Secretul egoismului şi al generozităţii se află în creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Centrul medical al Universităţii Duke (Statele Unite) afirmă că au reuşit să identifice acea zonă a creierului care ne determină să fim egoişti sau generoşi. Astfel,

Cercetătorii de la Centrul medical al Universităţii Duke (Statele Unite) afirmă că au reuşit să identifice acea zonă a creierului care ne determină să fim egoişti sau generoşi. Astfel, altruismul, dispoziţia naturală a unui individ de a se interesa de semeni sau de a se dedica acestora, ar fi direct legată de activitatea unei regiuni a lobului temporal superior. Descifrarea rolului acestei părţi a creierului nu va duce la deplina înţelegere a motivaţiei unor oameni precum Maica Thereza, dar ar putea oferi noi piste pentru studierea unor comportamente sociale, cum este şi altruismul, comentează AFP.

Cercetătorii au scanat prin rezonanţă magnetică creierele a 45 de pesoane în timp ce priveau sau jucau un joc video. La unele dintre acestea s-a constatat o puternică activitate în lobul temporal superior. "Am observat o activitate neobişnuită a acestei regiuni cerebrale, care ne-a surprins. Era direct legată de urmărirea unui scop aflat în spatele unei acţiuni", a declarat profesorul Scott Huettel, care a supervizat cercetarea. În paralel, persoanele monitorizate au fost întrebate dacă obişnuiau să-şi ajute prietenii sau dacă donau bani în scopuri caritabile.

Răspunsurile au permis cercetătorilor să stabilească gradul de altruism al fiecăreia. Cele mai generoase persoane au fost aceleaşi la care s-a constatat activitatea cerebrală deosebită din timpul experimentelui cu jocul video. Rezultatele studiului cercetătorilor de la Duke va fi publicat în numărul din februarie al revistei "Nature Neuroscience".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite