Segmentul fast-food hrăneşte afacerile benzinăriilor
0Deschiderea unui restaurant într-o staţie de distribuţie a carburanţilor poate creşte vânzările cu 60%. Benzinăria nu mai este de mult locul unde îţi faci repede plinul cu carburant şi
Deschiderea unui restaurant într-o staţie de distribuţie a carburanţilor poate creşte vânzările cu 60%.
Benzinăria nu mai este de mult locul unde îţi faci repede plinul cu carburant şi pleci. Profilul clienţilor unei benzinării se schimbă. O arată dezvoltarea tot mai mare a serviciilor conexe oferite de marii retaileri de pe piaţa de profil. Aceştia mizează în special pe deschiderea de colţuri snack sau, tot mai des, de restaurante în cadrul staţiilor de distribuţie a carburanţilor.
Deşi vânzarea de carburanţi rămâne scopul principal al marilor operatori petrolieri, susţinerea acestui segment nu poate fi făcută decât prin dezvoltarea de produse complementare tot mai complexe.
Afacerile companiilor petroliere cresc pe măsură.
"Segmentul de retail este unul extrem de dinamic, iar tendinţa este de a diversifica cât mai mult serviciile oferite în benzinării", a declarat Tamas Mayer, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activitatea de marketing.
Strategia de dezvoltare a produselor şi serviciilor non-oil depinde de locaţia staţiilor de carburanţi. "Cele de pe arterele intens circulate din afara oraşelor se vor axa mai mult pe partea de food - restaurante, colţul snack, în timp ce benzinăriile din oraş se vor baza pe spălătorie auto şi o sortimentaţie diversificată în magazin", susţine Camelia Ene, director de vânzări MOL România.
Cu toate acestea, tot mai multe benzinării situate în zonele cu trafic intens din marile oraşe dispun acum de restaurante. Printre clienţii acestora, se numără şi persoane care nu au autoturism şi vor să ia o gustare caldă şi rapidă.
Centre multifuncţionale de servicii
Marile companii, însă, nu se limitează la atât. OMV, de pildă, şi-a conceput staţiile proprii ca pe adevărate centre multifuncţionale de servicii. "Clienţii pot să oprească într-o staţie (cu restaurant - n.r.) atunci când sunt în tranzit, să ia masa şi să se odihnească sau să îşi stabilească întâlniri de afaceri în aceste locaţii", afirmă reprezentanţii companiei.
După prima benzinărie cu restaurant sub marca "Hei" deschisă în septembrie 2005, la Timişoara, compania Rompetrol a ajuns acum la un număr de peste 60 de staţii proprii care dispun de acest concept. În urma unei astfel de investiţii, vânzările pe staţie cresc cu aproximativ 60%, susţin oficialii retailerului de carburanţi.
MOL România a deschis anul trecut, în cadrul unui proiect-pilot, primul restaurant non-stop "Servus". Aici se poate citi presa, iar cei care au laptop sau palmtop se pot conecta la internet prin serviciul de internet wireless.
"Având în vedere locaţia acestei benzinării, situată într-o zonă centrală a Bucureştiului, ştim că o mare parte dintre clienţii MOL sunt oameni de afaceri şi îşi doresc un astfel de serviciu", a precizat directorul de vânzări MOL România.
Liderul pe piaţa carburanţilor, Petrom, a construit, în aproape trei ani, 100 de benzinării sub brandul premium Petrom V, în care există magazine VIVA şi restaurante.
Compania a înregistrat anul trecut, în primele nouă luni, o rată de creştere pe segmentul non-oil business de 76%, până la 226,3 milioane lei, datorită reorganizării portofoliului şi optimizării procesului de achiziţie.
Marii retaileri de carburanţi estimează creşterea în continuare a vânzărilor de produse non-oil în benzinării, influenţată de veniturile mai mari ale clienţilor