Seful sectiei Urmarire penala din Parchetul Bihor e cercetat pentru relatia amoroasa pe care o are cu o proxeneta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Gheorghe Leuca e acuzat si de abuz in serviciu si luare de mita

Seful sectiei Urmarire penala din Parchetul Bihor e cercetat, in aceste zile, de procurorii inspectori ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ancheta vizeaza, pe de o parte, relatia neprincipiala pe care acesta o are cu o proxeneta, patroana unui bordel mascat in salon de masaj thailandez, iar pe de alta, reclamatii pentru abuz in serviciu si luare de mita. Procurorul Gheorghe Leuca, casatorit si cu un copil, traieste de mai bine de doi ani cu Simona Derecichei, care a fost condamnata pentru proxenetism. Relatia dintre cei doi este de notorietate in mediile judiciare locale, ea datand inca din vremea cand Simona era anchetata de subordonatii lui Leuca. Magistratului chiar i s-a atras atentia, atat de colegi, cat si de politisti ca e o relatie neprincipiala. Insa, Leuca a facut o pasiune nebuna pentru proxeneta si nu a renuntat la ea.
Parat de fratele iubitei
Picanta poveste de amor a fost data in vileag de fratele proxenetei, Florin Derecichei, si de parintii ei care nu au mai suportat comportamentul posesiv si violent al procurorului. Potrivit lui Florin, cei doi s-au cunoscut in cele 5 zile pe care, in mai 2002, Simona le-a petrecut in arest. "Leuca a rezolvat punerea ei in libertate. I-a spus in fata ca s-a indragostit nebuneste de ea si ca o va ajuta, cu conditia sa divorteze de sotul ei, Valentin Hexan", povesteste fratele Simonei. Femeia a acceptat propunerea magistratului.
Amanta batuta
Familia proxenetei s-a revoltat in octombrie 2003, cand femeia a fost crunt batuta de magistrat. "S-au certat pentru ca ea i-a cerut sa se tina de promisiune si sa divorteze de sotie. A lovit-o cu pumnii in fata si in coaste. A prins-o de par, a ridicat-o de la masa si a dat-o cu capul de pereti. Cand a cazut, a mai lovit-o si cu picioarele in piept. Dupa aceea a fugit", sustine Florin Derecichei. Femeia a stat doua saptamani in spital, iar dupa iesire a locuit o perioada in apartamentul fratelui ei, pentru a evita intalnirea cu magistratul. "M-am intalnit cu el pe strada. I-am spus ca un om care ocupa o asemenea functie ar trebui sa dea dovada de mai multa moralitate. Mi-a ras in fata si mi-a spus ca el face legea. Si ca daca voi avea curajul sa-l reclam, ma va distruge", povesteste fratele ei. Impotriva procurorului au fost depuse mai multe reclamatii de catre rudele femeii.
"Nasul" procurorilor
Insa nu comportamentul imoral e problema cea mai grava a magistratului. Seful sectiei Urmarire penala din Parchetul Bihor e acuzat ca s-a transformat in dictator si solutioneaza dosarele dupa propriile interese. Potrivit unui raport semnat de procurorul Calin Roman de la Parchetul Oradea si depus la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Leuca a implementat un "sistem de lucru" abuziv, prin care a reusit sa-i controleze atat pe prim-procuorul Parchetului Oradea (care nu ii e subordonat), cat si pe ceilalti procurori din subordinea acestuia, intervenind in cauzele pe care acestia le instrumenteaza ori de cate ori avea vreun interes. "Cand grupul de interese pe care il protejeaza avea o problema, Leuca stia din timp despre ce este vorba, numarul de dosar, precum si procurorul care-l instrumenteaza. Astepta din partea acelui procuror o solutie, iar daca nu era pe placul lui, incerca prin mijloace subtile sa influenteze schimbarea solutiei. In situatia in care acest lucru nu era posibil, recurgea prin presiuni la infirmarea solutiei adoptate de catre colegul sau, blocand astfel actul de justitie", sustine procurorul Calin Roman.
"Nu doresc sa comentez"
"Am sefi ierarhici care au menirea sa verifice daca eu mi-am incalcat sau nu atributiile de serviciu. Eu nu doresc sa comentez pe marginea acuzatiilor care mi se aduc". Leuca a recunoscut ca are o relatie cu proxeneta, insa nicidecum una amoroasa, cum pretind "gurile rele", ci doar una de prietenie. Acesta e si motivul pentru care a sfatuit-o si i-a oferit consultanta juridica, in ciuda faptului ca statutul sau de magistrat i-o interzice. "M-a sunat, din cand in cand, sa-mi ceara sfaturi. Da, a venit sa ma colinde de Craciun, in 2002. Ce era sa fac, s-o dau afara?", sustine nevinovat procurorul. In timpul anchetei, pe langa reclamatiile de comportament indecent si abuz in serviciu, impotriva lui Leuca s-au depus si doua sesizari in care e acuzat de luare de mita. Cercetarile vor fi continuate, in aceste cazuri, de Parchetul National Anticoruptie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite