Sectorul "Miami", copleşit de gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O hotărâre a Consiliului General al Capitalei alocă o subvenţie de 25 milioane de lei pentru salubritatea sectorului 5, însă banii sunt destinaţi numai pentru arterele principale de

O hotărâre a Consiliului General al Capitalei alocă o subvenţie de 25 milioane de lei pentru salubritatea sectorului 5, însă banii sunt destinaţi numai pentru arterele principale de circulaţie

Subvenţia din fondul de rezervă al Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a venit ca o gură de aer pentru sectorul 5. "Voi dubla numărul personalului şi al utilajelor care asigură salubritatea", asigura Octavian Mirea, directorul Administraţiei Domeniului Public din sectorul lui Vanghelie. Potrivit directorului REBU însă, cele 25 de milioane vor ajunge doar pentru salubrizarea arterelor principale de circulaţie, nicidecum pentru străduţele dintre blocuri.

Potrivit deciziei CGMB, banii se vor aloca în tranşe, la cererea Primăriei Sectorului 5. Când se va întâmpla acest lucru, nimeni nu ştie însă. "Nu ni s-a spus când se dau banii, care sunt tranşele sau cine va verifica felul în care se cheltuiesc aceste fonduri", a precizat directorul ADP. El a spus însă că, imediat ce subvenţia va ajunge la primăria condusă de Marian Vanghelie, îşi va dubla numărul angajaţilor şi al utilajelor, ca să poată astfel da o nouă faţă sectorului. "Nu am decât 400 de angajaţi şi 76 de utilaje. Celelalte sectoare au 1.600-2.000 de oameni. Cu cele 25 de milioane voi dubla angajaţii şi utilajele, pentru că volumul de gunoaie din sector impune acest lucru. În termeni practici ştim de ce ne lovim în fiecare zi", a spus Mirea. Potrivit deciziei CGMB, subvenţia ajunge însă doar pentru "salubrizarea arterelor principale de circulaţie", care, mai spune directorul ADP, sunt oricum curate, iar problemele cu adevărat mari sunt în "zone mai puţin civilizate, între blocuri".

REBU ar putea lua toată subvenţia

Pe de altă parte însă conducerea REBU, societate unde Primăria Generală este acţionar, susţine că banii au o altă destinaţie. "Ştiu despre această subvenţie, pentru că plata se va face către noi, în baza contractului încă existent cu PMB, dar administrat şi derulat de către Primăria Sectorului 5", a declarat directorul general, Mircea Cristian Raicu. El a mai explicat că "primarul Marian Vanghelie, când a luat ultimul mandat, a hotărât să nu ne mai plătească serviciile, dar nu am reziliat contractul, ci doar nu am mai făcut curăţenie în sector". Prin urmare, societatea a continuat doar contractele private, însă "cu subvenţia de la PMB vom face curăţenie din nou pentru locuitorii sectorului 5, pe arterele principale, adică pe acolo pe unde circulă RATB-ul". Greul va cădea pe ADP, care rămâne "să cureţe gunoiul din spaţiile dintre blocuri", după cum a mai spus Raicu. "Hotărârea care mi-a parvenit de la Primăria Generală e lăsată în coadă de peşte. Nu ştii pe cine controlează primăria, care sunt tranşele. Mi-a ajuns şi mie la urechi chestiunea cu REBU, dar prefer să văd mai întâi o mişcare în acest sens, mai ales că nu a luat nimeni de la REBU legătura cu noi", a mai spus directorul ADP, sector 5.

Locuitorii din sectorul 5 abia văd măturătorii

Până se va lămuri cine primeşte subvenţia de la Primăria Capitalei, locuitorii din cartierele mărginaşe ale sectorului se plâng că oricum nimănui nu-i pasă de spaţiul verde sau de joacă din faţa blocurilor. "Nu strâng gunoiul decât o dată la trei săptămâni, vin măturătorii şi-l lasă acolo lângă stâlpi, iar maşina le ridică când vrea. O dată i-am spus unui măturător să nu le lase acolo şi a sărit la mine", se plânge Florica Stoica, administratora unui bloc de pe strada Baciului.

Hotărârea care mi-a parvenit de la Primăria Generală e lăsată în coadă de peşte. Nu ştii pe cine controlează primăria, care sunt tranşele. Mi-a ajuns şi mie la urechi chestiunea cu REBU, dar prefer să văd mai întâi o mişcare în acest sens, mai ales că nu a luat nimeni de la REBU legătura cu noi.
Octavian Mirea, director ADP Sector 5

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite