Şeful Direcţiei juridice din AVAS, săltat când lua şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie l-au reţinut ieri, în timp ce primea mită, pe directorul general al Direcţiei juridice din AVAS, Alexandru Mîndruţ. Acesta este acuzat oficial de luare de mită în

Procurorii anticorupţie l-au reţinut ieri, în timp ce primea mită, pe directorul general al Direcţiei juridice din AVAS, Alexandru Mîndruţ. Acesta este acuzat oficial de luare de mită în formă continuată deoarece, în calitate de consilier în cadrul AVAS, ar fi pretins aproape 40.000 de dolari de la deputatul din Republica Moldova, Valeriu Gumă, şi de la cetăţenii moldoveni Ludmila Buzu şi Sergiu Bulăţel, toţi reprezentanţi ai SC Gerom SA Buzău şi acuzaţi pentru dare de mită. În schimbul banilor, consilierul nu a penalizat firma Gerom, care nu ar fi respectat clauzele din contractul de privatizare şi a acordat o serie de avize necesare mituitorilor pentru modificarea actelor constitutive ale societăţii. Procurorii s-au autosesizat în acest dosar şi au început monitorizarea lui Mîndruţ încă de anul trecut. Ancheta a relevat că acesta ar fi primit, în septembrie 2006, aproximativ 20.000 de dolari şi în februarie, când s-a realizat flagrantul, alţi 20.000 de dolari de la cei trei. Tribunalul Bucureşti a luat în discuţie, aseară, propunerea de arestare preventivă, pentru o perioadă de 29 de zile, doar pentru trei din cei patru învinuiţi: Alexandru Mîndruţ, Ludmila Buzu şi Sergiu Bulăţel.

Deputat moldovean, învinuit, dar de negăsit

Omul de afaceri Valeriu Gumă (foto) este, din 2005, deputat, membru al Comisiei pentru politică economică, buget şi finanţe din Parlamentul Republicii Moldova. În perioada 1999 - 2003, el a fost Consul Onorific al Republicii Cipru în Republica Moldova. Potrivit unor surse judiciare, procurorii nu au putut să-i aducă oficial la cunoştinţă învinuirile, deoarece deputatul moldovean a părăsit ţara. Gerom Buzău a fost înfiinţată în anul 1969, societatea fiind specializată pe producerea de geamuri securizate. Potrivit ultimei raportări a companiei, publicată în Monitorul Oficial, acţionarii semnificativi ai Gerom sunt: Hystria Expert, care deţine 77,9% din titlurile producătorului de geamuri, Gumă Valeriu - 16,7% şi SIF Muntenia - 4,26%. La rândul său, Hystria Expert este deţinută de RTZEN Import Export Limited din Cipru - 95% şi de Sergiu Bulăţel din Republica Moldova - 5%.

Mită la AVAS reloaded

Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a anunţat ieri într-un comunicat de presă că a dat dispoziţie pentru suspendarea contractului individual de muncă al lui Alexandru Mîndruţ. Anul acesta, DNA l-a trimis în judecată pentru trafic de influenţă pe Dimitrie Dan Hăucă, fost consilier juridic în cadrul AVAS, cu atribuţii de reprezentare a instituţiei în faţa instanţelor judecătoreşti din zona Bacău. Acesta a fost acuzat că ar fi pretins şi primit aproape 75.000 de euro pentru a interveni în rezolvarea unei contestaţii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite