Sediul DPIR Craiova, renovat cu banii poliţiştilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Mascaţii" de la Detaşamentul Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă au fost nevoiţi să facă un credit pentru a renova clădirea-ruină pe care au primit-o de la mai-marii poliţiei doljene

"Mascaţii" de la Detaşamentul Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă au fost nevoiţi să facă un credit pentru a renova clădirea-ruină pe care au primit-o de la mai-marii poliţiei doljene

Subofiţerii Detaşamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă Craiova au contractat un credit pe numele unuia dintre ei, pentru a face funcţionabil sediul ce le-a fost repartizat acum patru ani. În fiecare lună, ei au plătit 30 de lei pentru achitarea acestui împrumut. În plus, ei cotizează lunar, tot din buzunar, în contul unor cheltuieli curente ale instituţiei.

Povestea creditului subofiţerilor DPIR de la Craiova începe în 2003, pe vremea în care poliţia doljeană era păstorită de chestorul Constantin Codiţă. Pentru prima dată de la înfiinţarea Detaşamentului, "mascaţilor" le-a fost atribuit un sediu, în curtea Serviciului de Circulaţie de pe strada Câmpia Izlaz. După cum recunoaşte chiar comandantul unităţii, comisarul Daniel Comisaru (foto medalion), clădirea era o ruină inutilizabilă, cu pereţii crăpaţi, fără canalizare şi ferestre. Pentru că fuseseră anunţaţi că Inspectoratul are un buget de austeritate, subofiţerilor nu le-a rămas decât să găsească o altă soluţie. Un credit plătit din buzunarul lor!

Credit de 4.000 de euro, la propunerea comandantului

După o şedinţă fulger, la propunerea comandantului Daniel Comisaru, poliţiştii au hotărât să contracteze un credit pentru nevoi personale pe numele unuia dintre ei. După îndelungi dezbateri, unul dintre comandanţii de pluton s-a oferit voluntar şi, împreună cu doi colegi pe post de giranţi, a mers la o bancă şi a luat un credit de 4.000 de euro, rambursabil în cinci ani. Din acel moment, fiecare dintre cei 30 de angajaţi ai Detaşamentului a început să cotizeze cu câte 300.000 de lei vechi la "fondul de rulment" al unităţii. Banii au fost investiţi în renovarea clădirii şi achiziţionarea de aparatură pentru sala de forţă a unităţii şi a suplimentelor nutritive pe care în mod normal trebuiau să le primească gratuit de la Cabinetul Medical al Inspectoratului. În două luni, clădirea şi-a schimbat aspectul. Fără niciun ajutor din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj, subofiţerii de la DPIR au înlocuit ferestrele, au tras canalizarea, au gletuit şi au zugrăvit pereţii, au pus gresie şi faianţă. Chiar dacă în cadrul Inspectoratului există un Serviciu de Întreţinere, niciun meşter cu sau fără epoleţi nu s-a obosit să le dea o mână de ajutor. Pentru a nu exista dispute la nivelul unităţii, comandantul de grupă care a luat creditul a ţinut o evidenţă clară a banilor cheltuiţi, adunând chitanţele şi mergând lunar la bancă pentru a achita creditul. Prin efort bugetar propriu, ei au reuşit chiar să achite creditul înainte de data scadentă. După terminarea lucrărilor, "mascaţii" au început să se autogospodărească. Nici nu aveau altă soluţie având în vedere că nici pe vremea în care chestorul Constantin Codiţă era comandant, nici când locul său a fost luat de comisarul-şef Georgel Enescu, nimeni nu s-a obosit să aloce un buget mai consistent instituţiei. Banii abia ajung pentru desfăşurarea în condiţii precare a activităţii Detaşamentului.

"Nu eu i-am pus să se ducă la bancă să ia bani"

Contactat de Adevărul, comandantul DPIR Craiova, comisarul Daniel Comisaru, a negat iniţial că subordonaţii săi ar fi recurs la împrumutul bancar pentru a-şi amenaja sediul. Apoi s-a răzgândit şi ne-a declarat: "Nu eu i-am pus să se ducă la bancă să ia bani". Fără să clipească însă, el ne-a povestit cum, în timpul lor liber, subordonaţii săi veneau la serviciu pentru a renova sediul în care stau acum. În plus, el recunoaşte că şi în prezent pe banii mascaţilor se fac anumite lucrări de întreţinere şi se cumpără diverse consumabile pentru bunul mers al activităţii. "Este adevărat, fiecare dintre noi a adus de acasă diverse materiale şi am renovat singuri sediul pe care îl avem, dar a fost o acţiune benevolă. De exemplu, eu am adus nisipul. Aşa cum arăta clădirea primită în curtea colegilor de la Circulaţie, nu ne puteam desfăşura activitatea acolo. Este adevărat şi că, în prezent, ne autogospodărim, din banii noştri cumpărăm diverse consumabile", ne-a declarat Dan Comisaru, comandantul DPIR Craiova. Comandantul IPJ Dolj, comisarul Georgel Enescu, spune însă că nu are habar de creditul contractat de subordonaţii săi: "Eu nu am cunoştinţă despre acest lucru şi nu mi se pare deloc normal. Cum să te duci să iei bani din bănci în nume propriu pentru a renova sediul poliţiei? Este inadmisibil! Acum, aş înţelege să se autogospodărească într-o oarecare măsură, să aducă de acasă o vază sau să înlocuiască singuri o clanţă ori o yală, dar asta trebuie să fie o chestie benevolă. Nimeni nu este obligat să lase o cotă de salariu pentru acest lucru", a declarat Georgel Enescu. Declaraţia şefului IPJ Dolj cum că habar nu avea de credit pare cu atât mai surprinzătoare cu cât situaţia acestui împrumut este arhicunoscută de toată poliţia doljeană.

Şi capii poliţiei iau credite, dar pentru vile şi maşini

În timp ce subordonaţii lor făceau credit pentru a-şi renova sediul şi cotizau lunar cu 30 de lei la acoperirea cheltuielilor, mai-marii poliţiei doljene băteau la uşile băncilor pentru a contracta credite imobiliare sau pentru maşini. Dan Comisaru, şeful mascaţilor, a apelat la programul finanţat de stat prin ANL pentru a-şi face o vilă pe strada Cristian Tell din Craiova. Şeful inspectoratului, Georgel Enescu, spune că a apelat tot la bănci pentru a-şi ridica vila la câţiva kilometri de Craiova. Adjunctul său, comisarul-şef Nicuşor Badea, plăteşte, conform spuselor sale, rate pentru o Skoda Octavia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite