Seful statului l-a trimis în cercetare penală pe Atanasiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nefiind nicio menţiune despre suspendarea din funcţie a ministrului. Băsescu precizează în scrisoare că a preferat să îl anunţe direct pe ministru, pentru ca acesta să nu afle din presă

nefiind nicio menţiune despre suspendarea din funcţie a ministrului. Băsescu precizează în scrisoare că a preferat să îl anunţe direct pe ministru, pentru ca acesta să nu afle din presă despre decizia sa. Articolul 109, alin. 2 din Constituţie prevede faptul că începerea urmăririi penale în cazul miniştrilor poate atrage suspendarea din funcţie a acestora, decretul urmând a fi semnat de către şeful statului. Preşedintele are şi opţiunea de a renunţa la măsura suspendării, dar, în cazul trimiterii în judecată a ministrului, acest lucru se va întâmpla automat.
Pe 10 iulie a.c., consilierul prezidenţial, Adriana Săftoiu, a făcut o plângere penală împotriva ministrului apărării, Teodor Atanasiu, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În plângerea înaintată Parchetului Militar, Săftoiu, purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, a reclamat declaraţiile făcute pe 5 şi 6 iunie de Atanasiu la Realitatea TV şi în cotidianul Adevărul. Atanasiu susţinea că ar deţine informaţii de la Direcţia de Informaţii Militare despre activitatea purtătorului de cuvânt al preşedinţiei. Ministrul apărării a fost acuzat de poliţie politică şi că ar folosi Direcţia de Informaţii în scopuri politice, iar PD i-a cerut demisia. Pe 13 iulie a venit rândul deputatului PSD Eugen Bejinariu să depună o plângere împotriva lui Teodor Atanasiu pentru abuz în serviciu. El motiva acest gest prin sesizarea unei rupturi cu ministrul apărării şi şeful Statului Major General, Eugen Bădălan. Bejinariu a ajuns la această concluzie după audierile din Comisia de apărare, dar şi după articolul apărut în Adevărul pe 6 iunie. Deputatul PSD, membru al Comisiei de apărare, a precizat că, în timpul audierilor, Teodor Atanasiu a justificat cererea de retragere a trupelor româneşti din Irak prin insuficienţa bugetului Apărării, deşi, la începutul anului 2006, când Eugen Bădălan a afirmat că Apărarea nu are destui bani, ministrul Atanasiu l-a contrazis.
Până acum, ministrul apărării s-a prezentat de două ori la Comisia Specială de la Cotroceni pentru a lua la cunoştinţă acuzaţii care i-au fost aduse.
Contactat telefonic, Teodor Atanasiu a declarat că nu doreşte să facă niciun comentariu până când nu va fi informat oficial de către preşedinte.

George Scutaru: "Sper că preşedintele nu va dispune suspendarea"
"Aşteptăm comunicarea oficială din partea Administraţiei Prezidenţiale şi îmi exprim speranţa că preşedintele Traian Băsescu nu va dispune suspendarea ministrului liberal. Dacă va decide începerea urmăririi penale, sunt convins că justiţia va demonstra nevinovăţia lui Teodor Atanasiu şi va rezulta faptul că plângerile penale sunt, de fapt, o răfuială politică. Dacă Parchetul va lua în discuţie cazul lui Atanasiu, sper ca domnul Marcel Sânpetru, procurorul general interimar, să-şi menţină neutralitatea în acest caz, chiar dacă domnia sa este cumnatul generalului Eugen Bădălan, şeful SMG, care se ştie că nu este în cele mai bune relaţii cu ministrul Atanasiu", a declarat liberalul George Scutaru, secretarul Comisiei de apărare din Cameră

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite