Seful secretelor SRI, 29 de zile după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Ovidiu Soare coordona cele mai importante două diviziuni ale Serviciului secret care se ocupau de mediul politic şi social, dar şi de cel economic

rezervă Gheorghe Dumitrescu au fost arestaţi, joi seară, de instanţa supremă, soluţie contestată de foştii oficiali ai SRI la Completul 9, care va decide luni dacă aceştia rămân în arest. Adevărul a aflat mai multe detalii despre activitatea lui Soare, ca şi despre afacerile acestuia, informaţii pe care le vom publica în ediţiile următoare.
În timpul judecării cererii de arestare a procurorilor DNA pe numele celor doi, avocaţii lor au solicitat recuzarea procurorului de caz Vasile Doană. Motivul recuzării l-a reprezentat faptul că Doană l-ar fi şantajat pe Dumitrache, în urmă cu câteva luni, pentru a da declaraţii împotriva lui Soare, ameninţându-l că, în caz contrar, va fi arestat. Dumitrache, arestat şi pentru dare de mită, a fost acuzat că, în schimbul protecţiei, i-ar fi făcut gratuit lui Soare trotuarul din faţa casei de vacanţă din Floreşti - Prahova. De altfel, procurorii susţin că această casă de vacanţă a fost construită numai cu materiale oferite de subalternii lui Soare pentru a-i promova şi proteja. Avocatul lui Soare consideră că acesta nu poate suporta regimul de detenţie, întrucât ar fi suferit cinci bypassuri.

Informaţiile ajungeau la PSD
Generalul Ovidiu Soare era unul dintre cei mai importanţi oameni din SRI, aşa cum Adevărul a dezvăluit deja. şeful Inspectoratului pentru Apărarea Constituţională şi Securitatea Economică coordona două dintre cele mai importante unităţi din SRI, direcţiile A şi C. Direcţia A se ocupa cu monitorizarea mişcărilor sociale, a sindicatelor, a partidelor, a vieţii religioase, dar avea, conform surselor consultate de Adevărul, în atenţie şi mass-media, precum şi unii oameni politici. Există acuzaţii că aceste informaţii ar fi folosite în campania electorală din 2004. Informaţia că Soare era omul de casă al premierului Adrian Năstase publicată deja de Adevărul a fost confirmată pentru "Evenimentul zilei" de istoricul Stejărel Olaru, care a spus că acesta a lucrat pentru fostul partid de guvernământ în campania electorală. Sursele au declarat pentru Adevărul că multe dintre informaţiile strânse de Direcţia A ajungeau la PSD. Cea de-a doua direcţie controlată de Soare era Direcţia C. Aceasta se ocupa de securitatea economică şi monitoriza informaţiile din domeniu. Aceleaşi surse au declarat că printre cei monitorizaţi înainte de 2005 erau oameni de afaceri apropiaţi în special de PNL. La comandamentul Direcţiei C, Soare l-a impus pe Sorin Cosma. Informaţiile acestei direcţii ar trebuie în mod normal să ajungă şi la DNA.

Cu Iulian Vlad şi Ion Stan, la Conteşti
Potrivit informaţiilor obţinute de Adevărul, generalul Soare avea întâlniri dese cu deputatul PSD Ion Stan, de la Comisia SRI, dar şi cu Iulian Vlad, fostul şef al Securităţii. Întâlnirile aveau loc în Conteşti, judeţul Dâmboviţa. În Dâmboviţa, Soare şi-a impus oamenii. Fostul general SRI avea legături apropiate cu mai mulţi lideri politici.

Năstase neagă orice legătură cu generalul Soare
Fostul premier Adrian Năstase neagă orice legătură între el şi generalul Ovidiu Soare şi presupusele informaţii date de acesta din urmă şi folosite de PSD în campania din 2004. "Eu nu ştiu despre aşa ceva. În toţi aceşti ani nu cred că m-am întâlnit cu generalul Soare decât de cel mult două-trei ori. Sigur, poate a venit la şedinţele de guvern… Nu ştiu! Discuţiile pe care le aveam în cadru oficial le-am purtat cu şeful SRI, domnul Timofte", ne-a declarat Adrian Năstase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite