Securitatea îndemna copiii să-şi toarne părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Adevărul prezintă în exclusivitate planul de racolare al STASI, asemănător celui al Securităţii * 70 la sută din chinezii închişi în lagărele de reeducare din perioada revoluţiei culturale, turnaţi de copiii lor

Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a declarat, ieri, că existau reţele întregi, pe judeţe, de copii racolaţi încă de la vârsta de 12-14 ani de fosta Securitate a statului. Ziarul Adevărul a intrat în posesia modului de acţiune al STASI, Securitatea est-germană, în cazul racolării minorilor. Generalul I.M. Pacepa spune că recrutările erau făcute de Direcţia 1 a Securităţii.

Copiii, racolaţi să îşi toarne părinţii!
Cazimir Ionescu a precizat că minorii recrutaţi de Securitate constituiau, la vremea respectivă, o categorie specială de reţea informativă, care trebuia să ofere date despre colegi, părinţi şi profesori. Cazimir Ionescu a spus că fosta Securitate prefera copiii căminişti de la care putea obţine mai multe informaţii.
Generalul Ion Mihai Pacepa, fostul nr. 2 în spionajul extern, care în 1978 a cerut azil politic în Statele Unite, a confirmat pentru Adevărul racolarea minorilor. El spune că a auzit de această practică în perioada în care se afla în România şi precizează că de racolări s-a ocupat Direcţia I-a a Securităţii, care avea, printre obiective, învăţământul, cultele şi partidele politice. "Unii erau recrutaţi cu sarcini informative, alţii - ca viitoare cadre. O deschidere reală a arhivelor va dezvălui numeroase alte cazuri", ne-a precizat Pacepa.

Modelul revoluţiei culturale chineze, preluat în Europa de Est
Conform unor surse din fosta Securitate, practica racolărilor minorilor ar fi fost folosită anterior preluării ei în Europa de Est de către regimul maoist din China în cadrul revoluţiei chineze. Pentru obţinerea de informaţii erau folosiţi copiii cu vârste începând de la şapte ani şi care trebuiau să îşi toarne părinţii dacă aveau poziţii contrare "grupului celor patru" înalţi demnitari de la Beijing care doreau instaurarea unui regim autoritar în Republica Populară Chineză.
Amploarea fenomenului racolării minorilor în China este indicată de faptul că circa 70 la sută din cei închişi în lagărele de reeducare ale lui Mao Tzedun fuseseră turnaţi de copiii lor.

Modul de acţiune al STASI
Adevărul a intrat în exclusivitate în posesia unui document al Comisiei Gauck din Germania, care se ocupă de arhivele STASI din fosta Republică Democrată Germană (RDG). Acest document descrie racolările de minori ca fiind o "permanentă campanie a Securităţii". "Profesori special aleşi au încercat să îi facă pe copii să fie interesaţi să lucreze pentru STASI sau să îi atragă pentru o carieră pe termen lung în Armata Naţională a Poporului", se spune în documentul Comisiei Gauck. "Pentru a-i convinge pe copii, ei (n. red - profesorii agenţi STASI) le vorbeau despre cariere interesante, precum cea de pilot sau le "vindeau" alţi "morcovi", cum ar fi un loc la mult căutatele cursuri postuniversitare". În Germania comunistă, arată Comisia, "toţi copiii, indiferent dacă acceptau să intre în Securitate sau nu, trebuiau să treacă printr-un stadiu de pregătire militară". "Stadiul de pregătire" se referă de fapt la aşa-numitele tabere de "apărare patriotică", PTAP cum se numeau în România.

În Germania de Est, racolările începeau din clasa a şaptea
Conform documentului citat, în RDG: "În clasa a şaptea, şcolarii interesaţi trimiteau o solicitare către profesorii lor pentru a putea lucra, ulterior, full time pentru STASI. Un an mai târziu, ei trimiteau formularul oficial de aplicare, care trebuia să fie semnat şi de părinţi". Urma apoi "specializarea": "copiii erau familiarizaţi de către cadre ale STASI cu responsabiltăţile lor: lupta împotriva agresorilor occidentali şi a imperialismului - inamicii de moarte ai socialismului". De asemenea, minorii recrutaţi ofereau STASI şi informaţii "despre relaţiile de dragoste ale prietenilor lor".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite