Cum turnau la Securitate studentul la Drept Adrian Vilău şi preotul Ioan Rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Adrian Vilău, membru Uniunii Populare Social Creştine, şi deputatul PRM, Ioan Aurel Rus au fost daţi pe mâna judecătorilor care vor stabili dacă au făcut poliţie

Avocatul Adrian Vilău, membru Uniunii Populare Social Creştine, şi deputatul PRM, Ioan Aurel Rus au fost daţi pe mâna judecătorilor care vor stabili dacă au făcut poliţie politică.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, judecătorii au primit de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii dosarul de informator al fostului candidat la Primăria Capitalei din partea UPSC, avocatul Ioan Adrian Vilău.

"Guţă", recrutat la 21 de ani

Fost deputat PD, Vilău ar fi fost recrutat, conform CNSAS, la data de 28 februarie 1984, pe când avea doar 21 de ani, în calitate de colaborator de către Serviciul 1/A din cadrul Inspectoratului Judeţean de Securitate Cluj. Sub numele de cod "Ion Guţă", "Cameleonul", "Ion Popescu" şi "Tudor Costea", Adrian Vilău ar fi trecut "testul" intrării în Securitate după o analiză riguroasă a "candidaţilor".

Student în anul I la Drept în momentul recrutării, Adrian Vilău era descris ca având "concepţii sănătoase despre lume şi viaţă".

Recrutarea a avut loc într-un birou din clădirea centrală a universităţii care asigura toate condiţiile de conspirativitate, conform Notei de Constatare a CNSAS. Atunci i s-a propus să sprijine în mod secret şi organizat activitatea organelor Securităţii "pentru cunoaşterea şi prevenirea săvârşirii unor acţiuni ostile de către unele persoane din mediul studenţesc ori din afara lui".

Îşi pâra colegii care mergeau la serate

Adrian Vilău ar fi semnat un angajament olograf în care menţiona: "Datele pe care le voi furniza vor fi înscrise sub forma notelor informative şi semnate cu un pseudonim".

În unele informări, Vilău îşi pâra colegii de facultate care mergeau la serate. Mai mult, el a scris despre o colegă că ar fi avut o relaţie cu o persoană care nu părea de cetăţenie română. Arderea cursurilor de la examenul de economie politică de către unii colegi "din camera 28 a căminului Avram Iancu" a făcut subiectul altei note date de colaboratorul Securităţii Adrian Vilău.

Preotul "Bucur" care fila burghezii

Un alt politician, deputatul PRM Ioan Aurel Rus, ar fi început să "toarne" la Securitate în 1983, la 25 de ani. Rus ar fi fost recrutat pentru "tragerea de limbă" a foştilor membri ai partidelor burgheze. Preot în satul Lupu din judeţul Alba, Rus a primit numele de cod "Bucur". El ar fi furnizat nouă informări.

În 1988, preotul Rus a primit numele de cod "Roşu" - în calitate de persoană de sprijin - "pentru a fi dirijat pe lângă o persoană din localitatea Sânnicoară care audiază emisiunile posturilor de radio străine, ostile ţării noastre". Rus ar fi informat că persoana respectivă îşi arăta simpatia faţă de unguri.

Vilău: "Nu am făcut poliţie politică"

Adrian Vilău consideră că nu a făcut poliţie politică. "Am primit două decizii de necolaborare de la CNSAS", ne-a explicat fostul parlamentar. El a mai arătat că a avut o înţelegere cu Securitatea, dar informările pe care le-a scris au fost redactate pentru a salva colegii de fapte penale, "au dat foc în camera de cămin la cursurile de economie politică". "Am mai dat ofiţerului de securitate date despre unele colege, care voiau să plece în străinătate, şi care au primit avizul de plecare", ne-a explicat Adrian Vilău.

Rus: "Mi‑am apărat credincioşii"

Deputatul PRM Ioan Aurel Rus crede că documentele privind colaborarea sa cu Securitatea "sunt prostii şi aberaţii ale unui bolnav din CNSAS". "Am dat informaţii în apărarea vieţilor unor oameni, care aveau copii în funcţii. Eu mi-am apărat credincioşii. Serviciile mele au fost pentru ţară", ne-a declarat deputatul. Rus susţine că el este cel care a fost hărţuit de Securitate după ce a vrut să facă, în perioada 1987-1989, un film despre viaţa lui Iisus. "O să‑mi caut dreptate la Strasbourg", a ameninţat Ioan Aurel Rus.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite