Şeful Armatei, rătăcit pe axa Bucureşti - Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării ascunde deplasarea în interes privat a amiralului Gheorghe Marin în SUA Armata Română nu a fost reprezentată de şeful ei în prima parte a reuniunii NATO, fiindcă

Ministerul Apărării ascunde deplasarea în interes privat a amiralului Gheorghe Marin în SUA

Armata Română nu a fost reprezentată de şeful ei în prima parte a reuniunii NATO, fiindcă acesta s-a întors târziu din SUA, unde a fost să-şi viziteze fiica.

În prima zi a reuniunii NATO de la Bruxelles, miercuri, 14 mai, dimineaţa, "şeful Armatei Române trebuia să participe la cele două întruniri ale şefilor Apărării din ţările membre şi ai statelor care participă la misiunile din Afganistan şi Kosovo. Amiralul a absentat de la ambele întruniri, fiind înlocuit de către reprezentantul militar al României la NATO, gen. Sorin Ioan.

SMG zice una…

În ziua absenţei amiralului de la întrunirile NATO, "Adevărul" a solicitat un punct de vedere atât de la Ministerul Apărării (MAp), cât şi de la Statul Major General (SMG). Nici una dintre cele două instituţii nu a putut preciza, până la închiderea ediţiei, unde se află şeful Armatei Române. Ieri, după ce am dezvăluit faptul că Gheorghe Marin a absentat nemotivat de la întâlniri de nivel înalt, lucrurile s-au precipitat. SMG-ul a anunţat că amiralul Gheorghe Marin a ales să participle la o altă întâlnire, "mai importantă", cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, în detrimental celei din programul de lucru.

… MAp zice alta

Pe de altă parte, MAp anunţa că, dimpotrivă, amiralul nu s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, ci că numai a participat, seara, la o reuniune prezidată de acesta. Ce-i drept, MAp a confirmat oficial, în cele din urmă, faptul că, în prima parte a reuniunii organizaţiei nord-atlantice, amiralul Gheorghe Marin nu a participat, delegându-l pe gen.

Sorin Ioan ca reprezentant militar al României la NATO. Însă, în continuare, motivele nu au fost precizate. La rândul său, ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, a optat pentru răspunsuri diplomatice, de genul: "Amiralul Gheorghe Marin mi-a confirmat telefonic faptul că a fost prezent la reuniunea respectivă (ultima de pe agenda de lucru din ziua de 14 mai - n.n.) şi mi-a confirmat şi telefonic, azi-dimineaţă (ieri - n.n), când a văzut titlul din ziar (…).Nu am vorbit miercuri! Informarea se face prin raport, la sfârşitul misiunii", ne declara ministrul Meleşcanu.

În vizită la fiica din SUA

Informaţiile obţinute de ziarul nostru demontează total varianta oficială. Conform surselor noastre, amiralul ar fi avut două zile libere, până la începerea reuniunii NATO, pentru a-şi vizita fiica, aflată la studii la California University, din San Diego.
S

ursa 1 (Bruxelles), 14 mai - "Şeful SMG nu este interesat de şedinţa NATO. Au fost două întruniri importante despre Kosovo şi Afganistan, dar el nici măcar nu a venit. Este aşteptat să ajungă din SUA."

Sursa 2 (Bucureşti), 15 mai - "Amiralul Marin a efectuat o vizită privată în SUA, la fiica sa, Monica, studentă la San Diego (California). Din SUA a venit cu avionul la Bruxelles. Din cauza asta a ratat întrunirile NATO."

Sursa 3 (Bucureşti), 15 mai - "Amiralul şi-a luat două zile libere!"

Gheorghe Marin, un lup de mare pe uscat

Amiralul Gheorghe Marin a preluat conducerea SMG după ce a fost şeful Forţelor Navale. În 30 de ani de marinărie, a fost comandant de navă doar un an.

În rest, a lucrat pe uscat. Coleg de studenţie cu Traian Băsescu, acesta din urmă l-a şi numit, acum doi ani, în vârful Armatei Române. În perioada cât a condus Forţele Navale, cariera amiralului Marin a fost umbrită de afacerile cu firma Octogon, căreia i-ar fi fost "dedicate" contracte prin încredinţări directe.

Nu am vorbit miercuri cu amiralul Gheorghe Marin! Informarea se face prin raport, la sfârşitul misiunii
Teodor Meleşcanu, ministru al apărării

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite