Seful CIA, Porter Goss, nevoit să-şi dea demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

clandestine ale avioanelor CIA, dar motivul principal pare a fi legat de disensiunile şefului CIA cu titularul funcţiei nou-create anul trecut, de director al comunităţii serviciilor de

clandestine ale avioanelor CIA, dar motivul principal pare a fi legat de disensiunile şefului CIA cu titularul funcţiei nou-create anul trecut, de director al comunităţii serviciilor de informaţii, John Negroponte.
Presa americană dezvăluie, în acest sens, că Negroponte a fost nemulţumit de modul în care Goss conducea agenţia, punând accentul nu pe extinderea muncii în teren, ci pe analiză, dar mai ales de faptul că acesta refuza să împărtăşească cu celelalte servicii secrete ale SUA (al căror număr se ridică la 16!) informaţiile obţinute din surse proprii, nefiind dispus să renunţe la independenţa agenţiei. Timp de decenii, revenise CIA misiunea de a coordona activitatea celorlalte servicii speciale, prezenţa lui Negroponte, om venit din afara "serviciilor", ca "ţar al tuturor spionilor", provocând o vădită indispoziţie. Acum, funcţia de director al CIA va fi încredinţată chiar adjunctului lui Negroponte, gen. Michael Hayden, cu care primul speră să colaboreze mult mai bine, prin reprimarea oricăror veleităţi de independenţă. Sarcinile care îl aşteaptă pe Hayden nu sunt însă câtuşi de puţin uşoare, pe lângă moralul tot mai scăzut al spionilor CIA, mereu scoşi ca ţapi ispăşitori, noul director al CIA fiind confruntat, între altele, cu gravele lacune informative în privinţa potenţialului nuclear iranian.

100.000 de spioni
John Negroponte, directorul comunităţii serviciilor secrete, a declarat că aparatul de spionaj al SUA cuprinde în prezent aproape 100.000 de persoane, care au misiunea să protejeze securitatea naţională, să sustragă şi să analizeze secretele altor ţări. Această armată de spioni este repartizată pe un număr de 16 agenţii şi departamente separate de informaţii, cifra fiind până acum ţinută secretă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite