Şefii din Ministerul Justiţiei, promovaţi în magistratură printr-un examen simulat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, s-a asigurat că, în cazul în care părăseşte fotoliul ministerial, oamenii din subordinea sa o vor duce bine. Macovei a făcut o ultimă "ofertă"

Fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, s-a asigurat că, în cazul în care părăseşte fotoliul ministerial, oamenii din subordinea sa o vor duce bine. Macovei a făcut o ultimă "ofertă" şi a dat în cea mai mare taină un ordin prin care şefii din Ministerul Justiţiei pot promova în grad prin susţinerea unui examen facil. Mai mult, probele sunt la alegere, astfel că Dreptul civil e numai bun pentru promovarea la... Parchetul General. De altfel, concursul trebuia organizat de CSM, for care nici măcar nu a fost informat despre acest lucru.

Cu numai o lună înainte de a părăsi funcţia, Macovei a dat ordinul nr. 663/C/8 martie 2007, publicat în "Monitorul Oficial" al României nr. 194, care priveşte promovarea personalului de specialitate juridică din Ministerul Justiţiei. Ordinul 663 stabileşte modul în care se va organiza un examen de promovare pe funcţii în cazul funcţionarilor MJ care au studii de Drept.

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul magistratului, personalul de specialitate juridică din Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, CSM, INM este asimilat judecătorilor şi procurorilor în ceea ce priveşte drepturile şi îndatoririle. Potrivit aceleiaşi legi, asimilaţii au salarii de magistrat, indemnizaţii de vechime, vechimea în funcţie similară celei de magistrat, pensie, locuinţă de serviciu, deconturi pentru deplasările în străinătate etc. Monica Macovei a stabilit că, pentru a promova acest examen, candidaţii îşi aleg singuri probele de concurs - drept civil, drept penal, drept comercial, drept administrativ etc. Examenul este mai simplu chiar ca orice concurs susţinut de un student la Drept. El constă în realizarea unui referat de 10-20 de pagini (admis/respins) şi cel scris teoretic - două subiecte din materia pentru care candidatul a optat. Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie să obţină cel puţin nota 6. Acest lucru este cu atât mai simplu cu cât comisia de verificare este alcătuită din colegii candidaţilor, personal din Ministerul Justiţiei. Cererile de înscriere la examen au fost depuse în această lună, iar ultima probă, cea teoretică-scris, va avea loc în 11 iunie 2007. La acest examen, prin ordin nu există un număr maxim de locuri, iar tematica pentru proba scrisă este de nivel general.

Concurs la Drept civil pentru Parchetul General

În cazul celor care au rămas în concurs se poate observa cum unii funcţionari asimilaţi ca magistraţi de judecătorie pot să sară direct la gradul de Curte de Apel, ocolind gradul de tribunal. Alţii ajung din gradul de asimilat magistratului de judecătorie cu cel asimilat procurorului de la cea mai înaltă instanţă din Ministerul Public, Parchetul General, chiar dacă şi-au ales temă de concurs "Dreptul civil".

Cine sunt candidaţii?

Printre candidaţi se numără secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Justiţiei, Ion Codescu, care are un grad asimilat magistratului de Tribunal şi optează la examen pentru a fi promovat în grad asimilat celui de magistrat de Curte de Apel. Directorul Direcţiei drept internaţional, Răzvan Radu, care are grad asimilat celui de magistrat de judecătorie, optează pentru un grad asimilat celui de magistrat de Curte de Apel. Adjuncta acestuia, Viviana Onaca - care a optat la examen pentru materia Drept Civil - magistrat asimilat cu grad de judecătorie, vrea să fie promovată în grad de procuror la PICCJ. Alina Vrabie, directorul Direcţiei avizare acte normative - care a optat să dea examen la Drept administrativ - are grad asimilat magistratului de Curte de Apel, candidează pentru un grad de procuror la PICCJ. Directori, şefi de servicii, şefi birouri şi un secretar de stat, în total 40 de funcţionari din Ministerul Justiţiei s-au înscris la examenul de promovare într-o funcţie de execuţie. Comisia de organizare a examenului a respins cererile a cinci candidaţi. Trei dintre aceştia erau judecători detaşaţi în MJ, care au "uitat" că sunt legaţi în carieră exclusiv de CSM. Monica Macovei nu a putut fi contactată în cursul zilei de ieri.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite