Şeful APIA Dolj: „Să dau în primul stâlp dacă te mint“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, a fost arestat preventive pentru luare de mită
Şeful APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, a fost arestat preventive pentru luare de mită

Sergiu Drăgancea (50 de ani), director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, este acuzat că lua mită după mită pentru a facilita subvenţii pentru fermieri. Sergiu Drăgancea susţinea, în momentul în care solicita şpaga, că trebuie să-i dea mai departe, „la Bucureşti, la Ministerul Agriculturii“.

Prins în flagrant, la 9 septembrie, în timp ce primea o tranşă de 10.000 de euro din 25.000 de euro solicitaţi pentru a facilita obţinerea unor subvenţii de 300.000 de euro în favoarea firmei doljene Agroanpocultura SRL, Drăgancea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. În urma anchetei deschise de DNA, APIA a blocat accesul oricărui funcţionar la dosarele privind cererile de sprijin pe suprafaţă gestionate la nivelul Centrului judeţean Dolj, dar şi la computerele pe care au fost procesate dosarele respective.

Conform unor surse judiciare, procurorii DNA au propus arestarea lui Sergiu Drăgancea, după ce unul dintre acţionarii fermei a sesizat că, începând cu anul 2009, i-a dat şefului de la APIA Dolj „între 2.000 şi 5.000 de lei, de câte trei-patru ori pe an, precum şi alte sume de bani în valută pentru a grăbi plata subvenţiei".
 
Distracţii în SUA pe banii din şpagă

Din dosarul aflat pe masa procurorilor DNA rezultă că, în urma presiunilor făcute, administratorul firmei şi fratele său l-au "sponsorizat" pe Drăgancea cu 3.600 de dolari pentru o excursie în SUA, la un târg agricol, la începutul lunii ianuarie 2011. Odată ajuns în ţara tuturor posibilităţilor, şeful APIA Dolj a mai primit de la cei care aşteptau urgentarea subvenţiilor încă 2.600 de dolari pentru cumpărături şi distracţii în SUA. Mai mult, susţin procurorii DNA, Drăgancea cerea personal şpaga şi susţinea că lui nu-i revin nici zece la sută din şpăgile solicitate.

"Tariful" de 25.000 de euro pentru urgentarea subvenţiei a fost stabilit tot de Drăgancea, după ce administratorul Agroanpocultura SRL,Constantin Gagiu, îi făcuse „oferta" de 15.000 de euro. În condiţiile în care reprezentanţii firmei nu au satisfăcut doleanţele şefului APIA Dolj, acesta refuza să semneze documentaţia cu toate că aceasta era avizată pozitiv de subalternii săi.

Ştia că este interceptat!

Un motiv în plus pentru care Sergiu Drăgancea a fost propus pentru arestare preventivă l-a reprezentat faptul că oficialul Ministerului Agriculturii a dat dovadă de sfidare faţă de autorităţile statului. Deşi, din interceptările telefonice realizate de SRI, reiese clar că şeful APIA Dolj aflase că este monitorizat şi are telefoanele ascultate, a continuat să ceară şpagă, susţinând că „nimeni n-are ce să ne facă".

Declaraţie de avere

Potrivit declaraţiei de avere din mai 2011, Sergiu Drăgancea are un apartament de 84 de metri pătraţi în Craiova, pe care l-a cumpărat în anul 2008. El are un credit de 92.600 de euro, pe care l-a contractat în 2008 şi este scadent în 2038. Ca şef al APIA Dolj, Sergiu Drăgancea a câştigat 51.882 de lei, el având şi acţiuni la SC Transchim SA Bucureşti.

25 de mii de euro a cerut Sergiu Drăgancea pentru a semna o adeverinţă pentru subvenţii agricole.

„Vere, nu mă interesează cui dai, mie să-mi rezolvi problema"

Sergiu Drăgancea a fost prins în flagrant în timp ce primea 10.000 de euro şpagă:

Constantin Gagiu:
Fusei, bă, că am încasat ieri barja de porumb. Mă dusei şi-i schimbai. Mai aflaşi ceva?
Sergiu Drăgancea: Nu, dar sunt...Suntem chemaţi la minister. Vineri aflu ceva.
C.G.: Deci sunt zece miuţe, tati, da?
S.D.: Ok!
C.G.: Te rog eu frumos, ajută-mă.
S.D.: Mă, dacă ţi-am promis...
C.G.: Aşa. Ai zis că poţi să faci plata integrală în decembrie.
S.D.: În decembrie, da!
C.G.: Deci şi ajutorul de stat ce vine, nu?
S.D.: Tot, ăia 175.000 de euro.
C.G.: Şi aia cu bifatul?
S.D.: Cu bifatul, numa la anu'. Acum nu putem face nimic.
C.G.: Şi cât pierd acum?
S.D.: Nouăzeci. Ai vreo comună cu zonă defavorizată? (...) Dacă ai vreo comună, pierzi 150 de euro la hectar. Dacă n-ai niciuna, pierzi numai 80 sau 20% din suprafaţă.

Negocierea

Drăgancea se plângea celui căruia i-a cerut mită că trebuie să dea mare parte din bani superiorilor săi ierarhici de la Bucureşti:

Constantin Gagiu: Păi, bă, vere, vorbesc! Dar şi tu ai fost căpcăun! Ţi-o spun pe româneşte. Că n-ai vrut decât 25.000 de euro. Atunci am avut perioada pe care am avut-o şi n-am avut. Să moară mă-sa dacă am avut!
Sergiu Drăgancea: O iau ţigăneşte. Să dea Dumnezeu, să dau în primul stâlp dacă te mint, dacă nu banii ăştia i-am dat. Îţi spun sub cuvânt de onoare, dacă-mi opresc zece la sută şi restul îl dau mai departe. Să zic că sunt 10.000 de euro, dau nouă.
C.G.: Băi, vere, eu îţi spun aşa. Nu mă interesează ce dai, cui dai. Mie vreau să‑mi rezolvi problema. Vreau să fiu prioritar, vreau să nu am probleme cu controalele. Punctez pe asta pentru că cineva mi-a spus că sunt primul pe listă la control.
S.D.: Dar cine ţi-a spus?
C.G.: Tată, eu atât îţi spun.
S.D.: Da, am înţeles.

Controale

Sergiu Drăgancea l-a asigurat pe Constantin Gagiu că nu va fi vizat de controalele cu teledetecţie (procesul de captare de la distanţă mare a semnalelor pentru obţinerea de informaţii despre terenurile respective - n.r.), astfel că îşi poate pregăti documentaţia pentru obţinerea unor finanţări în anul 2012.Constantin Gagiu: Vezi că am nişte informaţii. Nu ştiu, adevărate, neadevărate. De-acum încolo nu mai vreau s-o iau pe poveşti. Am aflat că-s primul pe listă la teledetecţie.

Sergiu Drăgancea: Nu, nu. E greşită informaţia, e greşită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite