Băsescu le-a reproşat oficialilor din UE că recrutează medici, dar că păstrează restricţii pentru alte meserii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Londra, că în discuţiile cu omologii din UE le reproşează faptul că se organizează recrutări de medici, ingineri sau IT-işti, însă că există restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru alte meserii.

"Şi noi suntem îngrijoraţi de acest lucru (exodul medicilor - n.r.) şi nu vă ascund că adesea, în discuţiile cu omologi din UE reproşez acest lucru. Se organizează recrutări de medici, de ingineri, de IT-işti, în schimb, restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru alte meserii sunt Slavă Domnului. Atunci mi se pare inechitabilă această drenare a oamenilor cu înaltă calificare. Dar este maxim ce putem face - să observăm. Pe de altă parte, România susţine fără rezerve mobilitatea forţei de muncă în interiorul UE. Nu putem să fim demagogi, să spunem unui medic care decide ca temporar să lucreze în Marea Britanie «stai, domnule doctor, aici, că-ţi dăm noi 350-400-500 de euro pe lună, când el aici poate câştiga 3-4.000. Deci este un lucru pe care nu-l putem opri. Nu avem decât să producem medici suficienţi pentru a avea medici în ţară. Pe de altă parte, nu aş spune că toată suflarea medicală este drenată din România. Sunt colective de medici în spitale care nu sunt tentate să plece", a spus Băsescu, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie, întrebat cum priveşte exodul medicilor, potrivit Mediafax.

Cât despre restricţiile impuse de Marea Britanie în cazul românilor, Băsescu a spus că este dreptul ei, dar problema apare atunci când suntem trataţi diferit decât alţi cetăţeni din UE.

"Este dreptul Marii Britanii. (...) Am înţeles că a apărut o altă problemă. Dacă, spre exemplu, pentru un cetăţean din afara UE este o chestiune de 30 de zile să primească permisul de lucru sau un răspuns negativ, pentru un român deja se ajunge la 3-6 luni până să primească un răspuns, problemă pe care am ridicat-o, şi care trebuie corectată, pentru că nu putem fi trataţi mai rău decât cei din afara Uniunii Europene", a opinat Băsescu.

"Vă pot spune că şi astăzi am ridicat problema liberalizării forţei de muncă din România, dar răspunsul politicos a fost cel pe care îl ştiţi deja de ani de zile. Să sperăm că în 2012-2013 lucrurile se vor relaxa. Pentru moment, condiţiile de acces pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie rămân aşa cum au fost stabilite de Guvernul Majestăţii Sale", le-a spus Băsescu participanţilor la întâlnirea de luni seară cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite