Şefii din energie, comunicaţii şi gaze au salariile la secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigurile acestora sunt mai mari de două ori decât cele ale preşedintelui şi premierului Şefii autorităţilor de reglementare din domeniile energiei, comunicaţiilor şi gazelor au

Câştigurile acestora sunt mai mari de două ori decât cele ale preşedintelui şi premierului

Şefii autorităţilor de reglementare din domeniile energiei, comunicaţiilor şi gazelor au menţionat în declaraţiile de avere actualizate că veniturile salariale obţinute anul trecut sunt confidenţiale. Acest lucru se întâmplă după ce în 2005 au primit salarii de până la două ori mai mari decât preşedintele sau premierul.

Preşedintele ANRE, Nicolae Opriş, a obţinut venituri din salarii în valoare de peste 92.000 de lei noi. Opriş a fost numit preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la jumătatea lunii februarie 2005. În declaraţia de avere actualizată, preşedintele ANRE nu mai prezintă veniturile obţinute din salarii, precizând doar că acestea sunt confidenţiale. Ştefan Cosmeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), a obţinut în anul 2005 din salariu suma de peste 97.000 de lei noi, dublă faţă de salariul anual obţinut de premierul Călin Popescu Tăriceanu, şi cu 90 la sută mai mare decât leafa preşedintelui Traian Băsescu.

Cosmeanu deţine funcţia de preşedinte al ANRGN de la sfârşitul lunii ianuarie 2005. Salarii confidenţiale au şi vicepreşedintele ANRE, Carmen Filipescu, directorii generali şi şefii de serviciu ai departamentelor din cadrul Autorităţii de Reglementare, dar şi angajaţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) şi cei ai Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală (ANRSC). Unii dintre salariaţii celor patru autorităţi de reglementare au declarat venituri confidenţiale şi la salariile obţinute de soţ sau soţie, cu toate că aceştia sunt angajaţi ai unor companii de stat sau instituţii publice.

Codul Muncii permite confidenţialitatea salariilor

Singurul care a menţionat veniturile obţinute din salarii pentru anul 2006 este preşedintele ANRSC, Jeanina Preda - aproximativ 41.000 de lei noi. Potrivit ANRE şi ANRCTI, modificările la Codul Muncii le permit angajaţilor acestor instituţii să declare salarii confidenţiale. Reprezentanţii ANRE susţin că salariaţii săi nu au statut de funcţionari publici, fiind vorba despre o instituţie publică finanţată integral din venituri extrabugetare. Ei îşi desfăşoară activitatea pe baza contractelor individuale de muncă, prin care salariul este stabilit prin negociere cu angajatorul, conform prevederilor Codului Muncii şi a Contractului Colectiv de Muncă încheiat la nivelul instituţiei. Reprezentanţii ANRCTI au declarat că instituţia nu poate răspunde pentru modul în care au fost redactate declaraţiile de avere ale angajaţilor săi, cu atât mai mult în ceea ce priveşte situaţia financiară a soţilor sau soţiilor.

Prime de zeci de mii de lei la Craiova

Nu este singurul caz când şefii unor regii realizează venituri fabuloase. Cotidianul Adevărul a publicat la începutul acestui an un amplu articol despre primele substanţiale încasate pentru "performanţele" deosebite înregistrate în 2006 de mai-marii regiilor autonome din judeţul Dolj. Directorii Regiei de Termoficare, al Regiei Autonome de Transport şi cel al Administrării Domeniului Public şi Fondului Locativ RA din Craiova au luat prime cât salariul pe tot anul, adică între 30 şi 40 de mii de lei. Situaţia a fost asemănătoare şi în cazul directorilor societăţilor comerciale patronate de Consiliul Judeţean Dolj, respectiv SC Parc Industrial Craiova, SC Lucrări Drumuri şi Poduri Dolj şi RA Aeroportul Craiova.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite