Seful Postului de Politie Rauseni (Botosani) asasinat de un recidivist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Tata a doi copii, politistul scapase cu viata, in 2002, cand acelasi infractor il atacase cu toporul * Criminalul a fost prins de trupele speciale * Agentul-sef Constantin Macovei a fost avansat, post-mortem, la gradul de subinspector de politie

Seful Postului de Politie din comuna Rauseni, judetul Botosani, a fost asasinat, la sfarsitul saptamanii trecute, de un recidivist care i-a cerut socoteala pentru ca ar fi infundat puscaria din cauza lui. Vineri seara, in jurul orei 21,20, agentul-sef Constantin Macovei a fost atacat de Balineanu Dumitru, un infractor eliberat din penitenciar in luna august a anului trecut. Agresorul, care mai avea de executat 257 de zile de inchisoare din pedeapsa de doi ani la care fusese condamnat pentru ultraj cu violenta, a vrut sa se razbune pe politist.
Razbunarea puscariasului
Conflictul dintre cei doi a inceput, potrivit conducerii IPJ Botosani, in urma cu mai multi ani, cand Balineanu l-a atacat cu toporul pe seful de post. Pentru a-si apara viata, politistul a fost nevoit sa foloseasca armamentul, impuscandu-l pe agresor in picior. Arestat pentru cateva zile si eliberat, ca si in alte prea multe cazuri de acest fel, Balineanu a fost condamnat, in cele din urma, pentru ultraj. El mai ispasise o pedeapsa de un an de inchisoare, pentru furt calificat, si alte 79 de zile de inchisoare contraventionala. Iesit din puscarie, Balineanu astepta, insa, momentul potrivit pentru a se razbuna. Vineri seara, seful de post a plecat de acasa pentru a-si conduce un coleg la statia de autobuz din comuna. La intoarcere, s-a oprit sa schimbe cateva vorbe cu doi localnici, moment in care a aparut Balineanu. Acesta i-a reprosat politistului ca a infundat puscaria din cauza lui, amenintandu-l ca o sa-l "pedepseasca". Satenii au intervenit si l-au potolit pe scandalagiu, care era si beat, spunandu-i sa se duca acasa. Cateva minute mai tarziu, agentul-sef Macovei era asasinat, pe o ulita din apropierea locuintei sale. Infractorul il asteptase sa se indeparteze de cei doi consateni si, la adapostul intunericului, l-a lovit miseleste, cu lama cutitului, in gat. Politistul nu a avut timp sa se apere. Cutitul i-a sectionat carotida, victima decedand pe loc. Criminalul s-a dus acasa, de unde a fost ridicat, o ora mai tarziu, de luptatorii din trupele speciale. Data fiind gravitatea evenimentului, in aceeasi noapte, in zona au ajuns chestorul-sef Toma Zaharia, secretar de stat, seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica din cadrul MAI, si chestorul de politie Gelu Drajneanu, prim-adjunct al sefului IGPR. Ancheta a fost preluata de Parchetul Tribunalului Botosani, asasinul fiind incarcerat in arest. Balineanu va primi, pentru fapta sa, o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 25 de ani. In ceea ce priveste familia victimei, conducerea IPJ Botosani ne-a asigurat ca vor fi luate toate masurile pentru sprijinirea sotiei si a celor doi copii ai politistului. Prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, Marian Florian Saniuta, agentul-sef Constantin Macovei a fost avansat post-mortem la gradul de subinspector.
Politistii - batuti aproape zilnic de infractori
Rapoartele Internelor arata ca politistii sunt batuti aproape zilnic de infractori. Dupa Revolutie, peste o mie de ofiteri si subofiteri au fost loviti si raniti, numarul celor ucisi in urma comiterii infractiunilor de ultraj fiind, la nivelul anului 2001, de sase. In martie 2003, cativa politisti clujeni au fost batuti de clientii unei discoteci, in timp ce aplanau un conflict. Un politist din Bacau a fost batut de un scandalagiu chiar in sediul sectiei, in urma cu doi ani. In iulie 2002, doi politisti din Botosani au fost atacati de o banda de cartier, in timp ce incatusau un tanar recalcitrant. In acelasi an, un politist timisean s-a trezit cu un pumn in fata de la un sofer pe care incerca sa il legitimeze. Noua politisti au fost atacati cu pumni, topoare, caini-lup sau spray lacrimogen, intr-o singura saptamana, in cursul lunii mai 2002. Un subofiter brailean s-a ales cu capul spart dupa un conflict cu hotii de buzunare care jefuiau elevii dintr-o scoala. La Giurgiu, adjunctul sefului de post dintr-o comuna a fost luat la bataie cu coada de topor, de mai multi sateni. Unul dintre cele mai grave cazuri de ultraj a avut loc la Timisoara, unde un politist de la Sectia 2 a fost stalcit in bataie cu ranga, in urma unei altercatii cu un scandalagiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite