Securitatea a incercat sa ii asasineze pe Jacques Chirac si pe doi congresmeni americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevarul prezinta cea de-a doua parte a interviului, analitic, dar si exploziv, cu generalul I.M Pacepa. Acest episod aduce detalii interesante despre crimele comise de Securitate, rolul generalului

Adevarul prezinta cea de-a doua parte a interviului, analitic, dar si exploziv, cu generalul I.M Pacepa. Acest episod aduce detalii interesante despre crimele comise de Securitate, rolul generalului Nicolae Plesita, dar si reintalnirea generalului cu fiica sa prizoniera in tara.
SIE tine la secret asasinatele comandate in Occident
- In martie 2005, cand presedintele Basescu a facut prima vizita oficiala in SUA, ati sugerat Washingtonului sa-l sprijine. Sunteti convins ca va normaliza serviciile secrete ale tarii?
- Serviciile secrete ale Romaniei nu mai sunt ce au fost in 1990 sau chiar in 2004. Activitatea SIE, de exemplu, a starnit aplauze in Washington si este apreciata pozitiv de generalul James Jones, comandantul suprem al SACEUR. Pana la 18 noiembrie 2005, cei patru directori adjuncti ai SIE erau insa fosti ofiteri de securitate, si asta a continuat sa lege SIE de un trecut care nu a fost glorios. Nestor Ratesh, consilier al presedintelui Radio Europa Libera, a realizat recent un interviu inregistrat cu generalul Plesita, intr-un apartament pe care acesta l-a prezentat ca fiind o casa conspirativa a SIE tinuta la dispozitia sa.
- Centrala de Informatii Externe, care a precedat SIE, a pus la cale numeroase actiuni impotriva emigratiei romanesti. Radio Europa Libera a fost una dintre tinte. Totusi, la repetate cereri ale conducerii acestui post, SIE evita sa dea publicitatii dosarele incriminatoare...
- Calaii nu-si recunosc voluntar crimele. Operatiunile contra Europei Libere au fost conduse de generalul Nicolae Plesita, fost sef al CIE. Oribilitatea acestor crime si publicitatea internationala pe care au generat-o l-au fortat pe Ceausescu sa-l scoata pe Plesita din linia intai. Dupa executarea tiranului, Plesita a fost insa inaintat in grad de general de divizie si numit consilier al SIE. Pana ce Plesita si fostii sai subalterni care lucreaza si azi in SIE nu vor fi inlaturati, va trebui sa ne limitam la surse externe pentru a afla adevarul despre crimele spionajului Romaniei comuniste. O astfel de sursa este Procuratura Generala a Berlinului, care, in 2001, l-a coacuzat pe Plesita in procesul impotriva teroristului Johannes Weinrich. Potrivit actului de acuzare, Plesita a pus la dispozitia lui Weinrich si a teroristului Carlos, zis Sacalul: 100 pasapoarte false; zeci de kilograme de explozibil cu care sa arunce in aer sediul postului Europa Libera, "Maison de France" din Berlin si trenul accelerat Paris-Toulouse "Le Capitole" - ultima operatie viza uciderea lui Jacques Chirac, deoarece autoritatile franceze o arestasera pe amanta lui Carlos; Chirac si-a schimbat insa planurile in ultimul minut. Procuratura Berlinului a mai stabilit ca Plesita le-a dat lui Weinrich si Carlos arme si munitie pentru asasinarea mea: panzerfaust RPG7, 18 grenade antitanc, 7 pistoale-mitraliera, grenade fumigene si 37 kg. exploziv plastic, impreuna cu o vila, un poligon de antrenament si un milion de dolari. Carlos si Weinrich isi sfarsesc zilele in inchisoare. Plesita si le consuma, dand interviuri flegmatice la tv, in care se lauda cu actiunile sale teroriste si incita la asasinarea celor care au "tradat" comunismul.
Plesita ar trebui sa fie in puscarie
- Cu generalul Plesita aveti un conflict ce a iesit si in presa. V-a amenintat chiar cu moartea...
- Plesita este in conflict cu legea, nu cu mine. El trebuia sa fie de mult in puscarie si va fi. Plesita este prototipul brutei securiste care si-a dedicat viata apararii comunismului si care a ruinat prestigiul Romaniei timp de multi ani. Actiunile sale teroriste pe teritoriul Frantei, de exemplu, l-au determinat pe presedintele Francois Mitterrand sa califice serviciul de spionaj al Romaniei drept "banda de asasini" si sa-si amane, in semn de protest, vizita oficiala pe care urma sa o faca la Bucuresti.
Securitatea continua sa fie stat in stat
- Intr-un articol publicat la Paris, in decembrie 1989, jurnalista Kosta Christitch scria ca "revolta populara din 1989 a fost furata de comunisti". Sunteti de acord? Cum vedeti perioada imediat urmatoare evenimentelor din decembrie 1989 prin perspectiva anilor?
- Comunistii au incercat sa fure rascoala, dar nu au reusit. Romanii au suferit prea mult din cauza lor pentru a se lasa pacaliti, din nou. Trecerea de la Ceausescu la Iliescu a urmat insa ritualul succesiunii comuniste care cerea ca noul lider sa nu acuze sistemul comunist de dezastrul politic, economic si social al tarii, ci sa puna acest dezastru pe seama exceselor predecesorului sau. Stalin a acuzat pe Trotsky, nu comunismul, de foametea care omorase milioane in URSS. Iar Hrusciov l-a acuzat pe Stalin de crimele comunismului. Presedintele Iliescu a pus, de asemenea, dezastrul Romaniei comuniste pe seama predecesorului sau. El a expus garderobele Ceausestilor si a deschis usile unora din cele 21 de palate si 41 de vile prezidentiale in care se lafaisera. Abia in 1997, presedintele Constantinescu a repudiat explicit sistemul comunist care l-a adus la putere pe Ceausescu si i-a permis sa devasteze tara. Dar nimeni nu a repudiat inca odioasa Securitate, care continua sa constituie un stat in stat in Romania.
Lupta impotriva tiraniei nu este tradare
- Fostii dvs. colegi de Securitate va considera "tradator". Ce aveti de spus?
- Ii compatimesc pe cei care continua sa creada, dupa 15 ani de la alungarea comunismului, ca lupta impotriva tiraniei este act de tradare. Colonelul magistrat Ion Raileanu, care nu poate fi acuzat de partizanat, deoarece a dictat condamnarea mea la moarte in procesul din 1978, a spus nu de mult: "Pacepa a facut mai devreme ce am facut aproape toti in 1989. El s-a "defectat" cu zece ani inaintea noastra". Tot asa "s-a defectat" si Karl Herbert Frahm din Germania nazista. El a devenit cetatean norvegian sub numele Willy Brandt si dupa eliberarea Germaniei a fost ales primar al Berlinului si apoi cancelar al Germaniei.
- Willy Brandt nu a fost militar. Dvs. ati fost general si multi va acuza ca v-ati incalcat juramantul militar...
- Generalul Charles De Gaulle, care a "dezertat" din Franta ocupata de nazisti, nu a fost acuzat niciodata ca a incalcat juramantul militar. Nici generalul Emil Bodnaras. El era militar cand "s-a defectat" in URSS, dar dupa sfarsitul razboiului a devenit unul dintre conducatorii Romaniei.
- De ce credeti ca ati ramas condamnat la moarte ca tradator pana in 2004, in timp ce Bodnaras a fost declarat erou imediat ce Romania a fost eliberata de nazism?
- Aceasta este o alta racila a natiunilor guvernate de oameni, nu de legi, cum a fost cazul Romaniei comuniste: cei care sunt la putere pot decide cine este "inamic" si cine este "prieten". Deci, pot stabili, arbitrar, cine este "tradator" si cine este "erou". Maximilian Robespierre scria in raportul sau despre Principiile Revolutiei Franceze: "Revolutia este un razboi declarat de libertate impotriva inamicilor ei". Cand a devenit lider al Comitetului General de Securitate, cunoscut ulterior ca Ministerul Terorii, el a inceput sa eticheteze insa ca "tradator" pe cei care nu-i erau pe plac. Aceasta isterie a tradarii, care ulterior a ucis zeci de milioane in fosta URSS si Europa de Est, a convins multe tari ca trebuie sa limiteze tradarea la timp de razboi, cand inamicul nu mai poate fi inventat. De aceea, in intreaga istorie a SUA, doar o mana de oameni au fost acuzati de tradare - toti in timp de razboi.
Consider reprobabila activitatea mea in Securitate
- Domnule Pacepa, ati intrat de tanar in Securitate. La 22 de ani, daca nu ma insel. Regretati?
- Am mai spus-o public si-o repet. Regret enorm cei 27 de ani in care am fost ofiter al Securitatii. Activitatea mea in conducerea acestei odioase politii politice a fost reprobabila. Pot spune insa cititorilor ca, acum, ma simt complet detasat de acel trecut si ca optiunea mea pentru lumea libera, cu toate consecintele ei, impreuna cu activitatea mea din ultimii 27 ani contra comunismului si Securitatii imi dau dreptul sa ma prezint in fata lor cu constiinta impacata. Cred, fara falsa modestie, ca atunci cand se va scrie istoria reala a Romaniei "tradarea" mea va fi considerata mai utila tarii decat obedienta servila a celor care au slujit pe Ceausescu si Securitatea lui pana in ultima clipa.
- In 1997 a aparut "Culisele Spionajului romanesc: DIE 1955-1980" sub semnatura lui Mihai Pelin. Cartea sugereaza ca dictatura comunista a fost un regim legitim si ca romanii care au ajutat guvernele NATO sa darame comunismul sunt, deci, tradatori. Subiectul principal sunteti, bineinteles, dvs...
- O perfecta ilustrare a pra-pastiei ce desparte Romania de azi, care este membra NATO, de securistii din justitie, procuratura si serviciile sale secrete. Cartea prezinta, de exemplu, ca "tradator" pe diplomatul Mircea Raceanu, intemnitat si condamnat la moarte de Ceausescu pentru ca a colaborat cu SUA. Presedintele Iliescu l-a decorat insa cu una dintre cele mai inalte medalii pentru aportul sau la eliberarea Romaniei de sub comunism.
Va urma

Proamericanii continua sa fie condamnati la moarte in Romania
- Mi-ati vorbit de alte doua cazuri care ilustreaza aceasta prapastie. Vreti sa le povestiti si cititorilor despre cine este vorba?
- Da. Unul este cetateanul american Ion Stana, arestat de Securitate, torturat si condamnat la 20 ani inchisoare pentru ca a sprijinit lupta SUA contra comunismului. El a fost eliberat dupa fuga lui Ceausescu, dar, in 1992, fostii securisti din procuratura au cerut reincarcerarea sa, si SUA i-au acordat azil politic. In 2003, autoritatile romane i-au dat dlui Stana calitatea de luptator anticomunist, dar Sectia Parchetelor Militare i-a refuzat cererea de anulare a condamnarii sub motiv ca instanta care l-a judecat i-a stabilit vinovatia "corect si complet." Celalalt este cetateanul american Constantin Rauta, condamnat la moarte in 1975 pentru ca a cerut azil politic in SUA. Acum este savant recunoscut ca atare chiar si de presedintele Iliescu, dar continua sa fie condamnat la moarte in Romania. Evident, securistii sunt si azi un stat in stat, si continua sa considere SUA dusman.

Securitatea a incercat sa insceneze uciderea fiicei lui Pacepa in 22 decembrie 1989
- Fiica dvs., Dana, a fost scoasa din tara de reprezentanti ai SUA. Banuiesc ca v-a povestit despre presiunile la care a fost supusa in Romania...
- Dana si sotul ei, Radu, au fost urmariti de Securitate zi si noapte. Ambii au fost anchetati saptamanal, cu brutalitate, la centrul de interogare de pe Calea Rahovei. Prietenii si colegii Danei au fost chemati la Securitate, unde li s-a interzis orice contact cu familia "tradatorului". In fata casei unde a locuit Dana au stat o masina de militie si o echipa de militieni care aveau sarcina sa opreasca eventualii vizitatori. In articolul ,Bye, Bye Pacepa" publicat in ,Tineretul Liber" la 24 ianuarie 1990, generalul Victor Beda, director in MAI, care a fost implicat in aceste actiuni, a scris ca Securitatea a folosit zilnic, timp de 11 ani, zeci de filori, masini, motociclete si biciclete pentru supravegherea fiicei mele si a sotului sau. In noaptea de 22 decembrie 1989, cand Securitatea a inceput sa aresteze disidentii politici, Dana si Radu au fost transportati sub stare de arest la frontiera cu Bulgaria, unde li s-a spus ca vor fi impuscati si cadavrele lor vor fi aruncate pe linia de frontiera pentru a simula ca au incercat sa fuga din tara. Din fericire, cand au ajuns la granita, Radio Bucuresti a anuntat fuga lui Ceausescu. Cele doua duzine de securisti care ii escortau au fugit si ei ca sobolanii.
Congresmenii Frank Wolf si Christopher Smith au scapat dintr-un atentat al Securitatii
- Ce s-a intamplat apoi?
- Cand Dana si Radu s-au reintors la Bucuresti, au gasit masina de militie din fata casei abandonata. Impreuna cu un diplomat al Ambasadei SUA, care i-a luat sub protectie, au perchezitionat-o si au aflat ca, de fapt, apartinea Securitatii. Au gasit in ea arme, statii de radio, aparate de fotografiat, dosare operative legate de supravegherea lor, precum si pozele celor care nu trebuiau lasati sa-i contacteze. Printre ele erau fotografia diplomatului american in cauza si cea a congresmenilor Frank Wolf si Cristopher Smith, care, doar cu cateva luni inainte, supravietuisera unei incercari de asasinat organizata de Securitate pentru a-i impiedica sa intre in contact cu Dana. Incidentul a fost consemnat de congresmenii Wolf si Smith in documentele Congresului SUA. Tot impreuna cu diplomatul american, Dana si Radu au descoperit si capturat zeci de microfoane ascunse in locuinta lor.
- Cand au ajuns in America?
- La 6 ianuarie 1990, congresmanul Frank Wolf a aterizat la Washington impreuna cu Dana, Radu si parintii acestuia. Dupa ce i-am dus la noua lor casa, Dana m-a intrebat daca poate iesi pe strada. Cand s-a intors, plangea. ,Tata," mi-a spus, ,nimeni nu m-a oprit, nu m-a imbrancit si nu m-a impiedicat sa vorbesc cu oamenii de pe strada!". Dana, un artist grafic, a pictat apoi o icoana in fata careia i-a multumit lui Dumnezeu ca a ajutat-o sa supravietuiasca. Ea si Radu nu vor uita insa niciodata cosmarul pe care l-au trait 11 ani. Filozoful George Santayana, imigrant american ca si mine, a convins o buna parte a lumii ca "cine nu-si aminteste trecutul este condamnat sa-l repete." Din pacate, nimeni din Romania nu a gasit inca timpul sa exprime, intr-o forma sau alta, regretul pentru anii de teroare securista la care au fost supusi, fara baza legala, Dana si Radu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite