremurul s-a produs după ce, în decembrie, inundaţiile au provocat moartea a 21 de persoane în provincia Sofala din Mozambic, unde zeci de mii de persoane au rămas fără adăpost. În ianuarie, guvernul a adresat un apel donatorilor internaţionali pentru a obţine o asistenţă de circa 20 de milioane de dolari, în scopul implementării unui program de asistenţă, ca urmare a catastrofei.
Mozambicul, fostă colonie portugheză, care încearcă să-şi revină după un război de 16 ani, încheiat în 1992, a fost afectat o lungă perioadă şi de o secetă severă, de pe urma căreia aproape un milion de persoane au suferit de foame.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite