Şeful FMI: „Criza nu s-a terminat!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful FMI: „Criza nu s-a terminat!“
Şeful FMI: „Criza nu s-a terminat!“

Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), consideră că economia mondială a început să-şi revină vizibil, dar criza financiară nu se va termina decât odată cu scăderea ratei şomajului.

„Revenirea a început într-adevăr, ceea ce înseamnă că economia reîncepe să crească. Criza încă nu s-a terminat“, a declarat Dominique Strauss-Kahn (foto), directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de AFP.

FMI a publicat astăzi noua prognoză de creştere mondială pentru 2010 şi a avertizat că redresarea va fi lentă în cea mai mare parte a regiunilor lumii, iar şomajul va continua să crească. Rata şomajului din Uniunea Europeanp a ajuns în luna august la 9,6%, faţă de 9,5% în iulie

În raportul privind perspectivele economice mondiale, economiştii FMI au îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei mondiale la 3,1% în 2010, de la 2,5% cât estimau anterior. În acest an, FMI se aşteaptă ca economia mondială să treacă prin cea mai gravă perioadă de după al doilea război mondial, iar produsul intern brut (PIB) ar urma să scadă cu 1,1%. Efectele celei mai profunde recesiuni mondiale, care a început la finalul lui 2008, se vor resimţi multă vreme, avertizează FMI.

Referitor la ţara noastră, raportul FMI indică pentru acest an o scădere a economiei cu 8,5%, iar pentru anul viitor, o redresare a acesteiea cu 0,5%. Estimarea privind economia României a fost revizuită de la o proiecţie anterioară de comprimare a Produsului Intern Brut intern (PIB) cu 4,1% anul acesta, avansată în primăvara acestui an.

Totodată, FMI apreciază că rata medie a inflaţiei în România va fi de 5,5% anul acesta, urmând să coboare la 3,6% în 2010. Anul trecut, inflaţia medie s-a plasat la 7,8%.

Rata şomajului din UE a urcat în august la 9,1%

Rata şomajului din Uniunea Europeană (UE) a avansat în august cu 0,1 puncte procentuale faţă de iulie, până la 9,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani şi cinci luni, în timp ce rata şomajului din zona euro a atins un vârf al ultimilor zece ani şi cinci luni, a anunţat, astăzi, Eurostat.
Astfel, rata şomajului din zona euro a ajuns în august la 9,6%, faţă de 9,5% în iulie.

Eurostat a calculat că numărul şomerilor din UE a depăşit 21,87 milioane de persoane în august, din care aproape 15,17 milioane erau din zona euro. Faţă de luna anterioară, numărul şomerilor a crescut cu 236.000 în UE şi cu 165.000 în zona euro.

Cele mai mici rate ale şomajului au fost înregistrate în august în Olanda (3,5%) şi Austria (4,7%), în timp ce ratele cele mai mari au fost raportate de Spania (18,9%) şi Letonia (18,3%).

România nu raportează date referitoare la evoluţia lunară a ratei şomajului după standardele Biroului Internaţional al Muncii (BIM), ci doar date trimestriale, ultimele fiind pentru al doilea trimestru din 2009, când rata şomajului a fost 6,4%. În august 2008, România avea o rată a şomajului de 5,8%, potrivit Eurostat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite