Sectorul financiar a atenuat din corecţiile bursiere în luna februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de sfârşitul primei luni a anului, indicii BVB au înregistrat variaţii de sub 1%. Rezumatul ultimei luni bursiere reflectă variaţii nesemnificative pentru cei trei indici ai Bursei de

Faţă de sfârşitul primei luni a anului, indicii BVB au înregistrat variaţii de sub 1%.

Rezumatul ultimei luni bursiere reflectă variaţii nesemnificative pentru cei trei indici ai Bursei de la Bucureşti, în ciuda volatilităţii ridicate care a marcat evoluţia de ansamblu a pieţei. Creşterile titlurilor bancare şi ale societăţilor de investiţii au reuşit să "echilibreze" corecţiile din celelalte sectoare.

Faţă de prima lună a anului bursier, indicele celor mai lichide 10 companii listate, BET, a înregistrat o scădere de 0,67%, acţiunile societăţilor de investiţii financiare au pierdut, în medie, 0,78%, în timp ce indicele compozit al pieţei a recuperat 0,67%. Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate în sectorul financiar. Astfel, titlurile BRD au reuşit o apreciere de 5,23% faţă de închiderea lunii ianuarie.

Tot în acelaşi interval, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 5,59%. În segemntul societăţilor de investiţii, pe plus au ieşit acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1), cu o creştere de aproape trei puncte procentuale, şi SIF Moldova (SIF2), cu o urcare de 1,84%. În sectorul petrolier, acţiunile Petrom (SNP) au închis la preţul de 0,3960 lei/titlu, în creştere cu 1,02% faţă de închiderea lunii ianuarie.

Cu toate că o parte din analişti spun că nivelurile de preţ de pe pieţele externe de capital încorporează deja efectele crizei financiare, piaţa autohtonă continuă să evolueze imprevizibil. Un exemplu în acest sens rămâne şi evoluţia recentă a indicelui BET, care, în intervalul 20 - 26 februarie a marcat o ascensiune de aproximativ 10%, după ce, o bună perioadă, BVB nu a reuşit să se coreleze la creşterile de pe pieţele internaţionale.


Adrian Ceuca, director general adjunct Broker SA, este de părere că "bursa românească a scăzut foarte mult comparativ cu pieţele externe, atingând minime neaşteptate. Consider că minimele au fost deja atinse, numai că dimensiunile reduse ale pieţei autohtonă amplifică orice ştire negativă de pe pieţele internaţionale".

Valoarea rulajului Sibex, cu 58,5% peste BVB

A doua lună bursieră din acest an a marcat, totodată, şi mărirea ecartului dintre piaţa la termen şi cea spot, la capitolul rulaje. Dacă în ianuarie, valoarea transferurilor Sibex a fost cu 22,5 % mai mare faţă de rulajul BVB, luna februarie a adus o diferenţă mai consistentă în favoarea Bursei din Sibiu.

Raportat la întreaga lună, rulajul de pe bursa sibiană s-a ridicat la 367.714 contracte, iar valoarea sa a ajuns la aproape 1,13 miliarde. "Valoarea transferurilor exprimată în lei realizată în februarie 2008 pe piaţa sibiană la termen în aceste condiţii cu 58,5% mai mare faţă de valoarea cumulată rulată în piaţa BVB şi Rasdaq unde totalul s-a ridicat la circa 711 milioane lei", subliniază reprezentanţii Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS).

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite