Şeful Vămii, gata să demisioneze!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care încasările din accize nu vor creşte cu 25% până la sfârşitul anului, Gelu Diaconu este pregătit să plece cu tot cu oamenii din structurile înfiinţate Preluarea

În cazul în care încasările din accize nu vor creşte cu 25% până la sfârşitul anului, Gelu Diaconu este pregătit să plece cu tot cu oamenii din structurile înfiinţate

Preluarea accizelor de către Vamă se poate concretiza în sute de milioane de euro aduse în plus la bugetul statului sau prin demisia actualului şef al instituţiei. Sfârşitul anului este termenul-limită, în cazul ambelor scenarii.

Preluarea administrării accizelor, de la 1 iulie, de către Vamă a fost condiţionată de creşterea încasărilor din această taxă cu 25%, până la sfârşitul anului. "În caz contrar, voi desfiinţa structura nou-înfiinţată şi voi crea alta", ameninţa săptămâna trecută şeful Fiscului, fără a pomeni însă nimic despre "soarta" şefului Vămii, dacă obiectivul nu va fi îndeplinit.

Preşedintele Autorităţii Naţionale a Vămilor, Gelu Ştefan Diaconu, este însă hotărât să plece cu tot cu structura înfiinţată şi oamenii săi, în caz de eşec, acesta fiind unul dintre cei care au promovat "transferul" accizelor de la Fisc la Vamă. "Categoric îmi voi da demisia, iar 31 decembrie va fi ultima mea zi de serviciu dacă ceea ce am propus şi vom realiza nu se va dovedi viabil", a declarat pentru "Adevărul" şeful instituţiei. Acesta este însă sigur că "mecanismul" va funcţiona aşa cum a anticipat. "Putem sesiza un prim impact psihologic al acestei măsuri. Încasările din accize au avansat semnificat în luna iunie numai datorită anunţului făcut", a explicat Diaconu. Dacă procentul de 25% în plus va fi îndeplinit, asta va însemna un plus de 700 milioane de euro la buget.

De astăzi, control la toate antrepozitele fiscale din alcool

Una din primele măsuri ale instituţiei, după preluarea administrării accizelor, constă în controlarea tuturor antrepozitelor fiscale din domeniul alcoolului. "Luni (n.r.-astăzi) vom demara inspecţiile la 14 antrepozite situate în trei judeţe. În 20 de zile le vom verifica pe absolut toate (n.r. - aproximativ 60) la nivel naţional, pentru a vedea dacă mai îndeplinesc condiţiile care, la autorizare, au fost obligatorii", a declarat Diaconu. Potrivit legislaţiei în vigoare, spaţiul trebuie să fie dotat, spre exemplu, cu camere video, iar utilajele să fie sigilate atunci când nu produc. "Am început cu domeniul alcoolului, pentru că în această zonă evaziunea fiscală este foarte mare, iar metodele de fraudare sunt mai uşor de depistat", a explicat Diaconu.

Doar două birouri vamale şi opt puncte vamale terestre

Lipsa de personal, dar şi scăderea operaţiunilor de vămuire, ca urmare a integrării României în Uniunea Europeană, vor duce la o reorganizare semnificativă a vămii în Capitală. Până la sfârşitul anului, mai multe birouri şi puncte vamale terestre din Capitală vor dispărea.

Direcţia Regională Vamală din Bucureşti are în acest moment patru birouri vamale şi 11 puncte vamale. "Din cauza scăderii operaţiunilor de vămuire, vom păstra doar două birouri vamale şi opt puncte vamale", a declarat, pentru "Adevărul", preşedintele ANV, Gelu Ştefan Diaconu.

Vămuirea se va face în afara oraşului

Vor rămâne aşadar şi după 1 ianuarie 2008 Biroul Vamal Târguri şi Expoziţii, care va fi de altfel cel mai mare din Capitală, pe structura lui fiind înfiinţată şi Direcţia de Accize şi Control Vamal Bucureşti - şi Biroul Vamal Antrepozite, pe structura căruia a fost înfiinţată Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Ilfov. "Ambele vor avea sediul în afara Bucureştiului. Primul, în Domneşti, iar cel de-al doilea, în Chitila", a precizat Diaconu, spunând că vămuirea trebuia mutată în afara oraşului pentru că zecile de tiruri îngreunează circulaţia.

În ceea ce priveşte punctele vamale, până la sfârşitul anului vor rămâne doar opt, din 18. "Din 16 aprilie am închis deja şapte puncte vamale, iar până la sfârşitul lunii iulie vom mai închide alte trei, urmând ca la sfârşitul anului să avem doar opt", a mai precizat Diaconu. Potrivit acestuia, în această săptămână urmează să fie desfiinţate trei puncte vamale terestre, respectiv Astra, MW Trade Groupage şi PGB.

300 de posturi, scoase la concurs

Şeful Vămii spune că în acest moment lipsa de personal constituie cea mai mare problemă a instituţiei. "În Bucureşti şi Ploieşti, situaţia riscă să se acutizeze. Tocmai de aceea vom închide puncte vamale în cadrul cărora nu există o activitate intensă. Acei angajaţi vor prelua activităţi pentru care nu există în acest moment personal", a explicat Diaconu.

Potrivit acestuia, 300 de posturi vor fi scoase la concurs, numai până la sfârşitul lunii august. Locurile de muncă din cadrul sistemului nu mai sunt însă atractive, spune acesta, persoanele care se prezintă fiind foarte dezamăgite de salariul de opt milioane oferit. "Este un efect clar al scăderii corupţiei. Dacă acum câţiva ani veneau pentru 100 de posturi 2.000 de candidaţi, deşi salariul era mult mai mic, acum nu se mai prezintă nici cât numărul locurilor. Pentru că se ştie deja că nu prea se mai obţin sume suplimentare, în afara salariului", a concluzionat Diaconu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite