Şeful cuibului de şpăgari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Stăpânul" permiselor din Argeş, Gheorghe Vlăsceanu,deţine două vile impresionante şi mai multe maşini de lux Capii filierei permiselor de conducere ilegale au reuşit, în doar

"Stăpânul" permiselor din Argeş, Gheorghe Vlăsceanu,deţine două vile impresionante şi mai multe maşini de lux

Capii filierei permiselor de conducere ilegale au reuşit, în doar câţiva ani, să adune averi impresionante, cu toate că declaraţiile lor de avere arată că ar fi mai degrabă săraci.

Comisarul-şef Gheorghe Vlăsceanu şi adjunctul său, Vasile Voinea, deţin în proprietate mai multe vile, terenuri intravilane în zone centrale ale Piteştiului şi maşini de lux.

Din salariul de bugetar, comisarul-şef Gheorghe Vlăsceanu şi-a ridicat două vile imense. Reşedinţa din Piteşti a familiei Vlăsceanu figurează pe strada Căminelor, o zonă rezidenţială foarte cochetă, mărginită de dealuri împădurite. Pe proprietatea şefului de la permise auto sunt, de fapt, două case: o vilă spaţioasă şi o construcţie mai mică, unde, spun vecinii, locuiesc cei care au grijă de gospodăria familiei Vlăsceanu.

Tot din leafa de poliţist, Gheorghe Vlăsceanu a reuşit să mai ridice o vilă, în comuna Dobrogostea, situată între Piteşti şi Curtea de Argeş. Aici a locuit, până anul trecut, soacra poliţistului, care, după moartea soţului său, s-a mutat în vila de pe strada Căminelor.

Banii de la mama-soacră

Anchetatorii au mai găsit acasă la Vlăsceanu, pe lângă două autoturisme de lux - Toyota şi Audi -, 455.000 euro, 146.000 RON şi 1.900 dolari. Întrebat de provenienţa acestora, poliţistul ar fi spus că tocmai ar fi vândut un teren, situat în apropiere de Metro Piteşti, care ar fi aparţinut soacrei sale. Apropiaţii lui Codruţ Vlăsceanu spun însă că părinţii soţiei acestuia nu au proprietăţi decât în comuna Dobrogostea.

Despre comisarul-şef Vasile Voinea se ştie că şi-a investit economiile în imobiliare. Potrivit unor apropiaţi ai poliţistului, acesta deţine, printre altele, mai multe terenuri în Piteşti, fiecare cu o valoare de piaţă de cel puţin un milion de euro.

Pozau în incoruptibili

Cei care i-au cunoscut pe poliţiştii şpăgari din Argeş sunt surprinşi de duplicitatea acestora. Dacă în spatele ghişeului oamenii aşa-zis "ai legii" făceau permise la comandă pe bani grei, atunci când era vorba să facă vreo favoare altor poliţişti, membrii filierei conduse de comisarul-şef Gheorghe Vlăsceanu pozau în incoruptibili.

Mai mulţi poliţişti piteşteni ne-au declarat, sub protecţia anonimatului, că atunci când vreun coleg de-al lor apela la serviciile "şpăgarilor", aceştia se uitau la el ca la un infractor şi-l refuzau. "Cel mai rău era comisarul Vasile Voinea.

Ştiu pe un coleg care atunci când a mers la el să-l roage să-i ajute soţia să ia permisul mai uşor, comisarul a început să-i facă avansuri femeii. Când colegul i-a zis s-o lase în pace, Voinea a picat-o la examen!", ne-a declarat unul dintre poliţişti.

Soţia comisarului-şef cere divorţul

Soţia comisarului-şef Codruţ Vlăsceanu, Maria, cere magistraţilor Judecătoriei Piteşti să declare divorţul dintre cei doi. Cererea a fost depusă luni, după ce, cu o zi înainte, Curtea de Apel Bucureşti decidea arestarea preventivă a soţului său. Prima înfăţişare a divorţului va avea loc pe data de 1 septembrie, la Judecătoria Piteşti. Este posibil ca acest divorţ să aibă ca scop salvarea averii familiei, mai ales că, dacă Vlăsceanu va fi găsit vinovat, riscă să i se confişte bunurile. (I. Stoica)

Subprefectul de Argeş, Ion Cîrstoiu, a făcut infarct

Vineri, 13 iunie a fost o zi cu ghinion nu doar pentru cei implicaţi în dosarul "mafiei permiselor" din Argeş. În noaptea aceleiaşi zile, subprefectul judeţului Argeş, Ion Cîrstoiu , cel căruia preşedintele Traian Băsescu i-a botezat copilul, a făcut infarct.

Evenimentul s-a aflat abia ieri, atunci când presa locală, nereuşind să ia legătura cu subprefectul Cîrstoiu, a fost înştiinţată de către membrii familiei sale despre problemele de sănătate ale acestuia. Nu se ştie dacă atacul de cord - al doilea prin care trece cumătrul preşedintelui Băsescu - are vreo legătură cu descinderea DNA la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Judeţul Argeş.
Zvonuri negate de familie

Cert este că acest serviciu a trecut în subordinea Prefecturii Argeş în momentul în care Ion Cîrstoiu deţinea funcţia de prefect, iar speculaţii potrivit cărora acesta ar fi făcut parte din piramida mafiei permiselor au fost şi sunt în continuare.

Zvonurile sunt negate, însă, de membrii familiei sale. Cătălin Cîrstoiu, fiul acestuia şi director al Spitalului Universitar din Bucureşti, a declarat că "tata este un om serios şi nu s-ar putea preta niciodată la asemenea falsuri".

În acest moment, subprefectul Ion Cîrstoiu este internat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar, ieri fiind programat pentru o intervenţie destul de delicată pe cord.

Tata este un om serios şi nu s-ar putea preta niciodată la asemenea falsuri
Cătălin Cîrstoiu,
fiul subprefectului de Argeş

Poliţistul i-a lăsat tatălui său maşina

Medicii legişti care au efectuat autopsia cadavrului poliţistului Dumitru Deleanu au confirmat că agentul-şef s-a sinucis. Poliţistul şi-a tras un glonţ în inimă cu arma de vânătoare.

Potrivit anchetatorilor, acest tip de proiectil este folosit, de obicei, la vânătoarea de mistreţi. Şeful Serviciului Evidenţa Populaţiei Costeşti s-a sinucis în momentul în care a aflat că ar fi vizat de ancheta DGA cu privire la filiera permiselor de conducere ilegale.

În biletul de adio găsit de poliţişti pe masa din sufrageria garsonierei din cartierul Zorile, Deleanu le cerea iertare părinţilor săi şi cerea ca maşina sa, Dacia SuperNova, să fie dată tatălui său.

Lucra în Poliţie din 1991

Dumitru Deleanu lucrează în poliţie din 1991, când a fost repartizat la postul de Poliţie Lunca Corbului.

Un an mai târziu, agentul a fost transferat la Serviciul Arest preventiv al IPJ Argeş. În 1998, s-a mutat la Serviciul de Evidenţa Populaţiei Costeşti.

Poliţistul suspectat de implicare în filiera permiselor era vânător amator de mai bine de zece ani, participând, mai ales, la partide de vânătoare de mistreţi.

Pericol pentru participanţii la trafic

Instanţa supremă va decide astăzi dacă cele 17 persoane arestate în dosarul "Mita de la permise Argeş" vor rămâne după gratii. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a acestora. Magistraţii şi-au motivat decizia arestării şi prin faptul că inculpaţii ar fi pus în pericol viaţa celorlalţi participanţi la trafic, având în vedere că au facilitat obţinerea permiselor de conducere unor persoane care nu aveau cunoştinţe teoretice şi nici aptitudini practice. (L. Năstase)

Hotărâre de Guvern cu dedicaţie

În forma iniţială a regulamentului de aplicare a Codului Rutier se specifică foarte clar, la articolul 35, că "examinarea candidaţilor care solicită obţinerea permisului de conducere pentru mai multe categorii sau subcategorii se va efectua în zile diferite, pentru fiecare categorie sau subcategorie în parte".

Această prevedere nu a rezistat însă decât un an. Surse din Ministerul de Interne spun că legea ar fi fost modificată la presiunea şcolilor de şoferi. Astfel, pe 24 ianuarie 2007 a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 56, care modifica regulamentul de aplicare a Codului Rutier.

Alineatul 3 al articolului 35 a fost modificat după cum urmează: "Examinarea candidaţilor care solicită obţinerea permisului de conducere pentru mai multe categorii sau subcategorii se poate efectua în zile diferite, pentru fiecare categorie sau subcategorie în parte".Printr-o schimbare aproape insesizabilă "se va efectua" a fost înlocuit cu "se poate", deschizând astfel calea obţinerii permisului de conducere pentru mai multe categorii într-o singură zi.

Au semnat: Tăriceanu, Blaga şi Hărdău

Acest act normativ a fost semnat de către premierul Călin Popescu Tăriceanu şi contrasemnat de Vasile Blaga, ministrul de interne de la acea vreme, şi Mihail Hărdău, fostul ministru al educaţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite